<style>.lazy{display:none}</style>
03.05.2024 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı 2024

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı Çağrısı Açıldı. Bilim Şenlikleri Destekleme Programına 3 Yeni Kategori Eklendi. 1 Milyon Türk Lirasına Kadar Destek Verilecek.

TÜBİTAK 4007 9. Bilim Şenlikleri Destekleme Programı

2024 Yılı Çağrısı Kapsamında Yapılan Temel Güncellemeler

-4007 Bilim Şenlikleri A, B ve C olmak üzere üç kategoriye ayrıldı.
• A Kategorisi – Büyük Ölçekli Bilim Şenlikleri
• B Kategorisi – Orta Ölçekli Bilim Şenlikleri
• C Kategorisi – Küçük Ölçekli Bilim Şenlikleri
– Destek miktarları ve kapsamında güncellemeler yapıldı.
– Başvuru sırasında uygulanan kotaya dâhil olan görevlerde düzenleme yapıldı.
• Etkinlikleri tamamlanan Bilim Toplum projelerinde Eğitmen, Atölye lideri ve Konuşmacı olarak yer alan kişilerin bu görevleri kotaya dâhil edilmedi.

– Paydaş protokol kriterlerinde güncellemeler yapıldı.
-Şenlik sloganı uygulaması getirildi

Ads

Çağrı Amacı ve Hedef Kitlesi
Çağrı ile bilim kültürü ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji-toplum arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kazandırılması amaçlanmaktadır.

Tablo 1’de belirtilen çağrı alanlarında hazırlanan, katılımcılarda bilime ve bilim insanına yönelik olumlu bakış açısı kazandıran, aynı zamanda katılımcıların bilimsel düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan etkileşimli uygulamalar çağrı kapsamını oluşturmaktadır.
Programın hedef kitlesi; toplumun her kesiminden farklı yaş ve eğitim düzeyinde vatandaşlardır.

Çağrı Alanları
Bilim şenlikleri Tablo 1’de belirtilen çağrı alanları kapsamında düzenlenir.

Tablo 1. Çağrı Alanları

Doğa BilimleriMühendislik ve Teknoloji Alanları
Sosyal ve Beşeri BilimlerTarımsal Bilimler
Tıbbi Bilimler

Her bir etkinliğin hedef kitlesi, “etkinlik konu ve kapsamı dokümanında” belirtilir. Proje önerisinde atölyeler/etkinlikler planlanırken Tablo 2’de belirtilen yöntem, teknik ve/veya etkinlik türleri kullanılabilir.

Tablo 2. Yöntem, Teknik ve Etkinlik Türleri*

Animasyon ve benzetim (simülasyon)E-öğrenme uygulamaları
ArgümantasyonMobil uygulamalar
Artırılmış/sanal/karma gerçeklikMünazara, söyleşi, seminer, panel ve çalıştaylar
Bilgi işlemsel düşünmeOyunlaştırma
Bilim temalı kısa film ve belgesel gösterimiProje tabanlı uygulamalar
Bilim tiyatrosuSTEAM
Bilim ve teknoloji odaklı sergi ve gösterilerTahmin Et – Gözle – Açıkla
Deneysel uygulamalarTasarım odaklı düşünme uygulamaları
Dijital oyun/öykülemeYaratıcı drama

*Tablo 2’de yer alan etkinlik tür/yöntemleri örnek olarak sunulmuştur. Proje etkinlikleri yapılandırılırken tabloda belirtilmeyen farklı etkileşimli etkinlik tür/yöntemleri de kullanılabilir.

Etkinliklerin yüz yüze etkileşimli olarak düzenlenmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, sadece konuşmacıların olduğu etkinlikler çevrim içi olarak düzenlenebilir. Çevrim içi olarak düzenlenmesi planlanan etkinliklerin eşzamanlı, etkileşimli ve çevrim içi ortamların avantajlarını yansıtması beklenmektedir.

Şenlik Kategorileri
Bilim şenlikleri Tablo 3’te belirtilen çağrı alanları kapsamında üç ayrı kategoride yapılabilecektir. Kategoriler; A – Büyük Ölçekli, B – Orta Ölçekli ve C – Küçük Ölçekli Bilim Şenlikleri olmak üzere sınıflandırılmıştır. Çağrı metni tamamında “Kategori A”, Büyük Ölçekli; “Kategori B”, Orta Ölçekli; “Kategori C” ise Küçük Ölçekli Bilim Şenliklerini ifade edecektir. Bilim Şenliği’nin hangi ölçek kategorisinde yapılacağına destek alt ve üst limitleri, etkinlik, paydaş, sponsor kurum/kuruluşlar ve planlanan katılımcı sayıları dikkate alınarak karar verilmelidir.

Proje önerisi, hedef kitlenin yaş grupları ve eğitim seviyeleri dikkate alınarak A kategorisi için en az 60, B kategorisi için en az 40, C kategorisi için en az 20 farklı etkinlikten oluşacak şekilde planlanır.

Gerçekleştirilecek etkinliklerin şenlik süresince farklı hedef kitlelere uygun ve yüksek oranda katılım sağlanacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

A ve B kategorilerinde gerçekleştirilecek etkinliklerden bir ya da birkaçı gerçekleştirilecek şenliğin toplumda farkındalığını artırmak adına şenlikten en fazla 10 gün önce bilim şenliği alanı ya da şehrin tarihsel, kültürel, bilimsel ve toplumsal açılardan bilinirliği yüksek olan diğer alanlarında (müze, kütüphane, teknokent, üniversite, bilim merkezi, alışveriş merkezleri, meydanlar, botanik bahçesi, milli parklar, millet bahçesi, akvaryum gibi) gerçekleştirilebilir.

Tablo 3. 4007 A, B ve C Kategorileri Karşılaştırma Tablosu

A Kategorisi

Büyük Ölçekli

Bilim Şenlikleri

B Kategorisi

Orta Ölçekli

Bilim Şenlikleri

C Kategorisi

Küçük Ölçekli

Bilim Şenlikleri

Asgari Etkinlik Sayısı604020
Paydaş Kurum / Kuruluşlar ile Yapılan Asgari Protokol Sayısı753
Kurum / Kuruluşlar ile Yapılan Asgari Sponsorluk Sayısı32
Planlanan Toplam Katılımcı Sayısı
Alt Sınırı
50.00025.0005.000
TÜBİTAK Destek Limitleri
(PTİ Hariç)
500.001 – 1.000.000 TL280.001 TL – 500.000 TL280.000 TL
Proje Yürütücüsü PTİ30.000 TL20.000 TL15.000 TL

Başvuru Süreci

1. Proje Yürütücüsü Olma Koşulları

a. Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşı olmak
b. Lisans ve üzeri eğitim derecesine sahip olmak,
c. Kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, kamunun veya belediye iştiraklerinin işlettiği bilim merkezlerinde tam zamanlı ve kadrolu olmak,

2. Projenin Yürütüldüğü Kurum/Kuruluş Olma Koşulları
a. Projenin yürütüldüğü kurum/kuruluş, proje yürütücüsünün fiilen görev yaptığı Kamu kurum/kuruluşu, üniversite, belediye, kamu ve belediye iştiraklerinin işlettiği bilim merkezleri ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleridir.
b. 4007 destek programına MEB’e bağlı okullar (anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, BİLSEM) ve Halk Eğitim Merkezleri yürütücü kurum/kuruluş olarak başvuru yapamaz.
c. MEB’e bağlı okullar, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri paydaş protokolü çerçevesinde katılımcı kuruluş ve/veya katılımcı olarak yer alabilirler.

3. Görev Alma Ölçütleri
a. Bilim ve Toplum Başkanlığınca desteklenen projelerde türüne bakılmaksızın, kişiler Tablo 4’te belirtilen puanlara göre toplamda 8 (Sekiz) puanı geçmeyecek şekilde (aynı anda) görev alabilir. Sonuç raporu henüz TÜBİTAK tarafından kabul edilmemiş (devam eden) projelerdeki yürütücü ve uzman personel görevleri de kısıtlama dâhilindedir. Diğer birimlerdeki görevlerde bu kısıtlama dikkate alınmaz.
b. Bir kişi aynı çağrı döneminde Destek Programları Müdürlüğü bünyesindeki destek programlarından (4006 ve 4008 hariç) sadece birine yürütücü olarak proje önerisi sunabilir. Bir kişi bir projede tek bir görev tanımında görev alabilir ve ücretlendirilebilir.
c. Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı, Genel Sekreter, Genel Müdür, Başhekim, Daire ve Grup Başkanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının il ve ilçe müdürleri, Rektör, Dekan, Enstitü Müdürü (Araştırma Enstitüleri hariç), Yüksekokul Müdürü, Meslek Yüksekokulu Müdürü ve belirtilen unvan sahiplerinin yardımcıları proje başvuru sürecinden projenin sonuçlandırılmasına kadar gerçekleşen süreçlerde yürütücü olamazlar ve/veya yürütücülüğe devam edemezler.
d. Destek Programları Müdürlüğü’nde görevli Danışma ve Değerlendirme Kurulu (DDK) üyeleri yürütücü olamazlar.
e. Bilim şenlikleri proje ekibinde uzman personele yer verilebilir. A kategorisi kapsamında en fazla 3, B kategorisi kapsamında en fazla 2 ve C kategorisi kapsamında en fazla 1 uzman eklenebilir.

Tablo 4: Görev Puanları

Projedeki Görevi Puan (her bir görev için)
Yürütücü3
Uzman Personel2
Eğitmen / Atölye Lideri / Konuşmacı1

4. Proje Paydaş Kurum Koşulları
a. A kategorisi kapsamında Tablo 5’te belirtilen listeden olmak koşulu ile en az 7 (yedi), B kategorisi kapsamında en az 5 (beş), C kategorisi kapsamında en az 3 (üç) kurum/kuruluş ile paydaş olunması zorunludur.
b. A ve B kategorilerinde yürütücü kurum/kuruluşun bilim merkezi olmadığı proje önerilerinde yürütücü kurum/kuruluşun bulunduğu ilde TÜBİTAK destekli bilim merkezinin mevcut olması durumunda bilim merkezi ile paydaş olunması ve protokol yapılması zorunludur.
c. A, B ve C kategorilerinde üniversite, bilim merkezleri, müzeler, millet bahçesi, kütüphaneler, teknokentler, botanik bahçeleri, akvaryumlar ve milli parklar ile paydaş olunması önerilir.

Tablo 5. Kurum / Kuruluş Listesi

Paydaş Kurum / Kuruluş Listesi
İl / İlçe Milli Eğitim MüdürlükleriÜniversiteler
Ticaret ve Sanayi OdalarıKütüphaneler
Kamu / Kurum Kuruluşlarının İl / İlçe TemsilcilikleriBilim Merkezleri
Bakanlıklara Bağlı İl / İlçe MüdürlükleriMüzeler
Belediyeler (Botanik Bahçeleri, Milli Parklar, Akvaryumlar vb.)Teknokentler
ValiliklerKaymakamlıklar

d. Aşağıda belirtilen taraflarla yapılan protokoller kabul edilmez:

• Dernek ve vakıflar,
• Meslek odaları,
• Özel kurum ve kuruluşlar (Tablo 5’te belirtilen kurum/kuruluşlar hariç),
• Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve eğitim merkezleri
• Kamu/kurum ve kuruluşlarının il/ilçe temsilciliklerine bağlı diğer alt kuruluşlar.

e. Paydaş kurum/kuruluşların şenliğin etkili bir şekilde gerçekleşmesi için üstleneceği tüm görev ve sorumluluklar açık bir şekilde protokollerde belirtilmelidir.

f. Tarafların karşılıklı sorumlulukları ve destek mahiyetlerinin açıkça ve detaylı olarak belirtildiği yazılı protokoller, her bir protokolün paydaş olarak eklenen kurum ve yürütücü kurum tarafından imzalanmış ve tarih belirtilmiş şekilde, proje önerisi ile birlikte başvuru sistemine yüklenmelidir.

g. Protokoller, paydaş kurum üst düzey yetkilisi ya da üst düzey yetkilinin yetki verdiği kişi tarafından imzalanmalıdır. Kurum/Kuruluş üst düzey yetkilisi yerine temsili kişi imzalıyorsa ilgili kişinin yetki belgesinin sisteme yüklenmesi zorunludur.
• İmza yetkisine sahip kurum/kuruluş üst düzey yetkilileri listesi, Tablo 6’da sunulmuştur.
• Destek ve Niyet Mektupları proje önerisi ile birlikte sunulabilir fakat bu dokümanlar Protokol yerine kullanılamaz.

Tablo 6. Kurum / kuruluş üst düzey yetkilisi (Protokol için)

Kurum / Kuruluş Yetkili
Üniversiteler ve Üniversitelere Bağlı BirimlerRektör veya yetki verdiği Rektör Yardımcısı
Üniversitelere Bağlı Olmayan Araştırma EnstitüleriEnstitü Müdürü
Üniversitelere Bağlı Olmayan Araştırma HastaneleriBaşhekim
BakanlıklarBakan Yardımcıları
Belediyeler (Botanik Bahçeleri, Milli Parklar, Akvaryumlar vb.)Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı veya Genel Sekreter
Valilik ve Bakanlıklara Bağlı İl MüdürlükleriVali, Vali Yardımcısı, ilgili Bakanlık İl Müdürü veya yetki verdiği Müdür Yrd.
Kaymakamlık ve Bakanlıklara Bağlı İlçe MüdürlükleriKaymakam veya ilgili Bakanlık İlçe Müdürleri
Ticaret ve Sanayi OdalarıBaşkan, Başkan Yrd. veya Genel Sekreter
Bilim Merkezleri, Kütüphaneler, Müzeler (kamu)Belediye Başkanı, Başkan Yrd. veya genel sekreter veya ilgili kamu üst düzey (İmza) yetkilisi
Bilim Merkezleri, Kütüphaneler, Müzeler (özel)Kuruluş Üst Düzey (İmza) Yetkilisi
TeknokentlerKuruluş Üst Düzey (İmza) Yetkilisi

Başvuru Yöntemi
a. Programa başvuru sadece çevrim içi olarak yapılır. Başvuruya ait tüm bilgi ve belgeler, başvuru sistemine yüklenir. TÜBİTAK’a basılı evrak gönderilmez.

b. Proje başvurusu yapılabilmesi için tüm başvuru sahiplerinin (proje yürütücülerinin) öncelikle Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) hesabının bulunması gerekir. ARBİS hesabı bulunmayan başvuru sahipleri, http://arbis.tubitak.gov.tr adresinden kayıt olabilir. ARBİS kaydını tamamlayan başvuru sahipleri başvurularını bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr adresinden yapabilirler. Panelde, proje ekibinin yetkinliği özgeçmiş bilgilerine göre değerlendirildiğinden ARBİS hesaplarında tüm bilgiler sunulur. Proje ekibinin tamamımın ARBİS özgeçmişleri güncel ve tamamlanmış olmalıdır. Proje ekibinin tamamının ARBİS özgeçmişlerinde projedeki görev ve sorumlulukları ile ilişkili bilgi ve tecrübelerini yansıtan çalışmalarını belirtmesi gerekmektedir.

c. Proje Öneri Formu’nun ve proje başvuru sisteminin ilgili alanlarında projede önerilen tüm etkinliklerin tanımı, amacı ve yöntemi sunulur. Hedef kitle tanımı, hedef kitle sayısına ulaşmak için gerçekleştirilecek çalışmalar, etkinliğin konusu ve kapsamı, ayrıntılı etkinlik programı, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçları, etkinliklerde kullanılacak yöntem ve teknikler sunulur. Ayrıca atölye liderlerinin ve konuşmacıların proje kapsamında yürütecekleri faaliyetler konusundaki yeterlikleri/yetkinlikleri ile alınacak sağlık/güvenlik önlemleri hakkında bilgi sunulur. Risk analizi yapılır.

d. http://www.tubitak.gov.tr/4007 adresinde yer alan güncel Proje Öneri Formu doldurularak .odt, .doc ya da .docx formatında Proje Başvuru Sistemi’ne yüklenir.

e. Hizmet içi ve öncesi öğretmen yetiştirme ve diğer branşlardaki eğitim programları kapsamında bulunan herhangi bir faaliyetin (seminer, konferans, laboratuvar çalışması vb.) uygulaması, tekrarı, saha çalışması, pekiştirilmesi vb. etkinlikler, Yükseköğretim öncesi örgün eğitime yönelik hazırlanan öğretim programlarında yer alan veya yapılması öngörülen etkinliklerin uygulaması tekrarı, saha çalışması, pekiştirilmesi vb. içeren faaliyetler, sadece teorik anlatımlara dayalı sunu, seminer ve konferanslar, sadece bilinçlendirmeye yönelik kampanya türü faaliyetler, katılımcıları tamamen özel eğitim kurumlarından olan projeler, belirli bir yarışmaya veya sınava hazırlık amaçlı etkinlikler, bu çağrı kapsamında desteklenmez.

f. Bilimsel yönü olmayan oyunlar, şenlik ortamında gerçekleştirilmesi sağlık ve güvenlik açısından uygun olmayan (kan grubu tayini, şeker ölçümü, ispirto ocağı ile gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler gibi) ve olası risk ve tehlikelere neden olabilecek kimyasal maddelerle gerçekleştirilen etkinliklere yer verilmemelidir. Dalış, paraşüt, tırmanış vb. riskli faaliyetler projede yer almamalıdır.

g. Atölyelerde olası risk ve tehlikelere neden olabilecek araç-gereçlerin (havya, silikon tabancası gibi) kullanımında dikkate alınacak güvenlik tedbirleri proje önerisinde açıklanmalıdır.
h. Bilim Şenliklerinin hem öğrencilerin (çocuk ve gençlerin) hem de halkın katılımını sağlamak üzere halka açık (görünür) alanlarda yapılması beklenmektedir. Park, şehir meydanı, fuar alanı ve alışveriş merkezi gibi yerlerde şenlik yapılması bu kapsamda uygun bulunmaktadır. Okul binası ve bahçesinin şenlik alanı olarak kullanılması uygun değildir. Özellikle şenliğin hafta sonuna denk gelen günlerinde çocukların/gençlerin aileleriyle katılımı teşvik edilmelidir. Şenlik alanına yönlendirme yapmak üzere yönlendirici tabelaların bulunmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

i. Proje kapsamında yer alacak etkinlikler en az üç (3) gün ve etkinliklerin en az bir günü hafta sonunda (Cumartesi ya da Pazar) olacak şekilde planlanır. Tüm etkinlikler, 09:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilir. Proje etkinlikleri kapsam ve içerik doğrultusunda saat 17:00’dan sonra da devam edebilir.

j. Şenlik süresince tüm etkinliklere katılan toplam katılımcı sayısı A kategorisi için en az 50.000, B kategorisi için en az 25.000 ve C kategorisi için en az 5.000 kişi olacak şekilde planlanmalıdır.

k. A Kategorisi kapsamında projeye ilişkin web sayfası, proje sözleşmesinin taraflarca imzalanmasının ardından bir ay içerisinde hazırlanmalı ve proje sonuçlandırılana kadar aktif olmalıdır. Projeye ait amaç, hedef kitle, program yer ve zamanı vb. tüm bilgiler, duyurular ve etkinliklere ilgili sayfada yer verilir. Web sayfasının projenin tanıtımı, duyuruların yapılması ve proje önerisiyle taahhüt edilen ziyaretçi sayısına ulaşılması için aktif kullanılması yürütücünün sorumluluğundadır.

l. Projede görev alacak asil personelin yanı sıra, her bir görev için aynı veya yakın niteliklere sahip yedek personel (atölye lideri, konuşmacı vb.) listesi proje önerisinde sunulur. Asil personelin görev yapamadığı durumlarda yedek personel asilin yerine görevlendirilebilir. Bu durum yedek personel görevlendirilmeden önce en kısa sürede bt4007@tubitak.gov.tr adresinden TÜBİTAK’a bildirilir.

m. Projede ihtiyaç duyulan rehber sayısı gerekçelendirilerek açıklanmalıdır. Rehberlerin atölyelerdeki görev ve sorumlulukları etkinlik konu ve kapsamı formunda açıkça belirtilmelidir. Rehber, Atölye Lideri görevini yürütemez.

n. Rehber görevlendirilmelerinde öğrencilere öncelik verilmesi beklenmekte olup, bu kapsamda atölyelerde görev alan rehberlerin en az %50’sinin öğrencilerden oluşması gerekmektedir.

o. Daha önce TÜBİTAK’a sunulan (desteklenen veya desteklenmeyen) tüm proje önerileri için, ilk sunulan proje önerisinde hak sahibi olarak adı geçip yeni sunulan proje önerisinde hak sahibi olarak adı geçmeyen kişi/kişiler olması halinde “Feragat Formu” imzalı olarak taratılıp başvuru sistemine yüklenmelidir.

p. Benzer proje/etkinlik içeriğiyle geçmiş yıllarda TÜBİTAK’a sunulan (desteklenen veya desteklenmeyen) proje önerilerinin tekrar sunulması durumunda başvuru sistemi üzerinden “Değişiklik Bildirimi Formu” doldurulmalıdır.

q. Proje Başvuru Sistemi’nde başvuru aşamaları takip edilerek proje başvurusu onaylanır. Proje başvurusu onaylandıktan sonra e-imza süreci tamamlanır. Projedeki tüm hak sahipleri, proje yürütücüsü, projenin yürütüldüğü kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi*, uzman personel, katılımcı kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi* ve diğer hak sahipleri e-imza ile proje öneri formunu imzalar. Kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi yerine yetkili temsilci imzalıyorsa ilgili kişinin yetki belgesinin sisteme yüklenmesi zorunludur.

Belirtilen son tarihe kadar e-imzaları tamamlanmamış projeler, değerlendirmeye alınmaz ve iade edilir. Kurum/kuruluş üst düzey yetkilileri Tablo 7’de belirtilmiştir.
*Proje yürütücüsü / uzman personel ve kurum üst düzey yetkilisinin aynı kişi olması durumunda proje öneri formunu bir üst kurum/kuruluş yetkilisi imzalar.

Tablo 7: Kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi (Proje başvurusu için)

Kurum / Kuruluş Yetkili
Üniversiteler ve Üniversitelere Bağlı BirimlerRektör veya yetki verdiği Rektör Yardımcısı
Üniversitelere Bağlı Olmayan Araştırma EnstitüleriEnstitü Müdürü
Üniversitelere Bağlı Olmayan Araştırma HastaneleriBaşhekim
BakanlıklarBakan Yardımcıları
BelediyelerBelediye Başkanı, Başkan Yardımcısı veya Genel Sekreter
Valilikler ve Bakanlıklara bağlı il müdürlükleriVali, Vali Yardımcısı, ilgili Bakanlık İl Müdürü veya yetki verdiği Müdür Yrd.
Kaymakamlık ve Bakanlıklara bağlı ilçe müdürlükleriKaymakam veya ilgili Bakanlık İlçe Müdürleri
Diğer KuruluşlarGenel Müdür veya yetki verdiği Genel Müdür Yardımcısı

r. Proje/projenin yürütüldüğü kuruluş niteliğine göre gerekli ise, Yasal/Özel İzin Belgesi, Destek Mektupları, Etik Kurul Onay Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi imzalı olarak taratılarak başvuru sistemine yüklenir. Bununla birlikte, bahsi geçen bu belgeler projenin desteklenmesine karar verilmesinden sonra da istenilen formatta e-posta yoluyla TÜBİTAK’a gönderilebilir.

s. Proje kapsamında hazırlanan afiş, branda, vb. görsel materyallerde program adı ve logosu kullanılır. Tanıtım ve görsel materyallere ilişkin tasarımların basımı veya yayınlanmasından önce Müdürlükten onay alınması zorunludur.

t. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek şenliklerin tümünde kullanılacak bir slogan belirlenecektir. Bu sloganın şenlik duyuruları ve şenlik sosyal medya paylaşımlarında kullanılması istenmektedir. Bu çağrının sloganı proje başvuru sistemi üzerinden gelen öneriler doğrultusunda Müdürlük tarafından belirlenecektir.

Destek Miktarı Ve Kapsamı
a. Destek alt ve üst limitleri (Proje Teşvik İkramiyesi hariç), A kategorisi için 500.001-1.000.000 TL (KDV dâhil), B kategorisi için 280.001-500.000 TL (KDV dâhil), C kategorisi için üst limit 280.000 TL (KDV dâhil)’dir. A ve B kategorilerinde eş finansman modeli kapsamında proje başvurusunda en az TÜBİTAK tarafından talep edilen bütçe kadar projenin yürütüldüğü kurum/kuruluş, paydaş ve sponsor kurum/kuruluşlar tarafından katkı sağlanması/harcama taahhüdü yapılması gerekmektedir. C kategorisinde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Belirtilen destek üst limitleri TÜBİTAK tarafından sağlanacak proje destek miktarlarını belirtmektedir.

b. Örnek 1: A kategorisinden başvuru yapıldığında; TÜBİTAK’tan talep edilen destek miktarı 950.000 TL ise proje yürütücüsü kurum/kuruluş, paydaş ve sponspor kurum/kuruluşlar tarafından karşılanacak katkı miktarı toplamı da en az 950.000 TL olmalıdır. Bu durumda toplam proje bütçesi ise en az 1.900.000 TL olmalıdır.

Örnek 2: B kategorisinden başvuru yapıldığında; TÜBİTAK’tan talep edilen destek miktarı 380.000 TL ise proje yürütücüsü kurum/kuruluş, paydaş ve sponspor kurum/kuruluşlar tarafından karşılanacak katkı miktarı toplamı da en az 380.000 TL olmalıdır. Bu durumda toplam proje bütçesi ise en az 760.000 TL olmalıdır.
Proje önerisinin içeriği (Proje ekibi/etkinlikler/katılımcılar) göz önünde bulundurularak destek talep edilir.

TÜBİTAK tarafından yapılacak Panel Değerlendirmesinde uygun görülen miktar destek kapsamına alınır. Destek miktarının değişmesi başvuru yapılan bilim şenliği kategorisini değiştirmez.
Proje bütçe bilgileri başvuru sistemine TÜBİTAK’tan talep edilen ve proje yürütücüsü kurum/kuruluştan ve paydaş ve sponsor kurum/kuruluşlar tarafından karşılanacak kalemler olarak ayrı ayrı girilmelidir. Bilim şenliği kapsamında paydaş ve sponsor kurum/kuruluşlarla yapılacak protokollerde açıkça ve detaylı olarak belirtilen destek mahiyetleri proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından karşılanacak destek miktarı kapsamında değerlendirilir.

c. Projenin uygulanması için gerekli sarf giderleri, etüt-bilirkişi ekspertiz giderleri (atölye lideri, konuşmacı, rehber, sağlık personeli vb.) ve etkinlik hizmet alımları maliyet kalemleri arasında yer alır. TÜBİTAK’tan talep edilen ve proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından sağlanacak olan desteğin her bir kalemi için ayrıntılı gerekçe sunulur, istenen özel sarf malzemeleri (büro/kırtasiye sarf malzemeleri dışında kalan) ile ilgili teknik şartname ve proforma fatura ya da teklif mektubu, hizmet alımı ile ilgili proforma fatura ya da teklif mektubu başvuru sistemine eklenir. Bununla birlikte bahsi geçen bu belgeler projenin desteklenmesine karar verilmesinden sonra da istenilen formatta e-posta yoluyla TÜBİTAK’a gönderilebilir.

d. Proje kapsamında temin edilen mal ve hizmetlerin piyasa araştırması yapılarak en uygun şartlarda alınıp alınmadığı kontrol edilir, sarf alımlarının tek bir firmadan yapıldığı alımlar detaylı kontrole tabi tutulur.

e. Makine-teçhizat niteliği taşıyan alımların (devre geliştirme kartları ve bu kartlarla kullanılacak sensör/motor, led lamba vb. teçhizat, yapı/deney setleri, kitler, drone, robot, kutu/zeka oyunları, silikon tabancası, lehim aleti, matkap vb. onarım aletleri gibi sarf kalemi için uygun olmayan bütün donanım/ekipman) bütçe tablosunda yer alan Makine Teçhizat kalemi üzerinden talep edilmesi gerekmektedir. Makine-teçhizat alımları için, internet üzerinden satış yapan firmaların malzeme özellikleri ve fiyatını gösterir çıktıları proforma fatura yerine kabul edilebilir. Makine-teçhizat alımları toplam talep edilecek bütçe miktarının %10’unu geçemez. Bu oran TÜBİTAK tarafından karşılanacak destek miktarı için geçerli olup proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından karşılanacak destek miktarında dikkate alınmaz. Sarf kalemleri arasında makine-teçhizat alımları talep edilmemelidir.

f. Sadece proje ekibi için tişört, şapka alımları desteklenir. Projeye özel gereksinimler proje konu kapsamı dikkate alınarak ayrıca değerlendirilir.

g. Sarf kaleminde talep edilen her bir malzemenin ayrıntılı olarak (adet ve birim fiyatları belirtilerek) katılımcı sayısı dikkate alınarak belirlenmesi/talep edilmesi gerekmektedir.

h. Proje bütçesi kapsamında talep edilen ve proforma faturalarda yer alan tüm kalemlerin bütçe tablosunda da belirtilmesi gerekmektedir.

i. Proje sonrasında gerçekleştirilecek yaygınlaştırma çalışmaları ile hazırlanacak dokümanlar yalnızca elektronik formatta (video, e-kitap, web güncesi vb.) hazırlanır ve yayınlanır.

j. Protokol yapılan Kurumlardan temin edilecek hizmet, sarf ve alet-teçhizat taahhütlerinin proje bütçesi dâhilinde ayrıca talep edilmemesi gerekmektedir.

k. Firmalardan yapılacak etkinlik hizmeti alımları, toplam talep edilecek bütçe miktarının % 25’ini geçemez. Bu oran TÜBİTAK tarafından karşılanacak destek miktarı için geçerli olup proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından karşılanacak destek miktarında dikkate alınmaz.

l. Desteklenmesine karar verilen projelerin duyuru ve tanıtımları Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından oluşturulacak portal üzerinden yapılacaktır. Bu duruma ek olarak projenin tanıtımına yönelik A kategorisi kapsamında başvuru yapacak projeler için bir web sitesi kurulmalıdır. Proje bütçesinde, projenin tanıtımına yönelik web sitesi tasarımı ve site barındırma (hosting) hizmet alımları için üst sınır 10.000TL’dir. B ve C kategorileri kapsamında web sitesi tasarımı ve site barındırma (hosting) hizmet alımları destek kapsamına girmez.

m. Proje tanıtımına yönelik baskı (afiş, branda, broşür, roll-up vb.) giderleri için talep edilecek bütçe miktarı toplam talep edilecek bütçe miktarının %10’unu geçemez. Bu oran TÜBİTAK tarafından karşılanacak destek miktarı için geçerli olup proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından karşılanacak destek miktarında dikkate alınmaz.

n. Bilgisayar, tablet, yazıcı, projeksiyon, kamera, fotoğraf makinesi, harici disk vb. genel kullanıma yönelik cihazlar, proje kapsamında sınırlı kullanıma sahip özel bir cihaz alımı, bir laboratuvarın kurulmasına yönelik teçhizat alımları ile TÜBİTAK tarafından yürütücü kurum/kuruluşun imkânlarıyla karşılanabileceği değerlendirilen mal ve hizmet alımları, TÜBİTAK yayınlarının alınması, prodüksiyon (çoklu medya, animasyon vb.), yazılım, ısıtma, aydınlatma, temizlik, güvenlik, inşaat, tamir, bakım/onarım, salon kiralanması, üniversite, enstitü veya araştırma merkezleri laboratuvarlarının kiralanması destek kapsamına girmez. Bununla birlikte belirtilen malzeme alımları proje yürütücüsü kurum/kuruluş tarafından karşılanacak bütçe kalemleri kapsamında desteklenebilir.

o. Proje yürütücüsü TÜBİTAK tarafından karşılanan bütçe kapsamında yapılan harcamalara ilişkin belgeleri Bilim Toplum PTS (Proje Takip Sistemi) üzerinden yüklemek, gerekli olması halinde iletmek ve harcamalara ilişkin tüm belgeleri TÜBİTAK tarafından gerektiğinde yapılacak denetimlerde göstermek üzere genel hükümlere göre 10 (On) yıl muhafaza etmekle yükümlüdür. Proje yürütücüsü; proje yürütücüsü kurum/kuruluş, paydaş ve sponsor kurum/kuruluşlar tarafından karşılanan proje bütçesi kapsamında yapılan harcamaları da belgelendirmek ve harcamalara ilişkin tüm belgeleri proje süresince ibraz etmekle yükümlüdür.

p. Etüt-bilirkişi ekspertiz giderleri (her bir atölye lideri, konuşmacı, rehber, sağlık personeli) ile ilgili olarak ödemelere ilişkin belirlenen üst sınırlar (brüt TL/gün) Tablo 8’de sunulmuştur.

Tablo 8. Etüt-bilirkişi ekspertiz giderleri (TL)

Görev1-5. Günler6-10. GünlerToplam
Atölye Lideri9003006.000
Konuşmacı9003006.000
Rehber4504504.500
Sağlık Personeli4504504.500

q. Proje ekibi ve ekibin çalışacağı gün sayısını proje yürütücüsü belirler. Proje ekibinin iaşe ücreti üst sınırı bir kişi için KDV dâhil en fazla brüt 250-TL /gün’dür. Öğün üst limiti brüt 150-TL’dir Proje ekibinin konaklama bedeli belgelenmesi karşılığında brüt 500-TL/gün’dür.

r. Proje Yürütücüsüne verilecek Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) miktarı A kategorisi için 30.000 TL, B kategorisi için 20.000 TL ve C kategorisi için 15.000 TL’dir. PTİ hesaplamasında uygulanacak hususlar Bilim ve Toplum Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esasların 3.2. maddesinde belirtilen hükümlere göre gerçekleştirilir. PTİ ödemelerinde yürütücü ve uzman personelin etkinlik süresince alanda bulunmaları esas alınır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında olmayan proje yürütücüsüne, benzer personel için hesaplanacak PTİ miktarına eş değer tutarda ücret ödenir.

s. Projeler kapsamında ayrıca Kurum Hissesi ödenmez.

t. Proje kapsamında/proje boyunca katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilemez.

u. Proje önerisinde sponsorluklara yer verilebilir. Sponsorluklara ait detaylı bilgiler ve verilecek destek miktarı/mahiyeti ve karşılığı açıkça ve detaylı olarak proje önerisinde açıklanır. A kategorisi kapsamında en az 3 (Üç), B kategorisi kapsamında en az 2 (İki) sponsora yer verilmelidir. Sponsor logolarının TÜBİTAK 4007 Destek Programı logosunun önüne geçmemesine (yer ve büyüklük olarak) dikkat edilir.

v. Bilim ve toplum konulu bilimsel toplantılarda proje konusuyla ilgili tebliğ vb. sunmak için katılım, konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri için proje önerisinde talep etmek ve sunumdan önce Müdürlükten onay almak şartıyla proje başına yalnızca bir kişiye en fazla 1.400-TL ödenek verilebilir.

w. Seyahat giderleri kapsamında araç kiralama, taksi ücretleri yer almamaktadır. Belgesiz ödeme talepleri sadece şehirlerarası seyahatler için rayiç bedel üzerinden yapılabilir. Proje için gerekli teleskop, mikroskop vb. alet-teçhizatın etkinlik alanına nakliyesi için yürütücü ve proje çalışanları tarafından kullanılacak araçlara (proje önerisinde plakaları belirtilmek kaydıyla) ilişkin akaryakıt giderleri 100 km için 6 litre kurşunsuz benzin olmak üzere beyan karşılığı destek kapsamına alınır. Proje planlanırken ilgili gider kaleminin sarf gider kalemi içinde değil, seyahat gider kalemi kapsamında planlanması gerekmektedir.

Çağrı Takvimi
Başvuru Dönemi: 22 Ocak 2024 – 29 Şubat 2024 (Saat: 17.30)
Etkinlik Dönemi: 1 Mayıs 2024 – 30 Nisan 2025
Proje Süresi: En fazla 12 ay

Başvuru süreci ve program ile ilgili sorularınız için bt4007@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Çağrı Metni İçin Tıklayın.
Proje Hazırlama Kılavuzu İçin Tıklayın.
Başvuru Formu İçin Tıklayın.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ