TÜBİTAK 4001 Ulusal Ve Uluslararası Yarışma
TÜBİTAK 4001 Ulusal Ve Uluslararası Yarışma
TÜBİTAK 4001 Ulusal Ve Uluslararası Yarışma Katılım Desteği Başvuruları Açıldı. Projenin Amacı Öğrenimine Devam Eden Lise Öğrencileri İle Lise Ve Üzeri Eğitim Düzeyine Sahip Öğrenci, Mezun Ve Girişimcilerin Proje Üretmeleri Eri Bildirimler Yoluyla Projelerini Geliştirmelerini, Geliştirdikleri Projelere Yönelik Düzenlenen Yurt Dışı Bilimsel Yarışma Ve Etkinliklere Katılmalarını Teşvik Ederek Milli Teknoloji Hamlesinin Ana Bileşenlerinden Olan Beşeri Sermaye Gelişimine Katkı Sağlamaktır.
-Mezun Durumdaki Kişilerin Başvurularının Kabulü Danışma Değerlendirme Kurulu (DDK) Kararına Tabidir.
Destek miktarları üst limit
4001-A Ulusal Yarışma / Etkinlik Katılım Desteği Kapsamında 100.000 Türk Lirası (KDV Dahil)’dir.
4001-B Uluslararası Yarışma / Etkinlik Katılım Desteği Kapsamında 245.000 Türk Lirası (KDV Dahil)’dir.
Türk Hava Yolları Sponsorluğunda Karşılanacak Yurt İçi Ve Yurt Dışı Uçak Bilet Bedeli Üst Limitlere Dahil Değildir.
4001-A Ulusal Yarışma / Etkinlik Katılım Desteği
Başvuru Koşulları ve Detayları
1. Başvurulan Yarışma/Etkinlik için gerekli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir.
2. Destek verilecek kişilerin T.C. vatandaşı olması (veya mavi karta sahip olması) ve tüm başvuru sahiplerinin Türkiye’de ikamet etmesi gerekmektedir.
3. Her bir Yarışma/Etkinlik kapsamında destek verilecek kişi/takım sayısı Bilim ve Toplum Başkanlığınca belirlenir.
4. Başvuru sahiplerinin Yarışmaya/Etkinliğe ilişkin almış oldukları destekler ve sponsorluklar Yarışmaya/Etkinliğe katılımın gerçekleşebilmesi açısından önem arz eder. Bundan dolayı başvuru yapılan Yarışma/Etkinliğe dair farklı sponsorlukları bulunan başvuru sahibi kişi ya da takımların desteklenmesine öncelik verilir.
5. Takım içinde reşit olmayan bir üye olması durumunda Takım Danışmanı bulunması zorunludur. Ayrıca reşit olmayan katılımcılar bakımından veli/vasinin muvafakatnamesinin bulunması zorunludur.
6. Başka kişi ya da kurumlardan alınan her bir destek ya da sponsorluğun başvuruda beyan edilmesi gerekir.
7. Destek almaya hak kazanan kişi ve takımlar bu süreçlerinde ana sponsor olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türk Hava Yolları’nı belirteceklerini ve bu kapsamda Program web sayfasında yayınlanan Görünürlük Rehberine uyacaklarını kabul ve beyan ederler.
8. Sadece ziyaret ya da bilgi edinme amacıyla yapılan başvurular kabul edilmez.
Başvuru Yöntemi
1. Başvurular bireysel veya takım olarak yapılabilir.
2. Başvuruların en geç Yarışmanın/Etkinliğin düzenleneceği tarihten 60 (altmış) gün önce yapılması önerilir.
3. Başvurular, Bilim ve Toplum Proje Başvuru Sistemi (PBS) (https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden çevrim içi olarak yapılır. Başvuru sistemi eksiksiz doldurularak onaylanır. Talep edilmesi durumunda ek belgelerin de gönderilmesi gerekir.
4. Lise öğrencilerinden oluşan takımın başvurusu Takım Danışmanı2 tarafından, üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar ile karma takımların başvurusu takım üyelerinden biri olan Takım Sorumlusu tarafından yapılır.
5. Destek taahhütnamesinin bireysel başvuruda başvuru sahibi, takım başvurusunda ise takımın tüm üyeleri tarafından ıslak imza ile imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekir.
6. Başvuru değerlendirmesi yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir belge; açık, anlaşılır ve belirlenen içeriğe uygun olacak şekilde sisteme yüklenmelidir. Posta, elektronik posta veya faks ile gönderilen belgeler değerlendirmeye alınmaz.
7. Yarışma/Etkinliğe takım olarak başvuranların bir takım ismi oluşturması zorunludur. Aynı takım ismi, başka bir takım tarafından kullanılamaz. TÜBİTAK, aynı takım isimleri ile başvuran takımlardan başvurusunu daha sonra yapan takımdan isim değişikliği ister.
8. Başvuru kapsamında takım üyesi değişikliği talep edilebilir. Değişiklikler bt4001@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden TÜBİTAK’a bildirilmelidir. Talepler Müdürlük ve/veya Danışma ve Değerlendirme Kurulu (DDK) tarafından değerlendirilir. Ulaşım desteği verilecek başvurularda biletleme işlemi yapıldıktan sonra üye değişiklik talebi kabul edilmez.
9. Aynı proje/araç/ürün kapsamında 4001-A çağrısına yapılan başvuruların (desteklenen veya desteklenmeyen) tekrar yeni bir başvuru olarak sunulması durumunda başvuru sistemi üzerinden Değişiklik Bildirim Formu doldurulmalıdır. Değişiklik Bildirim Formu’nda, projede gerçekleştirilen değişiklikler gerekçeleriyle birlikte açıklanmalıdır.
Başvuru Takvimi
Ulusal Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği başvuruları periyodik çağrılar kapsamında aşağıda verilen takvime göre alınacaktır.
Başvuru Dönemi
1. Dönem Başvuru Başlangıç 2 Ağustos 2024, Başvuru Kapanış 30 Eylül 2024
2. Dönem Başvuru Başlangıç 1 Ekim 2024, Başvuru Kapanış 31 Aralık 2024
Destek Kapsamı Ve Miktarı
1. Yurt içinde3 gerçekleştirilen bilimsel Yarışma ve Etkinliklere katılmak isteyen öğrencilere, mezunlara, öğrenci ve/veya mezunlardan oluşan takımlara ve girişimcilere destek sağlanır.
2. Destek almaya hak kazanan kişi ya da takımların desteklerden faydalanma süresi en fazla 12 (on iki) ay ile sınırlıdır.
3. Değerlendirme sonucuna göre destek kapsamı ve miktarı TÜBİTAK tarafından belirlenir. Ulusal Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği kapsamında verilebilecek destek kalemleri aşağıda belirtilmiştir:
• Yarışmaya/Etkinliğe katılım için geliştirilen projeye ilişkin olmak şartıyla demirbaş ve sarf malzeme desteği
• Yarışma/Etkinlik başvuru/kayıt ücreti desteği
• Ulaşım desteği
• Günlük iaşe desteği
• Yarışma/Etkinlik çerçevesindeki diğer harcamalara ilişkin destekler
4. Destek kalemleri için toplam destek üst limiti 100.000 TL (KDV dahil)’dir.
5. Ulaşım giderlerinin belirli bir kota dâhilinde Türk Hava Yolları tarafından karşılanmasına yönelik TÜBİTAK ve Türk Hava Yolları arasında imzalanan iş birliği sözleşmesi uyarınca, destek almaya hak kazanan kişi ya da takımların yurt içi gidiş-dönüş uçak biletleri Türk Hava Yolları tarafından karşılanır4. Türk Hava Yolları tarafından karşılanacak bilet ücretleri yukarıda belirtilen destek üst limiti kapsamına dâhil değildir.
6. Bilimsel Yarışma/Etkinliklere katılacak kişi ya da takımların Yarışmaya/Etkinliğe başvuru yaptıklarına ve varsa başvuru/kayıt ücretini gösterir bir belge ya da ekran görüntüsü ibraz etmeleri halinde, Yarışma/Etkinlik başvuru/kayıt ücretleri karşılanır.
7. Yarışmalara bir proje, araç ya da ürün ile katılım sağlanacaksa, bu kapsamda ihtiyaç duyulan demirbaş ve sarf malzemeler için maddi destek sağlanır.
8. Girişimci başvurularına demirbaş ve sarf malzeme desteği sağlanmaz.
9. Yurt içinde düzenlenen Yarışmaya/Etkinliğe katılmak üzere destek verilecek kişi ya da takım üyeleri için kişi başı günlük brüt 480 TL iaşe gideri desteği kişilerin başvuruda beyan edilen banka hesaplarına yatırılır.
10. Başvurulan Yarışma/Etkinlik kapsamında TÜBİTAK’tan veya başka bir kurum/kuruluştan yukarıda belirtilen destek kalemlerinden herhangi biri için sponsorluk/destek alınması durumunda bu desteğin TÜBİTAK’a başvuru esnasında (başvuru sonrasında olması durumunda ise e-posta yoluyla) bildirilmesi zorunludur. Söz konusu bilgiler etkinliğe ilişkin programın yapılabilirliği, bütünlük yönünden değerlendirilebilmesi ve TÜBİTAK tarafından sağlanabilecek desteklerin belirlenebilmesi açısından önem arz etmektedir. Başka bir kurum/kuruluştan destek alındığının bildirilmemesi durumunda, ilgili destek kaleminden verilen destekler, TÜBİTAK tarafından talep edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen oranlarda gecikme zammı ile birlikte geri ödenir.
11. Başvuruda talep edilen bütçe TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda gerekli görüldüğü durumlarda revize edilebilir.
Değerlendirme Kriterleri
Başvuru sahibi kişi ya da takımların değerlendirilmesinde dikkat edilecek kriterler aşağıda belirtilmektedir.
Yarışma katılım başvurusu için;
a. Yarışmanın teknik detaylarına hâkimiyet,
b. Yarışma tecrübesi ve önceki projeler,
c. Projenin sürdürülebilirliği (malzeme temininin planlanması vb.)
d. Takım üyelerinin teknik uyumu ve takımın sürdürülebilirliği (benzer alanda ortak proje yürütülmüş olması vb.)
e. Takım üyelerinin rol ve sorumluluklarının belirlenmiş olması,
f. Detaylı proje planının hazırlanmış olması,
g. Başvuru yapılan Yarışmaya dair farklı sponsorlukların bulunması
kriterleri değerlendirilecektir.
Etkinlik katılım başvurusu için;
a. Etkinliğe katılım amacı ve gerekçenin uygunluğu,
b. Etkinliğe katılımcı olarak (stant açma, sunum yapma vb.) başvuruda bulunma (ziyaret veya bilgi edinme amacıyla katılım sağlanan etkinlikler desteklenmez),
c. Etkinliğin konusu kapsamında yapılmış mevcut ve önceki çalışmalar değerlendirilecektir.
4001-B Uluslararası Yarışma / Etkinlik Katılım Desteği
Başvuru Koşulları ve Detayları
1. Başvurulan Yarışma/Etkinlik için gerekli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir.
2. Destek verilecek kişilerin T.C. vatandaşı olması (veya mavi karta sahip olması) ve tüm başvuru sahiplerinin Türkiye’de ikamet etmesi gerekmektedir.
3. Her bir Yarışma/Etkinlik kapsamında destek verilecek kişi/takım sayısı Bilim ve Toplum Başkanlığınca belirlenir.
4. Başvuru sahibi kişinin ya da takım üyelerinin en az yarısının başvuru yaptıkları uluslararası Yarışmanın/Etkinliğin varsa Türkiye’de muadili olan (aynı ya da benzer alanda/kategoride yapılan) ulusal bir Yarışma/Etkinliğe daha önceden katılmış ve/veya finalist olarak belirlenmiş olması gerekir. Uluslararası Yarışmanın Türkiye’de muadili bulunmuyor ise ilgili alanda çalışma yapılmış olunması ve bu çalışmaların başvuruda beyan edilmesi beklenir.
5. Başvuru sahiplerinin Yarışmaya/Etkinliğe ilişkin almış oldukları destekler ve sponsorluklar Yarışmaya/Etkinliğe katılımın gerçekleşebilmesi açısından önem arz eder. Bundan dolayı başvuru yapılan Yarışma/Etkinliğe dair farklı sponsorlukları bulunan başvuru sahibi kişi ya da takımların desteklenmesine öncelik verilir.
6. Takım içinde reşit olmayan bir üye olması durumunda Takım Danışmanı bulunması zorunludur. Ayrıca reşit olmayan katılımcılar bakımından veli/vasinin muvafakatnamesinin bulunması zorunludur.
7. Başka kişi ya da kurumlardan alınan her bir destek ya da sponsorluğun başvuruda beyan edilmesi gerekir.
8. Destek almaya hak kazanan kişi ve takımlar bu süreçlerinde ana sponsor olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türk Hava Yolları’nı belirteceklerini ve bu kapsamda Program web sayfasında yayınlanan Görünürlük Rehberine uyacaklarını kabul ve beyan ederler.
9. Sadece ziyaret ya da bilgi edinme amacıyla yapılan başvurular kabul edilmez.
Başvuru Yöntemi
1. Başvurular bireysel veya takım olarak yapılabilir.
2. Başvuruların en geç Yarışmanın/Etkinliğin düzenleneceği tarihten 60 (altmış) gün önce yapılması önerilir.
3. Başvurular, Bilim ve Toplum Proje Başvuru Sistemi (PBS) (https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr) üzerinden çevrim içi olarak yapılır. Başvuru sistemi eksiksiz doldurularak onaylanır. Talep edilmesi durumunda ek belgelerin de gönderilmesi gerekir.
4. Lise öğrencilerinden oluşan takımın başvurusu Takım Danışmanı2 tarafından, üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar ile karma takımların başvurusu takım üyelerinden biri olan Takım Sorumlusu tarafından yapılır.
5. Destek taahhütnamesinin bireysel başvuruda başvuru sahibi, takım başvurusunda ise takımın tüm üyeleri tarafından ıslak imza ile imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekir.
6. Başvuru değerlendirmesi yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir belge; açık, anlaşılır ve belirlenen içeriğe uygun olacak şekilde sisteme yüklenmelidir. Posta, elektronik posta veya faks ile gönderilen belgeler değerlendirmeye alınmaz.
7. Yarışma/Etkinliğe takım olarak başvuranların bir takım ismi oluşturması zorunludur. Aynı takım ismi, başka bir takım tarafından kullanılamaz. TÜBİTAK, aynı takım isimleri ile başvuran takımlardan başvurusunu daha sonra yapan takımdan isim değişikliği ister.
8. Başvuru kapsamında takım üyesi değişikliği talep edilebilir. Değişiklikler bt4001@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden TÜBİTAK’a bildirilmelidir. Talepler Müdürlük ve/veya Danışma ve Değerlendirme Kurulu (DDK) tarafından değerlendirilir. Ulaşım desteği verilecek başvurularda biletleme işlemi yapıldıktan sonra üye değişiklik talebi kabul edilmez.
9. Aynı proje/araç/ürün kapsamında 4001-B çağrısına yapılan başvuruların (desteklenen veya desteklenmeyen) tekrar yeni bir başvuru olarak sunulması durumunda başvuru sistemi üzerinden Değişiklik Bildirim Formu doldurulmalıdır. Değişiklik Bildirim Formu’nda, projede gerçekleştirilen değişiklikler gerekçeleriyle birlikte açıklanmalıdır.
Başvuru Takvimi
Uluslararası Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği başvuruları periyodik çağrılar kapsamında aşağıda verilen takvime göre alınacaktır.
1. Dönem Başvuru Başlangıç 2 Ağustos 2024, Başvuru Kapanış 30 Eylül 2024
2. Dönem Başvuru Başlangıç 1 Ekim 2024, Başvuru Kapanış 31 Aralık 2024
Başvurular için değerlendirme süreci en geç 1 (bir) ay içinde başlatılır.
Destek Kapsamı Ve Miktarı
1. Yurt dışında gerçekleştirilen bilimsel Yarışma ve Etkinliklere katılmak isteyen öğrencilere, mezunlara, öğrenci ve/veya mezunlardan oluşan takımlara ve girişimcilere destek sağlanır.
2. Destek almaya hak kazanan kişi ya da takımların desteklerden faydalanma süresi en fazla 12 (on iki) ay ile sınırlıdır.
3. Değerlendirme sonucuna göre destek kapsamı ve miktarı TÜBİTAK tarafından belirlenir. Uluslararası Yarışma/Etkinlik Katılım Desteği kapsamında verilebilecek destek kalemleri aşağıda belirtilmiştir:
• Yarışmaya/Etkinliğe katılım için geliştirilen projeye ilişkin olmak şartıyla demirbaş ve sarf malzeme desteği
• Yarışma/Etkinlik başvuru/kayıt ücreti desteği
• Ulaşım desteği
• Harcırah desteği
• Yarışma/Etkinlik çerçevesindeki diğer harcamalara ilişkin destekler
4. Destek kalemleri için toplam destek üst limiti 245.000 TL (KDV dahil)’dir.
5. Ulaşım giderlerinin belirli bir kota dâhilinde Türk Hava Yolları tarafından karşılanmasına yönelik TÜBİTAK ve Türk Hava Yolları arasında imzalanan iş birliği sözleşmesi uyarınca, destek almaya hak kazanan kişi ya da takımların yurt dışı gidiş-dönüş uçak biletleri Türk Hava Yolları tarafından karşılanır3. Türk Hava Yolları tarafından karşılanacak bilet ücretleri yukarıda belirtilen destek üst limiti kapsamına dâhil değildir.
6. Bilimsel Yarışma/Etkinliklere katılacak kişi ya da takımların Yarışmaya/Etkinliğe başvuru yaptıklarına ve varsa başvuru/kayıt ücretini gösterir bir belge ya da ekran görüntüsü ibraz etmeleri halinde, Yarışma/Etkinlik başvuru/kayıt ücretleri karşılanır.
7. Yarışmalara bir proje, araç ya da ürün ile katılım sağlanacaksa, bu kapsamda ihtiyaç duyulan demirbaş ve sarf malzemeler için maddi destek sağlanır.
8. Girişimci başvurularına demirbaş ve sarf malzeme desteği sağlanmaz.
9. Yurt dışındaki Yarışma/Etkinliklere katılmak üzere bu destekten faydalanacak kişi ya da takım üyeleri için 18 Ocak 2024 tarihli ve 32433 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8104 sayılı “Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar” eki cetvelinin “Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar”a ilişkin VI numaralı sütuna karşılık gelen değerin %50’si TÜBİTAK tarafından kişilerin başvuruda beyan edilen banka hesaplarına Yarışmanın/Etkinliğin başlamasından önce ön ödeme biçiminde aktarılır. İlgili tutar tablosu Kurallar Kitapçığı sonunda yer almaktadır. Harcırah desteği, konaklama ve/veya iaşe amaçlı kullanılabilir. Destek kararının alındığı Başkanlık Oluru tarihindeki TCMB Döviz Satış Kuru dikkate alınarak Türk Lirası cinsinden hesaplanır. Ödeme hesaplanan bu miktar üzerinden Türk Lirası cinsinden yapılır.
10. Başvurulan Yarışma/Etkinlik kapsamında TÜBİTAK’tan veya başka bir kurum/kuruluştan yukarıda belirtilen destek kalemlerinden herhangi biri için sponsorluk/destek alınması durumunda bu desteğin TÜBİTAK’a başvuru esnasında (başvuru sonrasında olması durumunda ise e-posta yoluyla) bildirilmesi zorunludur. Söz konusu bilgiler etkinliğe ilişkin programın yapılabilirliği, bütünlük yönünden değerlendirilebilmesi ve TÜBİTAK tarafından sağlanabilecek desteklerin belirlenebilmesi açısından önem arz etmektedir. Başka bir kurum/kuruluştan destek alındığının bildirilmemesi durumunda, ilgili destek kaleminden verilen destekler, TÜBİTAK tarafından talep edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen oranlarda gecikme zammı ile birlikte geri ödenir.
11. Başvuruda talep edilen bütçe TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda gerekli görüldüğü durumlarda revize edilebilir.
Yarışma Sitesi İçin Tıklayın.