<style>.lazy{display:none}</style>
24.04.2024 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz

Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar? Ustalık Belgesini Kimler Alabilir

Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar? Ustalık Belgesini Kimler Alabilir

Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar? Ustalık Belgesini Kimler Alabilir

Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Yada İş Yerlerinde Belge Sahibi Personel Çalıştıranlar Bağımsız İş Yeri Açabilir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınmaktadır
Ustalık Belgesi Eski Adı Çıraklık Eğitim Merkezi Olan Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilmektedir. Ustalık Belgesi Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmalıdır.

Ustalık Belgesini Kimler Alabilir
Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Mesleğin O İldeki 3308 Sayılı Kanunun Kapsamında Olması Gereklidir. 3308 Sayılı Kanun Kapsamında Olmayan Meslekler İçin Belge Verme Yetkisi Meslek Odalarındadır.

Meslek Lisesi Mezunu Olarak Doğrudan Ustalık Belgesi Almak İçin Başvuruda Bulunanlar Türkiye’de Herhangi Bir İlde Bu Mesleğin Kanun Kapsamında Olması Halinde Ustalık Belgesi Alabilir Veya Ustalık Sınavlarına Girebilirler. 1985-1986 Yılı Sonuna Kadar 3 Yıllık Meslek Liselerinden Mezun Olanlar Doğrudan, 1986-1987 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren 3 Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarından Mezun Olanlar Sınavla Belge Alabilir.

Kalfalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde 5 Yıl Çalışmışlıklarını (18 Yaş Sonrası) SGK Veya BAĞKUR Hizmet Belgeleriyle Belgelemeleri Durumunda Sınav İle Belge Alabilir.

Ads

Bakanlık Ve Meslek Odaları İşbirliğiyle Verilmiş Olan Belgelerle Odadan Resmi Yazı Almak Kaydıyla Koşuluyla Doğrudan Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alabilir.

Kalfalık Yeterliğini Kazanmış Olup Mesleklerinde En Az Beş Yıl Çalışmış Olduğunu SGK Sosyal Güvenlik Kurumundan Alınacak İş Yeri Unvan Listeli Prim Dökümü İle Belgelendirenler Sınavla Ustalık Belgesi Alabilir. Kalfalık Belgesi Olmayanlar Önce Kalfalık Sınavına Alınır, Sınavda Başarılı Olmaları Durumunda Bir Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Belgesi Sınavına Alınırlar.

Kalfalık Yeterliğini Kazanmış Olup Mesleklerinde En Az Beş Yıl Çalışmış Olduğunu BAĞKUR Alınacak Hizmet Belgesi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgelendirenler Sınavla Ustalık Belgesi Alabilir. Kalfalık Belgesi Olmayanlar Önce Kalfalık Sınavına Alınır, Sınavda Başarılı Olmaları Durumunda Bir Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Belgesi Sınavına Alınırlar.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi İle Başvuruda Bulunanlar Beceri Sınavı İle Belge Alabilir.

Ustalık Belgesine Sahip Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Sınavına Fark Ve Beceri Sınavına Katılarak Belge Alınabilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin, Kalfalık/Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Kişiler Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık/Ustalık Belgesini Fark Ve Beceri Sınavı İle Alabilirler.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi-I” Kapsamında Bakan Onayı İle Yapılan Önceki Öğrenmelerin Tanınması Sınavlarında Verilen Belgeler İle Belge Sahibi Doğrudan Kalfalık – Ustalık Belgesi Alabilir.

3 Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Orta Öğretim Kurumu Veya Mesleki Ve Teknik Eğitim Merkezi Mezunlarından, Alanlarında Olgunlaşma Enstitülerinin İki Yıllık Kurs Programlarından Belge Alanlara, Almış Olduğu Kurs Belgesi İle Doğrudan Belge Alınabilir.

Elektrik Tesisatçılığı 1.Sınıf Veya 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar 2. Sınıf Yetki Belgesi Sahipleri Doğrudan Belge Alabilir.

1985-1986 Eğitim Öğretim Yılından Sonra 2. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Sahipleri Beceri Sınavı İle Belge Alabilir.

3. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Sahipleri Doğrudan Belge Alabilir.

Yurt Dışındaki Mesleki Eğitim Kuruluşlarından Kalfalık, Kalifiye İsçilik Veya Bunlara Eş Değer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlara Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi Veya Buna Eş Değer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlar Doğrudan Kalfalık / Ustalık Belgesi Alabilir.

Ustalık Sınavları Şubat, Haziran Ve Eylül Dönemlerinde Yapılmaktadır.

Sınav Tarihi Ve Listeleri Sınav Ayından En Geç Bir Hafta Önce Merkezimizde İlan Edilir Ve Ayrıca Sitemizde De Yayınlanır.
Adayların Sınavları Yazılı Ve Uygulamalı Olmak Üzere İki Bölümden Oluşur. Yazılı Bölümde Adaylar Genel Bilgi Dersleri Ve Meslek Derslerinden Sorumlu Tutulur. Uygulama Bölümünde İse Mesleki Uygulama (Pratik) Dersinden Sorumlu Tutulur.
Sınavlarda Başarılı Olmanın Öncelikli Şartı Sınavlara Katılmaktır. Herhangi Bir Dersten Sınava Girmeyen Aday O Dersten Başarısız Olur Ve Bir Sonraki Döneme Kalır.

Ustalık Belgeleri Başvuruları Mesleki Eğitim Merkezlerine EK-1 (Sınavlı) Ve Ek-4 (Doğrudan) Yapılır. Başvuru Belgeleri İçin Buraya Tıklayın.

Sınavlarda 5’lik Not Sistemi Uygulanır. ( 0-Geçersiz, 1-Zayıf, 2-Geçer, 3-Orta, 4-İyi, 5-Pekiyi)
Sınava Giren Adayların Sonuçları Tüm Mesleklerin Sınavlarının Bitimini Takip Eden 15 Gün İçinde Mesleki Eğitim Merkezlerinde İlan Edilir Ve Ayrıca Kurumun Resmi İnternet Sitesinde Yayınlanır.

Başarısız Olan Adaylar Bir Sonraki Dönem Sadece Başarısız Oldukları Derslerden Sınavlara Tekrar Girerler.

Adayların 12 Dönem ( 4 Yıl) Sınavlara Girme Hakkı Vardır. Bu Süre İçerisinde Sınavı Kazanamayan Veya Sınavlara Girmeyen Adaylar Haklarını Kaybederler. (Askerlik, Hastane, Hapishane Vb. Özür Durumlarında Geçen Sınav Hakları Bu Durumu Belgelendirmeleri Kaydı İle İade Edilir.)

Ustalık Belgesini Alan Adaylar Usta Öğretici Kursu İçin Başvuruda Bulunabilirler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ