26.09.2023 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz
Güncel Eğitim Burs Başvurusu Kurslar Burslar KYK Yurt

Tamiri Tasarla Tasarım Yarışması

Tamiri Tasarla Tasarım Yarışması

Tamiri Tasarla Tasarım Yarışması

Tamiri Tasarla Tasarım Yarışması Başvuruları Başladı. ‘Döngüyü Tasarla’ Döngüsel Ekonomi Temalı Disiplinlerarası Tasarım Yarışmaları.

Yarışma Ödülleri
Birincilik Ödülü 15 Bin Türk Lirası
İkincilik Ödülü 10 Bin Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 7 Bin Türk Lirası
Mansiyon Ödülü 3 Bin Türk Lirası

Yarışmanın Amacı
Yeniköy Rotary Kulübü, İstanbul Rotary Kulübü, 2420 Rotary Çevresel Sürdürülebilirlik Komitesi ve Pop-Machina projesi kapsamında Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü işbirliği ile düzenlenen 1. Döngüyü Tasarla Döngüsel Ekonomi temalı Disiplinlerarası Tasarım Yarışması – Tamiri Tasarla’nın amacı,

• Disiplinlerarası bir yaklaşım ile tamir pratiklerinin yeniden düşünülmesi

• Ürünlerin tamir perspektifinden yeniden yorumlanması

Ads

• Yerelde katma değeri geri kazanmayı sağlayacak, herkesin erişebileceği, alternatif tamir senaryolarının ve bunları imkanlı kılan ürün-servis sistemlerinin geliştirilmesini desteklemektir.

Yarışmanın Konusu
Yarışma, ‘Döngüsel Ekonomi’ yaklaşımı çerçevesinde tamir pratiklerine odaklanmaktadır. Bu yarışma kapsamında değerlendirilecek fikirlerin aşağıdaki senaryo başlıklarından iki veya daha fazlasını içermesi beklenmektedir:

• Yedek parça sistematiği

• Yetkili servis anlayışı

• Yetkili servis dışında (tamirciler, makerspace’ler, tamir toplulukları), gibi parça değişimi ve ürün tamiri imkanları

• Ürün yükseltmesi imkanları

• Çalışır durumdaki ürün parçalarının başka ürünlerin tamirinde kullanılması

• Son kullanıcı tamir pratiklerinin özendirilmesi, tasarım, malzeme ve işleyiş okuryazarlığının artırılması
Bu senaryo başlıklarına ek olarak, başka senaryo başlıkları da önerilebilir.

Yarışmaya Katılım Koşulları
Bu yarışmada beklenen çözümlerin kapsamı sebebiyle disiplinlerarası ekipler kurulması gerekmektedir.

Ekiplerde üç disiplin kategorisinden (tasarım, mühendislik, sosyal bilimler) en az birer kişi olması gerekmektedir. Disiplin kategorileri aşağıda özetlenmiştir:

• Tasarım disiplinleri: Üniversitelerin Endüstriyel Tasarım bölümleri ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve/veya Mimarlık Fakülteleri bünyesindeki bölümlere kayıtlı lisans öğrencileri ya da bu bölümlerden mezun kişiler. (Görsel İletişim Tasarımı Bölümleri de dahildir).

• Mühendislik disiplinleri: Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri bünyesindeki bölümlere kayıtlı lisans öğrencileri ya da bu bölümlerden mezun kişiler.

• Sosyal Bilimler disiplinleri: Üniversitelerin Sosyal Bilimler, Beşeri Bilimler, İnsani Bilimler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri bünyesindeki Bölümlere kayıtlı lisans öğrencileri ya da bu bölümlerden mezun kişiler. (Fen-Edebiyat Fakültelerinin Sosyal Bilimler Bölümleri – örn. Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe, Tarih, vb. – dahildir).
Ekipler en az 3 (her disiplin kategorisinden birer kişi olmak üzere) ve en fazla 5 kişiden oluşabilir.
Ekip üyelerinden en az 1 tanesinin lisans mezunu olması beklenmektedir.
Ekibinizin disiplin ve mezuniyet şartlarını karşıladığını görebilmemiz için, başvuru sisteminde en az üç ekip üyesi için öğrenci belgesi, diploma, mezun belgesi, vb. belgelerin kopyalarının yüklenmesi istenecektir.
Her disiplin kategorisinden birer kişi olması şartı sağlandığı sürece, diğer ekip üyeleri herhangi bir eğitim düzeyi ve/veya disiplinden olabilir. Örn. Meslek liseleri, profesyonel tamirciler, zanaatkarlar, vb.
Ekip şartını sağlamayan başvurular, değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yarışma Başvurusu

Başvuru Sistemi
Ön kayıt gerektiren bir başvuru sistemi bulunmaktadır ve ekip üyelerinden yalnızca birinin geçerli bir e-posta adresi ile sisteme kayıt olması gerekmektedir. Kayıt olan ekip üyesi başvuru sırasında diğer ekip üyelerinin bilgilerini başvuruya ekleyebilir. Başvuru sonrasında tüm ekip üyeleri katılımlarına dair bir bilgilendirme e-postası alacaklardır.
Başvuru sisteminde, ekibe ait bilgiler ve projeye ait bilgiler olmak üzere iki tip bilgi istenecektir. Bunun amacı başvuruları anonimleştirmektir.

Başvuru sırasında herhangi bir basılı belge teslimi gerekmemektedir. Bütün belgeler dijital olarak başvuru sistemine yüklenecektir.
Yarışmaya katılım ücretsizdir.

Başvuru için istenen bilgi ve belgeler
Ekibe ait bilgiler:

Ekibin adı ve açıklaması:
En fazla 50 karakterden oluşan bir ekip adı ve en fazla 200 kelimeden oluşan, ekibinizin oluşumunu ve özelliklerini anlatan bir açıklama.

Kişisel Bilgiler:
Başvuru sisteminde istenen iletişim bilgileri eksiksiz doldurulmalıdır; yarışmaya ilişkin tüm duyurular ve postalar (davetiyeler, yarışma kitabı vs.) bu bilgilere dayanılarak hazırlandığı için doğru girilmesi önemlidir.

Eğitim/Mezuniyet Belgesi Örneği:
Öğrenci olan ekip üyelerinin, üniversitelerin lisans veya önlisans bölümlerinde eğitimini sürdürdüğünü, lisans mezunu olan ekip üyelerinin üniversitelerin lisans veya önlisans bölümlerinden mezun olduklarını kanıtlayan belgenin dijital görselidir. Bu en az 3 ekip üyesi için, disiplin kategorileri şartını sağladıklarını kanıtlamaları için gereklidir.

Öğrenci Belgesi:
Üniversitenin çevrimiçi sisteminden ya da e-Devlet sisteminden alınmış barkodlu belge ya da üniversiteden imzalı kaşeli alınmış belgenin dijital görseli şeklinde sunulmalıdır..

Mezuniyet Belgesi:
Üniversite diplomasının dijital görseli, üniversiteden alınmış imzalı kaşeli geçici mezuniyet belgesinin dijital görseli ya da e-devlet sisteminden barkodlu mezuniyet belgesi şeklinde sunulmalıdır.
Ekip üyelerinin her birinin bilgi ve belgeleri ayrı ayrı yüklenmelidir.

Projeye ait bilgiler:
Başvuru rumuzu:
Jüri değerlendirilmesinde kullanılmak üzere başvurunuza vereceğiniz geçici bir isimdir. Başvuru sırasında kendiniz belirleyeceğiniz bu rumuz 5 harf ve 5 rakamdan oluşmalıdır (örn. ABCDE-12345). Başvuru için gönderilen paftanın sağ üst köşesine ekip olarak belirleyeceğiniz rumuzu yazmanız, ve bunun dışında ekip üyelerinin tanınmasına yol açacak hiçbir kişisel bilginin ya da ekip adınızın olmaması gerekmektedir.

Tasarım Çözümünün Adı: En fazla 50 karakterden oluşan tasarım çözümüne verdiğiniz isim.

Tasarım Çözümünün Kısa Açıklaması: En fazla 10 kelimeden oluşan tasarım çözümü açıklaması

Proje Posteri / Paftası: Projenin 1 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir. Pafta A2 (59.4 x 42 cm) boyutunda ve yatay olarak hazırlanmalı, en az 300 dpi çözünürlükte olmalıdır. Pafta, kimlik bilgisi ya da ekip üyelerinden herhangi birinin tanınmasına yola açacak herhangi bir bilgi içermemelidir.
Pafta üzerinde aşağıdaki unsurlar yer almalıdır:

• Projenin fonksiyonel ve estetik yönlerini, nasıl kullanılacağını iyi anlatan en az bir adet veya daha fazla sayıda görsel.
• Paydaş analizi ve paydaşların etkileşiminin görsel ve/veya yazılı açıklamaları
• Projenin nasıl uygulanacağına dair görsel ve/veya yazılı açıklamalar
• Projenin özgün ve yenilikçi kılan yönlerini, odaklandığı ürün kategorilerini, alternatif tamir pratiği yaklaşımını, vb. açıklayan en fazla 300 kelimelik bir paragraf.

Ödüllerin Açıklanması ve Sergilenmesi̇
Değerlendirme sonucunda ödül kazanan ekipler ve ekip üyelerinin isimleri, 2021 yılı Haziran ayında yapılması planlanan ödül töreninde açıklanacak ve ödül alan yarışmacıların tasarımları web sitesinde (donguyutasarla.com) yayınlanacaktır. Tasarımlar, organizasyon ekibi tarafından uygun görülen yurtiçi veya yurtdışındaki çeşitli fuar ve etkinliklerde sergilenebilir. Tüm yarışmacılar tasarımların sergilenmesine bu şartname koşulları içinde izin vermiş sayılırlar.

İletişim
1. Döngüyü Tasarla Döngüsel Ekonomi temalı Disiplinlerarası Tasarım Yarışması – Tamiri Tasarla Sekreteri
Linda Büyüksimkeşyan
donguyutasarla@gmail.com

Yarışma Takvimi

Son Başvuru Tarihi 2 Mayıs 2021
İlk Aşama Jüri Değerlendirmesi Mayıs 2021
Tamiri Tasarla Hackathon ve İkinci Aşama Jüri Değerlendirmesi Haziran 2021
Ödül Töreni Haziran 2021

Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.
Başvuru İçin Tıklayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ