Uluslararası MEB Robot Yarışması
16. Uluslararası MEB Robot Yarışması 2024
Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması Düzenliyor. Yarışma Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji Temalı Olarak Düzenleniyor. Yarışmanın Sloganı İse “Ahiliğin Geleceğini Şekillendiren Kod Erzurum’da Yazılıyor” Olarak Belirlendi.
Yarışmayı Düzenleyen Kurum: MEB Milli Eğitim Bakanlığı
Yarışma Türü: Robot Yarışması
Yarışmanın Kapsamı: Uluslararası
Kimler Katılabilir: Ortaokul, Lise Ve Üniversite Öğrencileri
Başvuru Şekli: Online
Uluslararası MEB Robot Yarışması, 2007 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Bu yıl 16.ncısı Erzurum’da 16-19 Ekim 2024 tarihlerinde yapılacaktır. Temel Seviye Çizgi İzleyen (ortaokul ve dengi okullar), Tasarla-Çalıştır (ortaokul ve dengi okullar), Tozkoparan Robot (ortaokul ve dengi okullar), İleri Seviye Çizgi İzleyen, İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), Mini Sumo, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama, Labirent Ustası, RC Sabit Kanat Uçak, Serbest Proje, Su Altı Robot (SAR), Otonom Araç olmak üzere 13 (on üç) kategoride gerçekleştirilecektir.
Robotların projelendirme ve imalat süreçlerinin takip edilmesi için hazırlanan raporlar üzerinden tüm kategorilerde ön eleme yapılacaktır.
Ortaokul ve dengi okul (İmam Hatip Liseleri içinde kurulmuş ortaokullar ve diğerleri) öğrencileri, Temel Seviye Tasarla Çalıştır, Temel Seviye Çizgi İzleyen ve Tozkoparan Robot kategorilerinde yapılacak yarışmalara başvurabilecekler; ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri ise bu kategorilere başvuru yapmayacaklardır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) ve Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TĠKA) iş birliğinde düzenlenecek 16.ncı Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın teması “Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji”, sloganı ise “Ahiliğin Geleceğini Şekillendiren Kod Erzurum’da Yazılıyor” olarak belirlenmiştir.
Yarışmanın amacına uygun şekilde yürütülmesi ve yarışmadan beklenen azami faydanın sağlanması için Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce aşağıdaki iş ve işlemler yapılacaktır:
1. Yarışma ile ilgili iş ve işlemleri organize etmek için Organizasyon Yürütme Kurulu oluşturulacaktır. Yarışma sürecinde bilişim ve organizasyon hizmetlerini gerçekleştirmek, Teknik Danışmanlar ile iletişimi etkili kılmak, kendilerine tanımlanan kategorilerin yarışma süresince sorumluluğunu almak, bu kategorilerin tüm iş ve işlemlerini koordine etmek, yarışmanın yapılacağı ildeki görevlilere yapacakları işlerde rehberlik etmek ve yarışma sürecinde serbest proje kategorisi hariç diğer tüm kategorilerde itirazları inceleyip kesin karara bağlamak ile ilgili iş ve işlemler Organizasyon Yürütme Kurulu üyeleri tarafından yürütülecektir.
2. Yarışma kategorilerinin dokümanlarını hazırlamak ve yarışmanın kurallara uygun şekilde yürütülmesinde rehberlik etmek üzere teknik danışmanlardan bir ekip oluşturulacaktır.
3. Yarışma pistlerinin kurallara uygunluğunu kontrol etmek, yarışma sürecinde serbest proje yarışma kategorisi ile ilgili itirazları inceleyip oy çokluğu ile kesin karara bağlamak ve serbest proje yarışma kategorisini derecelendirmek üzere TÜBİTAK tarafından belirlenen üniversitelerin ilgili alanlarındaki öğretim üyelerinden jüri oluşturulacaktır. Jürinin en az % 50’si daha önce robot yarışmalarında görev almış olanlardan seçilecektir.
4. Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumlarda görev yapan ilgili alan öğretmenleri ve öğrencileri ile üniversite öğrencilerinden oluşan çalışma ekipleri oluşturulacaktır.
5. Yarışmaların uygulama kılavuzu ve ekinde yer alan kategori kurallarına uygun olarak yürütülmesini sağlamak, robotların teknik kontrollerini yapmak ve müsabakaları yönetmek üzere; TÜBİTAK tarafından (öncelikle üniversitelerin robot kulübü/topluluğu üyelerinden veya robot yarışmalarında hakemlik yapmış kişilerden) belirlenen hakem heyeti oluşturulacaktır. Yarışmada hakem olarak görevlendirilenler, Organizasyon Yürütme Kurulu tarafından belirlenen kıyafetleri saha içinde yarışma süresince giyeceklerdir.
6. Yarışma süresince Organizasyon Yürütme Kurulu tarafından verilen görevlere yardımcı olması amacıyla Erzurum’daki üniversite öğrencilerinden gönüllü öğrenci kabul edilecektir. Bu öğrenciler gönüllü çalışma başvurularını web adresi üzerinden yapacaklardır. Başvurusu kabul edilenler davet edilecektir.
7. https://robot.meb.gov.tr adresi üzerinden bilgi sistemine giren Organizasyon Yürütme Kurulu üyeleri, teknik danışmanlar, jüri üyeleri, çalışma ekipleri, hakemler, gönüllü öğrenciler, yarışmacı öğretmen ve öğrenciler üye olarak adlandırılacaktır.
Yarışmanın duyurusu; Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Erzurum Valiliği (İl Millî Eğitim Müdürlüğü) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (TEKNOFEST) tarafından yapılacaktır.
Yarışma Ödülleri
1. Her kategoride ilk üç dereceye giren ekip üyelerine TÜBİTAK ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek ödüller ile teşvik ödülleri (TÜBİTAK tarafından birer adet) https://robot.meb.gov.tr adresinden yayınlanacaktır.
2. Ayrıca yarışmaya katılan tüm yarışmacı ekip üyelerine ve kurumlarına “Dijital Katılım Belgesi” verilecektir.
3. Ödül töreni ile ilgili ayrıntılar https://robot.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.
Yarışma Kategorileri
Serbest Proje
Tasarla – Çalıştır
İleri Seviye Çizgi İzleyen
İnsansız Hava Aracı
RC Sabit Kanat Uçak
Otonom Uçak
Mini Sumo
Yumurta Toplama (Caretta Caretta)
Su Altı Robotu (SAR)
Labirent Ustası
Temel Seviye Tasarla Çalıştır
Temel Seviye Çizgi İzleyen
Temel Seviye Tozkoparan Robot
Başvuru Genel Kurallar
Ön Eleme
Yarışmacılar, ilan edilen başvuru tarihinden itibaren 20 Eylül 2024 tarihine kadar başvuru yapabilecektir. Başvuru işlemlerini gerçekleştirdikten sonra 20 Eylül 2024 tarihine kadar evrak tamamlama, proje ve üretim raporu dosyalarının yükleme işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Yüklenen raporlar teknik danışmanlar tarafından incelenecek ve gerektiğinde düzeltme istenebilecektir. Düzeltme süresi içerisinde düzeltme yapılmayan raporlar mevcut haliyle değerlendirilecektir.
Organizasyon Yürütme Kurulu, proje ve üretim raporu dosyalarına göre kategorilere başvuran robot sayılarını dikkate alarak 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katılacak robot sayısını belirleyecektir. Belirlenen bu sayılar 21-25 Eylül 2024 tarihleri arasında https://robot.meb.gov.tr/ adresinde ilan edilecektir.
Kayıt Süreci
1. Başvurular ilan edilen başvuru tarihinden başlamak üzere 20 Eylül 2024 saat 23.59‟a kadar https://robot.meb.gov.tr/ adresinden yapılacaktır.
2. Yarışmaya başvurular kurumsal olup kişisel başvurular kabul edilmeyecektir.
3. Daha önce kaydı olmayan kurumlar öncelikle belirtilen adresten kurum kaydı oluşturacaktır.
4. Oluşturulan kurum kaydı ile sisteme giren öğrenci ve öğretmenler, bilgilerini eksiksiz girerek, fotoğraflarını sisteme eklemelidir. Başvuru esnasında sisteme yüklenecek vesikalık fotoğraflar son bir yıl içerisinde çekilmiş olmalıdır. Sisteme vesikalık fotoğraf yüklenmesinden, danışman öğretmen ve okul yönetimi sorumludur. Yarışmacılar, sisteme uygun fotoğraf yüklememişlerse yarışma esnasında sahaya giremeyeceklerdir.
5. Başvuru formu; robot ismi, kategorisi ve ekip üyeleri belirlenerek her bir robot için ayrı ayrı doldurulacaktır.
6. Ekip üyeleri ve robotlar için gerekli izin belgeleri ve taahhütnameler doldurulup sisteme yüklenecek, 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması Başvuru Formu (EK-1) oluşturulacak ve başvuru tamamlanacaktır.
Yarışma Takvimi
Başvuru Tarihi: İlan Tarihi – 20 Eylül 2024
Kategori Raporları Son Teslim Tarihi: 20 Eylül 2024
Ön Eleme Sonuçları: 21-25 Eylül 2024
Stant Başvuru ve Kabul İşlemleri: 01 Eylül 2024 – 20 Eylül 2024
Kura Kayıt İşlemleri: 15 Ekim 2024 09.00-20.00 saatleri arası Açılış Töreni: 16 Ekim 2024
Yarışmalar: 16 – 19 Ekim 2024 8 Ödül Töreni 19 Ekim 2024
Uygulama Kılavuzu İçin Tıklayın.