<style>.lazy{display:none}</style>
25.04.2024 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz

Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları

Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları

Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları

MESEM Nedir? Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları Nelerdir? Mesleki Eğitim Merkezleri Alan Ve Dalları, Mesem’e Kimler Başvuruda Bulunabilir, Nasıl Başvurulur, Başvuru Süreci, Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır.

Mesleki Eğitim Merkezi Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İşletmende Pratik Eğitim. Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlama Fırsatı.

Mesem Nedir?
Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Orta Öğretim Kademesinde Mesleki Eğitim Okuldur. Kişilere Emek Piyasasında Geçerli Olan Bir İşi Yapabilmeleri İçin, Gerekli Olan Mesleki Bilgileri Ve Davranışları Kazandıran Eğitim Kurumlarıdır. Kişilere İlgi Ve Yetenekleri Doğrultusunda Hem Çalışıp Hem de Okuyarak Eğitim Aldığı Kurumladır.
Mesleki Eğitim Merkezleri Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada 1 Gündür. İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Eğitim Senesinden Son Eğitim Senesine Kadar Devam Etmektedir. Öğrenciler Üçüncü Yılın Sonunda Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Katılarak Başarılı Olmaları Durumunda Belgelerini Alırlar.

Mesleki Eğitim Merkezleri Hangi Belgeleri Veriyor
Kalfalık Belgesi
Ustalık Belgesi
Usta Öğreticilik Belgesi
Meslek Lisesi Diploması

En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Yaş Sınırı Olmaksızın Kayıt Olabilir.

Ads

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Detaylar İçin Tıklayın.

Lise Ve Üniversite Mezunlarına Mesleki Eğitim
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret de Alarak, En Çok Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.

Avantajları
39 Alan, 193 Farklı Dalda Mesleki Eğitim
Yaş Sınırı Olmaksızın En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Kayıt Olabilir
Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı
9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine (Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u)
12. Sınıftaki Kalfalara (Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si)
Meslek Hastalığı Ve İş Kazası Sigortası
Ustalık Belgesi Ve Meslek Lisesi Diploması

Başvuru Süreci Ve Aşamaları
Mesleki Eğitim Merkezleri, Tüm İllerde Bulunmaktadır. En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Yıl Boyunca Kayıt Olabilir.

Haftada 1 Gün Okulda, 4 Gün İse İşletmelerde Eğitim Alınır.

9, 10 Ve 11. Sınıflar Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u, 12. Sınıflar İse En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar.

Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürmektedir. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u Kadar Maaş Verilir.

Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si Kadar Maaş Alınır.

Ustalık Sınavını Geçenler, Ustalık Belgesi Ve Diploma Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler.

Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar.

Nasıl Başvurulur
Başvuru Şartlarına Taşımak Koşuluyla, Bir İşletmede Çalışanlar Veya Bir İşletmede Çalışmayıp Sadece Mesleki Eğitim Almak İsteyenler Kimlik Bilgileriyle En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Yada Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Müracaat Edebilirler.

Herhangi Bir İşletmede Çalışmayanlar, Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Rehberlik Ve Yönlendirme Alabilirler.

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Veli / Öğrenci Arasında İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin İmzalanmasıyla Başlar.

Öğrenci, Okul Tarafından E-Mesem Sistemine Kaydedilir.

Başvuru Süreci Ve Aşamaları

• Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır.
• En Az Ortaokul Mezunu Olan Adaylar Yıl Boyunca Kayıt Yaptırabilir.
• 184 Farklı Dalda Başvuru Yapılabilmektedir.
• Haftada 1 Gün Okulda Teorik, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Verilmektedir.
• Çıraklık Eğitimi 3 Yıl, Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir.
• Mesleki Eğitim Merkezine Devam Eden 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az %30’unu, 12. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar.
• Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları “Ustalık Belgesi” İle “Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler.
• Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Çırak Öğrenci İstihdamı İçin “İş Pedagojisi Eğitimi” İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar.

Ne Tür Avantajlar Sağlıyor
193 Farklı Dalda Mesleki Eğitim
Ortaokulu Bitirenlere, Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlama Fırsatı
Meslek Lisesi Diploması
Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı
9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları İle Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta Ve Maaş
Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı

Başvuru Şartları
En Az Ortaokul Yada İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak
Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak
Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak (Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde Usta Öğreticilik Belgesine Sahip Bir Usta Bulunması Gereklidir)
Kayıt İçin Yaş Sınırı Yoktur
Öğrenci Kayıtları Yıl Boyunca Devam Eder

Mesleki Eğitim Merkezine Nakil İşlemleri

• 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,
• Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dâhil Edilecek.
• Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.
• Başvurular Ve Meslekî Eğitim Merkezi İrtibat Numarası Sayfamızda Yer Alıyor.

09 Aralık 2016 Tarihli 6764 Sayılı Kanun İle Çıraklık Eğitimi Zorunlu Eğitim Kapsamına Alınmıştır. Mesleki Eğitim Merkezleri Dört Yıllık Zorunlu Ortaöğretim Kurumu Oldu. Öğrencilerden Fark Derslerini Tamamlayan ML Mezunu Olabilecek.

Çıraklık Eğitiminde Uygulanan Programları

Ustalık Telafi Programı
Lise Ve Üstü Mezunlar İçin Ustalık Telafi Öğretim Programları

• Ustalık Telafi Programı Yaş Şartı Aranmaksızın En Az Ortaöğretim Kurumu (Herhangi Bir Lise) Mezunlarından 24 Alan 97 Dalda Bakanlıkça Belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını Başarı İle Bitirenlere Ustalık Belgesi Verilmesini Sağlayan Planlı Süreli Bir Programdır.

• Ustalık Telafi Programının Genel Özellikleri İçerisinde Şunlar Yer Almaktadır:

• Çerçeve Öğretim Programları; Öğrenciyi İş Alanlarına Yönelten Modüler Yapıda Geliştirilmiştir.

• Telafi Çerçeve Öğretim Programı İle Öğrencilerin Alan Ve Dal İle İlgili Temel Bilgi Ve Becerileri Kazanması Hedeflenmiştir.

• Eğitim Öğretim Faaliyetleri, Telafi Çerçeve Öğretim Programında Yer Alan Kazanımlar İle Hedeflenen Bilgi Ve Becerileri Kazandıracak Şekilde Planlanır Ve Uygulanır.

• Alan Ve Dal Dersleri, Öğrenme Kazanımlarından Ve Modüllerden Oluşmaktadır.

• Bu Derslerin Ders Saati Süreleri Telafi Çerçeve Öğretim Programındaki Derslerde Yer Alan “Toplam Ders Saati” Kısmında Gösterilmiştir.

• Dersler Birbirini Takip Edecek Şekilde Uygulanabileceği Gibi İşletmeler Tarafından Belirlenen Program Doğrultusunda da Uygulanabilir.

• Uygulama Esasları Kapsamında Adayların İstemeleri Halinde Yaş Şartı Aranmaksızın, Hangi Yılda Mezun Olduklarına Bakılmaksızın, Tüm Lise Ve Üniversite Mezunlarının Yararlanabilmesi İçin Hazırlanmıştır.

• Program Günde 8 Saat, Haftada 40 Saat Ve En Fazla 27 Hafta Olarak Uygulanacaktır.

• Programın Eğitim İçeriği Çerçeve Öğretim Programı Dahilinde, Tamamı İse İşletmelerde Yapılacaktır.

• Öğrencilerin Kayıtları; Okul / Kurumlarla + İşletme + Aday İle Sözleşme İmzaladıktan Sonra Sözleşme İmzalanan Okul Ve Kurum Tarafından E-Mesem Sistemine Yapılır Ve Bu Program İşletmelerde Uygulanmaya Başlanır. (Adaylar E-Mesem Sistemine Kaydoldukları Andan İtibaren 12. Sınıf Öğrencisi Gibi Değerlendirilir.)

• Telafi Programına Devam Zorunludur. Öğrenciler Devam Etmek Zorunda Oldukları Telafi Programına Ait Özürlü Özürsüz Toplam Ders Saatinin En Az 1/6’sı (Altıda Biri) Kadar Devamsızlık Yapmaları Hâlinde Başarısız Sayılırlar.

• Bu Programa Devam Eden Öğrenciler Her Ders İçin İş Dosyası Hazırlar. İş Dosyaları Bakanlıkça Belirlenen Kriterler Doğrultusunda İşletmeler Tarafından Görevlendirilen Usta Öğreticiler Veya Eğitici Personel Tarafından Puanla Değerlendirilir. Öğrenci İş Dosyası Mesleki Eğitim Merkezi’nden Temin Edilebilir.

• Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge Hükümlerine Göre Yapılan Ustalık Beceri Sınavına, Eğitimlerini Tamamladıkları Tarih İtibariyle Açılacak İlk Sınav Döneminde Alınır.

Ustalık Programı
Çırak, Kalfa, Usta

Diploma Fark Dersleri
Daha Önce;
Kalfalık, Ustalık Belgesi Alanlar İçin

Diploma Programı
Çırak, Kalfa, Usta, Meslek Lisesi Diploması

Çıraklık Eğitim Sistemi
Çırak: Mesleğin Gerektirdiği Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarını İş İçerisinde Geliştirilen Kişidir.

Kalfa: Meslekle İlgili İş Ve İşlemleri Ustanın Gözetimi Altında Kabul Edilebilir Standartlarda Yapabilen Kişidir.

Usta: Üretimi Planlayabilen; Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen; Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen; Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişidir.

Usta Öğretici: Ustalık Yeterliğini Kazanmış; Aday Çırak, Çırak, Kalfa İle Mesleki Ve Teknik Eğitim Okul Ve Kurumları Öğrencilerinin İşyerindeki Eğitiminden Sorumlu; Mesleki Eğitim Tekniklerini Bilen Ve Uygulayan Kişidir.

Eğitim Süreci

Usta Öğretici Zorunluluğu
Aday Çırak Ve Çırak Almak İçin İşyerinde Usta Öğretici Bulunması Şarttır.

Mali Haklar
Aday Çırak Ve Çıraklar, Staj Veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden 9,10,11. Sınıf Öğrencilerine, Asgari Ücretin Net Tutarının %30’u, Ve 12 Sınıf Öğrencilerine İse %50 Sinden Az Olamaz.

Sigorta
Aday Çırak, Çıraklar, İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrencilerin Sigorta Primleri Bakanlığımız Tarafından Karşılanır. (İş Kazası, Meslek Hastalığı Ve Hastalık Sigortası) Bu Sigorta Emekliliğe Esas Teşkil Etmez.

Beceri Eğitimi
İşletmelerde Beceri Eğitimi, Staj Ve Tamamlayıcı Eğitim Eğitici Personel/Usta Öğreticilerce Yaptırılır.

Hukuki Haklar
İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Gündüz Yapılması Esastır.
İl İstihdam Ve MEK Kararıyla Günde 8 Saati Ve Saat 22:00’ye Kadar Yapılabilir.

İşletmeye Devlet Katkısı
9, 10, 11. Sınıf Öğrencileri İçin Asgari Ücretin % 30’u, 12 Sınıf Öğrencileri İçin İse % 50’si Oranında İşletmeye Destek Verilir.

24 Temmuz 2023 Tarihinde Devlet Ödeme Usul Ve Esaslarında Yapılan Değişiklik İle Devlet Desteği Kapsamı Daraltıldı.

Her Öğrenci Devlet Desteğinden Sadece 1 Defaya Mahsus Yararlanır.

İşkur Tarafından Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kapsamında Düzenlenen Kurs Veya Programlardan Daha Önce Yararlanmış Veya Yararlanmakta Olanlara Devlet Katkısı Ödenmez.

Mesleğinde Ustalık Belgesi Alabilecek Durumda Olup Mesleki Eğitim Merkezi Programlarına Kayıt Olanlara Devlet Katkısı Ödemesi Yapılmaz.

Kayıt Olmak İstedikleri Meslek Dallarından Diploması, Ustalık Belgesi, İş Yeri Açma Belgesi, 4. Seviye Yada En Az 756 Saat Kurs Bitirme Belgesine Sahip Olanlar Devlet Katkısı Ödemesi Alamaz.

Ustalık Telafi Programında Kayıtlı Olduğu Meslek Dalında Eğitimini Yarıda Bırakıp Başka Bir Meslek Dalından Tekrar Kayıt Olan Öğrenciler İçin Toplamda Ustalık Telafi Eğitimi Süresinden Fazla Devlet Katkısı Ödemesi Yapılmayacak.

Kanunlara Göre Belirlenmiş Olan Yaş Ve Çalışma Süresini Tamamlayarak Aylık Bağlanmış Olanlar (Emekliler) İçin 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun Geçici 12. Maddesindeki Devlet Katkısı Hükümleri Uygulanmaz.

Sözleşme Tarihi İtibarıyla İsteğe Bağlı Sigortalılık Hariç Olmak Kaydıyla 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4. Maddesinin Birinci Fırkasının
(A) (B) Ve (C) Ek 6. Ve Ek 9. Maddesi Kapsamında Son 3 Yıl İçerisinde Süreye Bağlı Olmaksızın Sigortalı Olup Ustalık Telafi Programlarına Kayıt Olanlara Devlet Katkısı Ödenmez.

Ön Lisans, Lisans Ve Lisansüstü Bir Programdan Mezun Olanlara Devlet Katkısı Ödemesi Yapılmayacaktır.

Öğrenci Sayısı
İşletmelerde Aynı Meslek Alan/Dalında Beceri Eğitimi Gören En Fazla 40 Kişiden Oluşan Öğrenci Grubu İçin İşletme Tarafından En Az Bir Eğitici Personel Veya Usta Öğretici Görevlendirilir.

Ders Süresi
Okul/Kurumun Atölye Ve Laboratuvarlarında Yapılması Hâlinde 40 Dakika, İşletmelerde Yapılan Uygulama Dersleri İse 60 Dakikadır.

İş Kazası
Aday Çırak, Çırak Ve Öğrencinin Eğitimi Sırasında İşyerinin Kusuru Halinde Meydana Gelecek İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarından İşveren Sorumludur.

Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi Kursu)
İster Uzaktan Eğitim İle 16 Saat, İster Yüz Yüze Eğitim İle 40 Saat İle Sizde Usta Öğretici Olabilirsiniz.

255 OSB Bünyesinde MEM İrtibat Bürosu Kuruldu.
Okul Kurum Sayısı 354 Bağımsız Olmak Üzere Toplam 3321 MEM Programı Uygulayan Okul/Kurum.

Mesleki Eğitim Merkezi Kayıt Şartları

9. Sınıfa Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- En Az Ortaokul Mezunu Olmaları, Mezun Olduğu Okuldan Ortaokul Diploması Veya Mezun Olduğuna Dair İmzalı Mühürlü Yazı
2- Herhangi Bir Lisede Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Almaları,
3-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi
4- Kayıt Olacak Çırak Adına SGK’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi
5- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf
6- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi
7- Sağlık Raporu

Herhangi Bir Lisenin 10. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- Herhangi Bir Lisede 10.Sınıfta Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Ve Yanında Ders Notlarını Gösteren Transkript Almaları Gerekmektedir.
2-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi Olmak Zorundadır
3- Kayıt Olacak Çırak Adına Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi
4- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf
5- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi
6- Sağlık Raporu

Herhangi Bir Lisenin 11. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- Herhangi Bir Lisede 11.Sınıfta Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Ve Yanında Ders Notlarını Gösteren Transkript Almaları Gerekmektedir.
2-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi Olmak Zorundadır
3- Kayıt Olacak Çırak Adına Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi
4- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf
5- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi
6- Sağlık Raporu

Merkezimize 12. Sınıfa (Ustalık Eğitimi) Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- En Az Ortaokul Diploması
2- Kalfalık Belgesinin Aslı Ve Fotokopisi
3- Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi
4- Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi
5- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
6- Kimlik Fotokopisi
7- Sağlık Raporu

Usta Öğreticiliğe Başvuracak Kişilerden İstenen Belgeler

1- Kimlik Fotokopisi
2- Diploma Fotokopisi Veya Öğrenim Belgesi
3- Ustalık Belgesi-İşyeri Açma Belgesi-Ön Lisans Veya Lisans Diploması
4- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf

Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı
-Düz Lise Mezunu Olup Ustalık Belgesi Sahibi Olan Ve Meslek Lisesi Diploması Almak İsteyen Adaylardan İstenen Belgeler:
1-Ustalık Belgesinin Aslı Ve Fotokopisi
2-Lise Diploması Aslı Ve Fotokopisi
3-Kimlik Fotokopisi
4-Biyometrik Fotoğraf
*Bu Belgeler Doğrultusunda E-Mesem Sistemine Giriş Yapılarak Ders Yılı Sonunda Diploma Düzenlenir.

-Ortaokul Mezunu Olup Meslek Lisesi Diploması Almak İsteyen Adaylar İçin Yapılan Uygulama:
1-Milli Eğitim Müdürlüğünün Belirlediği Takvime Göre Telafi Programına Katılır. (Telafi Eğitimi Bir Eğitim Öğretim Yılından (36 Hafta) Az Olmamak Üzere Planlanacak Olup, Adayın Her Dersten Başarılı Olması Halinde İlgili Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takviminde Belirtilen Tarihlerde Makam Onayı İle Uygun Diploma Düzenlenir.)
2-Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi Ve Diploma Programı’nda Yer Alan Dersleri Ortaöğretim Kurumlarından Alarak Başarılı Olduğunu Belgelendirenler Söz Konusu Derslerden Muaf Tutulur.

Çıraklığa Başlamak İçin Yaş Ve Eğitim Zorunluluğu Var Mı?
• 3308 sayılı Kanun, bir kişinin çırak olabilmesi için 1996-1997 öğretim yılından önce ilkokulu bitirenler ile daha sonraki tarihlerde ilköğretim okulunu bitirmek zorunda olduklarını belirtmektedir. Bu duruma göre ilköğretim okulunu bitirip 14 yaşından küçük olmayanlar çırak olarak sözleşme yapabilirler.

Her İşletme Çırak Çalıştırabilir Mi?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre her işletmenin çırak çalıştırması mümkün değildir. Herhangi bir işletmenin çırak çalıştırabilmesi için aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir.
• Çırağın çalışacağı meslek dalı Kanun kapsamında bulunmalıdır.
• İşyerinde usta öğretici belgesi bulunan Usta olmalıdır. (Ustalık belgesi bulunmayanlar ile Ön lisans ve üzeri eğitimi olmayanların Usta Öğreticilik Kurslarına katılmaları mümkün değildir)

Sözleşmesi Kabul Edilen Çırak Hangi Günler Okulda Eğitime Katılacaktır?
• Sözleşmesi yapılan çıraklar haftanın bir günü (10 saat) teorik eğitim görmek üzere okula geleceklerdir.
• Çırağın mesleki eğitim (Çıraklık eğitimi) merkezine hangi gün devam edeceği işyeri sahibine ve çırağa bildirilecektir.

Yıllık İzin Dışında Çırağa Ücretsiz İzin Verilebilir Mi?
• İşletmeler çırağa okulun tatil olduğu dönemlerde 1 ay ücretli izin vermekle yükümlüdür. Aday çırak ve çıraklara teorik eğitimi aksatmamak suretiyle bir yıl içinde hastalık raporuna dayalı ve yıllık izin dışında 30 gün ücretsiz izin verilebilir.

Çırakların Askerlik Tecil İşlemleri Nasıl Yapılır?
• Askerlik çağına gelerek eğitimine devam eden çırağın her yıl en geç Nisan ayının ilk haftası içinde Mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne başvurması halinde askerlik tecil işlemleri Mesleki eğitim (Çıraklık eğitimi) merkezi müdürlüklerince yapılır.

Mesleki Eğitim Programında Uygulanan Alan Ve Dal Listesi

Alan Sıra NoDal Sıra NoAlan Ve Dal
1

Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi

1
Ayakkabı Modelistliği
2
Ayakkabı Üretimi
3
Saraciye Modelistliği
4
Saraciye Üretimi
2

Bilişim Teknolojileri

5
Bilgisayar Teknik Servisi
6
Yazılım Geliştirme
3

Büro Yönetimi

7
Yönetici Sekreterliği
4

Denizcilik

8
Balıkçılık ve Su Ürünleri
5

El Sanatları Teknolojisi

9
Dekoratif El Sanatları
10
Dekoratif Ev Tekstili
11
El Dokuma
12
El ve Makine Nakışı
13
Halı Desinatörlüğü
14
Sanayi Nakışı
6

Elektrik – Elektronik Teknolojisi

15
Asansör Sistemleri
16
Bobinaj
17
Büro Makineleri Teknik Servisi
18
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
19
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
20
Endüstriyel Bakım Onarım
21
Görüntü ve Ses Sistemleri
22
Güvenlik Sistemleri
23
Haberleşme Sistemleri
24
Yüksek Gerilim Sistemleri
7

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri

25
Endüstriyel Kontrol
8

Gemi Yapımı

26
Gemi Donatımı
27
Gemi İnşa
28
Kompozit Tekne İmalatı
29
Yat İnşa
9

Gıda Teknolojisi

30
Bitkisel Yağ Üretimi
31
Çay İşleme
32
Endüstriyel Et İşleme
33
Hububat İşleme
34
Sebze ve Meyve İşleme
35
Su Ürünleri İşleme
36
Süt İşleme
37
Şekerleme ve Çikolata Üretim
38
Zeytin İşleme
10

Grafik Ve Fotoğraf

39
Fotoğraf
40
Grafik
41
Animasyon
11

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri

42
Cilt Bakımı ve Makyaj
43
Erkek Kuaförü
44
Kadın Kuaförü
12

Harita – Tapu – Kadastro

45
Harita Kadastro
13

Hayvan Yetiştiriciliği Ve Sağlığı

46
Arıcılık
47
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
48
Ev ve Süs Hayvanları
49
Evcil Hayvan Kuaförlüğü
50
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
51
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
14

İnşaat Teknolojisi

52
Ahşap Yapı Sistemleri
53
Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri
54
Yapı Duvar ve Sıva Sistemleri
55
Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi
56
Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama
57
Çatı Sistemleri
58
Çelik Yapı Teknik Ressamlığı
59
İç Mekân Teknik Ressamlığı
60
Mimari Restorasyon
61
Mimari Yapı Teknik Ressamlığı
62
Statik Yapı Teknik Ressamlığı
63
Yapı Dekorasyonu
64
Yapı Yalıtım
65
Yapı Yüzey Kaplama
15

Kimya Teknolojisi

66
Boya Üretimi ve Kontrolü
67
Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi
68
Deri İşleme
69
Kağıt Üretimi
70
Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi
16

Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri

71
Halı Temizleme ve Bakım
72
Kuru Temizleme
73
Kat Hizmetleri
74
Operasyon
75
Ön Büro
76
Rezervasyon
17

Kuyumculuk Teknolojisi

77
Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği
78
Takı İmalatı
79
Vitrin Kuyumculuğu
18

Makine Teknolojisi

80
Anahtarcılık ve Çilingirlik
81
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
82
Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
83
Bilgisayarlı Makine İmalatı
84
Değirmencilik
85
Endüstriyel Kalıp
86
Makine Bakım Onarım
87
Mermer İşleme
88
Saat Tamirciliği
19

Matbaa Teknolojisi

89
Baskı Öncesi
90
Baskı Sonrası
91
Dijital Baskı
92
Flekso Baskı
93
Ofset Baskı
94
Serigrafi Baskı
95
Tampon Baskı
96
Tifdruk Baskı
20

Metal Teknolojisi

97
Avizecilik
98
Çelik Konstrüksiyon
99
Endüstriyel Reklam Tabelacılığı
100
Isıl İşlem
101
Karosercilik
102
Kaynakçılık
103
Metal Doğrama
104
Metal Levha İşlemeciliği
105
Metal Yüzey Boyama
106
Sac İşleri
21

Metalürji Teknolojisi

107
Döküm
108
İzabe
22

Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı

109
Ahşap Doğrama Teknolojisi
110
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi
111
Mobilya İskeleti ve Döşemesi
112
Mobilya Süsleme Sanatları
113
Oto Döşemeciliği
23

Moda Tasarım Teknolojileri

114
Deri Giyim
115
Erkek Terziliği
116
Hazır Giyim Model Makineciliği
117
İç Giyim Modelistliği
118
Kadın Terziliği
119
Kesim
120
Modelistlik
24

Motorlu Araçlar Teknolojisi

121
Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı
122
İş Makineleri
123
Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı
124
Motosiklet Tamirciliği
125
Otomotiv Boya
126
Otomotiv Elektrikçiliği
127
Otomotiv Elektromekanik
128
Otomotiv Gövde
129
Otomotiv Mekanikerliği
130
Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği
131
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik
25

Muhasebe Ve Finansman

132
Muhasebe
26

Müzik Aletleri Yapımı

133
Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı
134
Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı
135
Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı
136
Yaylı Enstrüman Yapımı
27

Pazarlama Ve Perakende

137
Emlak Komisyonculuğu
138
Satış Elemanlığı
139
Sigortacılık
28

Plastik Teknolojisi

140
Plastik İşleme
141
Plastik Kalıp
29

Seramik Ve Cam Teknolojisi

142
Alçı Model Kalıp
143
Çinicilik
144
Dekoratif Cam
145
Endüstriyel Cam
146
Serbest Seramik Şekillendirme
147
Sır Üstü Dekorlama
148
Tornada Form Şekillendirme
30

Tarım

149
Bağcılık
150
Mantar Yetiştiriciliği
151
Meyve Yetiştiriciliği
152
Sebze Yetiştiriciliği
153
Bahçıvanlık
154
Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği
155
Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
156
Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği
157
Süs Bitkileri
158
Seracılık
159
Çay Yetiştiriciliği
160
Orman Yetiştiriciliği
31

Tekstil Teknolojisi

161
Dokuma Operatörlüğü
162
Dokusuz Yüzeyler
163
Endüstriyel Çorap Örme
164
Endüstriyel Düz Örme
165
Endüstriyel Yuvarlak Örme
166
İplik Üretim Teknolojisi
167
Tekstil Baskı ve Desenciliği
168
Tekstil Bitim İşlemleri (Apre)
169
Tekstil Boyacılığı
32

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme

170
Gaz Tesisat Sistemleri
171
Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis
172
Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri
173
Kazan Yakma ve Bakımı
174
Su Arıtma Sistemleri
175
Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri
176
İklimlendirme Sistemleri
177
Soğutma Sistemleri
 

33

Ulaştırma Hizmetleri

178

Lojistik

179

Kargo Ve Kurye Hizmetleri

180

Otopark Ve Vale Hizmetleri

34

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

(Protokol Kapsamında)

181

Güneş Panel Entegre Sistemleri
 

 

35

Yiyecek İçecek Hizmetleri

182

Aşçılık

183

Fırıncılık

184

Kantin İşletmeciliği

185

Kasaplık

186

Pasta Ve Tatlı Yapımı

187

Servis
 

36

Gazetecilik

(Protokol Kapsamında)

188

Web İçerik Editörü

189

Sosyal Medya

190

Medya Yazılımı

37

Radyo – Televizyon

(Protokol Kapsamında)

191

Video, Ses Üretim Ve Kurgu

38

Siber Güvenlik

192

Siber Güvenlik

39

Uçak Bakımı

(Protokol Kapsamında)

193

Uçak Bakımı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 85 YORUM
  1. Selçuk dedi ki:

    Oğlum geçen sene 2023 yılında mesem e geçti. Geçtiği işletme yazılım üzerine işletmeçilik yapıyor. Nisan 2024 de işletme sahibi ile yaşanan tatsızlıktan dolayı işe gelmemesi istendi. Bizde başka bir dal bilgisaray donanım satışı yapan bir işletme ile görüşüp, okula geciş yapılacağı söyledik. Okulumuz öğrencinin alan değişiliği yapamayacağını 2 yıl kaybı olacağını söyledi. Biz bu aşamada ne yapmamın gerekiyor. Bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Dal değişikliği yaparsa 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Eder.

  2. Ahmet Madran dedi ki:

    FOTOĞRAFCILIK MESLEK DALINDA ÇALIŞAN BİRİ ALANINDA ÖĞRETMEN YOK DİYE KAYIT KABUL ETMEME GİBİ BİR YÖNETMELİK VEYA ŞART VARMI?

  3. Şahin dedi ki:

    Merhaba, dediğiniz şartlar devam ediyormu, maaş ödemesi işletmelere aynı şartlarda mı yapılıyor?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      24 Temmuz 2023 Tarihinde Devlet Ödeme Usul Ve Esaslarında Yapılan Değişiklik İle Devlet Desteği Kapsamı Daraltıldı.
      Devlet Katkısında Yapılan Değişiklikler İçin Tıklayın.

  4. Malik dedi ki:

    Merhaba oğlum 9.sınıf öğrencisi 2. dönem mesem e kaydetmek istiyorum ikinci dönem kayıtları ne zaman acaba, bilgi verirseniz sevinirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      zaman yok, istenildiği zaman nakil işlemi yapılabilir.

  5. Selçuk dedi ki:

    Merhaba oğlum düz lise mezunu bir işte çalışmıyor kayıt olabilir mi ve kayıt olduğunda öğrenci statüsüne geçiyor mu e devlette

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kayıt olunabilir.

    2. Ege dedi ki:

      10.sınıfta meseme geçince hangi derslere ve nasıl bı sınava giricez normal ders olarak mı yoksa farklı türlü biseymi olucaz

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        Aynı Alanda İse Sınıf Fark Etmeksizin Geçiş Yapılabilir, Farklı Bir Alandan Geçiş Yapan 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek.

  6. Kemal dedi ki:

    ULAŞTIRMA HİZMETLERİ – Lojistik bölümünün hangi merkezlerde olduğunu nasıl anlayabilirim?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      google arama kutusuna
      lojistik Mesleki Eğitim Merkezi site:meb.k12.tr

  7. Aysu dedi ki:

    Merhaba ben ustalık sınavına girmek için staj yapacağım kayıtlar başladı mı

  8. sabri üçüncü dedi ki:

    BÜRO YÖNETİMİ
    7
    Yönetici Sekreterliği (Büro elemanı, resepsiyon) belgesi almak istiyorum.. Karayolları10. bölge müdürlüğünde hizmet içi eğitim merkezinde resepsiyon,santral görevlisi olarak 22 senedir kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. Bu vesile ile yaptığım işe ait belge istenmektedir.bu belge Büro elemanı belgesi gerekmektedir. ne yapmalıyım. teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Ustalık Belgesi İsteniyor İse Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvurulur. Ustalık Belgesi Mesleğinde 5 Yıl Çalışmışlık Koşulu İle Sınav İle Alınır.

  9. Mustafa dedi ki:

    Üzerimde şirket var bagkurlu olarak görünüyorum , bilgisayar bölümü eğitimi alacağım , bagkurun bu eğitime bir etkisi olurmu ,

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Bağkur Yada Sgk Çalışmışlık Denklik Yoluyla Belge Alınırken Etki Etmektedir. Mesleğinde En Az 5 Yıl Çalışmışlık İle Ustalık Sınavına Girilebilir.

      1. Nazlı dedi ki:

        Merkezi eğitim de büro yönetimi alanındayım avukatın yanında staj göre bilirmiyim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          Hukuk bürolarında yapabilir diye biliyorum. mesleki eğitim merkezine sorun.
          Hukuk Bürolarında, Ticari İşletmelerin ofislerinde, Kamu Kuruluşlarında, Kurumsal nitelikte olan bütün özel sektör kuruluşlarının ofislerinde öğrencilerimiz stajlarını yapabilmektedirler.

  10. Mehmet dedi ki:

    Hocam iyi günler örgün lisans eğitimi alırken aynı zamanda bölümümle alakalı çıraklık eğitimi alabilir miyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Lise Ve Üniversite Mezunları Olarak Belirtilmiş, Başka Bir Bilgi Verilmemiş. Mesleki Eğitim Merkezlerinden Bilgi İsteyin.

  11. Kiymet dedi ki:

    Merhaba oğlum 8.sinif öğrencisi mesem kayıt yaptırmak istiyorum kayıt ne zaman yada ne yapmam gerek bana bilgi verirmisiniz çünkü herkes farklı birşey soyluyor

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      En Az Ortaokul Mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt olabilir. Başvurular Mesleki Eğitim Merkezine Yada Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Yapılır.

    2. Semiha dedi ki:

      Antepte mesem baglı hangi okullarda. Saglık bolümleri var

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        Mesem’lerde sağlık alanı bulunmuyor.

  12. Gülsüm dedi ki:

    9. Sınıftayım kalıcam ama meseme kalmadan geçersem 10. Sınıftan devam edebilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezi ile görüşün.

  13. Meltem dedi ki:

    Acaba veterinerlik bölümü var mı acil cevap istiyorum

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI Alanı Var.

  14. Yasemin dedi ki:

    11.sınıf hayvan sağlığı bölümü okuyan 12.sınıfta meseme geçebilir mi

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Aynı alana geçişlerde dönem kaybetmeden zamana bağlı olmadan nakil işlemi yapılabilir.

  15. boran aktaş dedi ki:

    Mesem e ait herhangi bir yönetmelik var mı ?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      3308 sayılı mesleki eğitim kanunu var.

    2. Eren dedi ki:

      Oglumu meseme aldirmak istiyorum eczanede calismasinini istiyorum acaba bunun icin hangi bolumu secmeliyim

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        444 0 472
        numaradan bilgi alınız.

      2. Güncel Eğitim dedi ki:

        Mesleki Eğitim Merkezinde Eczacılık Alanında Bölüm Bulunmuyor.
        Eczane Kalfası Olmak İçin 2 Yıllık Meslek Yüksek Okulu Okunabilir, Çeşitli Yetkili Kurumların Açtığı Kurslara Katılarak Alınacak Belge İle Olunabilir.
        Türk Sağlık Vakfı, Türk Eczacılar Birliği, Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Kırıkkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Vb. Eczacılık Yardımcı Personel Sertifika Programları Açmaktadırlar.

  16. mehmetcan demirhan dedi ki:

    şuan 10.sınıfın 2.dönemindeyim mesam programına geçiş yapabiliyormuyum

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      aynı alanda dönem kaybı olmadan geçiş yapılabilir.
      9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,

  17. Asude Acar dedi ki:

    Lise mezunuyum geçen dönemde kadın terziliği olarak ustalık belgemi aldım bu dönem el ve makina nakışındayım bundanda belgemi alınca nakışın başka bir bölümüne kayıt yaptırabilir miyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      alınabilir, sınırlama yok.

    2. Samet dedi ki:

      Merhabalar 2 dönemin bitmesine son 1 ay kaldı meseme geçebilirmiyim

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        aynı alana geçişlerde dönem kaybetmeden nakil olunabilir.

  18. Salta dedi ki:

    Merhaba. Yabanci uyruklu orta okul mezunu olan ogrenci, mesleki egitim merkezine kayit olabilirmi? Hangi evraklar lazim?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kayıt olabilir.
      Bakanlığımıza bağlı okul / kurumlara ilgi (c) Yönetmeliğin 29 uncu maddesi hükümleri doğrultusunda yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtları yapılmaktadır.

  19. erhan dedi ki:

    düz lise mezunuyum ustalık kalfalık belgesi aldım meslek lisesi için başvurdum transkript veriyorlar mı

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      bilgim yok, mesleki eğitim merkezleri ile görüşün.

  20. Şeyma dedi ki:

    Üniversite öğrencisiyim aynı anda MEM’e kayıt olabiliyor muyum acil dönüş verebilir misiniz

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim kanununda konu hakkında bilgi verilmemiş. mesleki eğitim merkezleri ile görüşün. mesleki eğitim merkezlerinde devam zorunludur.
      https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.3308.pdf

    2. Ayşe dedi ki:

      Sağlık tıp bölümü var mı?

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        Sağlık alanı yok. Tıp bölümlerine başvuru yapabilmek için ösym sınavında ilk 50 binde yer almak gerekli.

  21. Umut Can dedi ki:

    Engelli durumum yüzde elli mental zihinsel

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      konu hakkında bilgim yok, bölümlere göre ve engel durumuna göre alım olabilir. ayrıca özel eğitim meslek okulu bulunmaktadır.

  22. Kerem dedi ki:

    Emlakçılık bölümü var dimi?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANINDA
      emlak komisyonculuğu bölümü bulunuyor.

  23. Murat dedi ki:

    Okul bitince Üniversite sınavına girebiliyor mu kat sayıda yardımcı olunuyor mu

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Sınava girilebilir.

  24. ramazan dedi ki:

    şanlıurfa da böyle bir imkan yokk 3 defa gitim hep şu anda kurs yok dediler yok bilmem öğrenci sayısı az tamamlıanınca seni ararız 4 yıl geçti halen arıycklar
    benim meslegim terzi yılardr bu işi yapıyorum bi belge alalım dedik ilginen yokkk
    (şanlıurfa 75.mesleki egitim merkezi)

    1. akif dedi ki:

      kardeş bu kurs değil. çıraklık-kalfalık- ustalık okulu bence milli eğitim müdürlüğü ile görüş zaman kaybetme

  25. vbbvvberveve dedi ki:

    aşçılık varmı

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Yiyecek içecek hizmetleri alanında aşçılık bölümü bulunuyor.

  26. sema dedi ki:

    merhaba,
    personel taşımacılığı yapan bir firmada çalışıyorum. servis şoförleri için lojistik bölümünden mi başvuru yapmamız gerekiyor?
    (gerekli şartlar sağlanıyor)

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Servis şoförleri için halk eğitim merkezleri tarafından Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi kursu (30 saat) veriliyor.

  27. Ayşe dedi ki:

    İlkokul mezunuyum 36 yaşındayım bende başvurabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      ortaokul mezunu olmak gerekli. yaş sınırı yok.

  28. Yusuf k dedi ki:

    9 sınıftayım gemi donatım mesem bolumundeyim ilerleyen zamanda bölümü yada mesleği değiştirme imkanım var mı acaba

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki Eğitim Merkezlerinde 9 Uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Alan, 10 Uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Aynı Alan İçinde Dal Değişikliği Yapılabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine, Okul Türüne Bakılmaksızın Her Sınıf Seviyesinde Nakil Ve Geçiş Yapılabilir. Ancak Bunlardan Daha Önce Mesleki Ve Teknik Eğitim Almamış Olanlar İle Farklı Bir Alanda Mesleki Eğitim Almak İsteyenlerin Alan Seçimi İçin 9 Uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olması Gerekir. Daha Önce Mesleki Eğitim Almamış Olup Şubat Ayından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyenlerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılır, Ancak İlgili Ders Yılı İtibarıyla Bunlara Yılsonu Puanı Verilmez.”

  29. Metin dedi ki:

    Adalet bölümü var mı?
    Kızım şuan 9. Sınıfta adalet bölümünde okuyor.
    Mesem e geçebilir mi?mesem de adalet bölümü var mı?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      şuan için bulunmuyor.

  30. Gül dedi ki:

    Ben 12 sınıftayım meslek eğitim merkezine geçiş nasılnolur ve lise diplomam yanar mı yani ordan da aynı diplomayı alabilir miyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      10 sınıftan.
      Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek.

      1. akif dedi ki:

        ikinci dönemin başına kadar yazmışsınız. 10 sınıfta okuyan yegenim için gittik.31.12.2022 tarihinden önce gelseydiniz. 10 sınıfı devam ederdi dediler.

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          resmi sitede nakil bölümünde yazılan nakil koşulları belirtilmiştir. link https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim

  31. Ahmet Giray Anlas dedi ki:

    Galericik veya emlak bölümü varmı acaba

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      şu an için yok.

  32. Gökhan dedi ki:

    Merhaba ben bursadan yazıyorum. Ben yurtdışında gecerli kalfalık ustalık belgesi almak istiyorum. Bursada özel bir termal otelde masör olarak calışıyorum masörlük için belge almak istiyorum nasıl olur bu

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      MYK mesleki yeterlilik belgesi geçebiliyor. Ülkeye göre değişebiliyor, çalışmayı düşündüğünüz ülkenin elçilik, konsolosluklarından bilgi alınız.

  33. Farhad khoshkar dedi ki:

    Merhaba maranguzluk varmi?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Marangozluk Olarak Belge Verilmiyor. Mobilya Ve İç Mekan Tasarımı Alını Altındaki Dallarda Veriliyor.
      3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Kapsamındaki Mesleklerde Belge Verilir.

  34. Zinet dedi ki:

    Selam….48 yaşındayım…lise mezunuyum…eğitim almam mümkün mü

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      yaş sınırı belirtilmemiş. her yaştan kayıt olunabilir.

      1. Bedia dedi ki:

        Lise mezunuyum basvursam olurmu

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          başvurulabilir, lise mezunları içinde 8 aylık program bulunuyor.

          1. Aygül dedi ki:

            Meslek lisesi el sanatlari teknolojisi bölümü mezunuyum ve bu alanda ustalık belgem de var başka alan için başvuru yaptığımda eğitim süresi ne kadar oluyor

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret de Alarak, En Çok Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.

BİR YORUM YAZ