<style>.lazy{display:none}</style>
20.04.2024 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alma Koşulları, Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır, Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir.

Kafalık Ve Ustalık Belgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine Çırak Öğrenci Olarak Kayıt Olarak Belge Alınabilir. Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Denklik Yolu İle de Alınabilir. Denklik Yolu İle Belge Almak İçin Aşağıdaki Şartları Taşımak Gereklidir. Lise ve Üniversite Mezunları Ustalık Telafi Programına Katılarak Mesleklere Göre 21 İle 27 Hafta İş Yerlerinde Eğitim Alarak Belge Alabilir.

Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları İçin Tıklayın.

Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Denklik Yolu İle Nasıl Alınır

22 Yaşının Tamamlamış Olanlar, En Az İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Denklik Yolu Yada Sınavla Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alabilirler.
1996-1997 Eğitim Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmiş Olanların Değerlendirme İşlemleri İlkokul Diploması İle Yapılır.
1996-1997 Eğitim Öğretim Yılı Ve Daha Önceki Yıllarda İlkokulu Bitirmeden Ayrılmış Olup İkinci Kademe Okur-Yazarlık Belgesi Olanların Açık Öğretim Ortaokuluna Kayıt Yaptırmaları Şartıyla Başvuruları Kabul Edilir.

Ads

Başvurular Sınav Dönemlerinden En Az 1 Ay Öncesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılır. Süresinde Başvuru Yapmayanlar Bir Sonraki Dönemdeki Sınava Alınırlar.

Öğrenim Süresi 3 Yıl Olan Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Sadece Meslekleri İle İlgili Beceri Sınavına Girerler.

Mesleklerinde İlgili Bir İşte Çalıştıklarını SGK İşyeri Unvan Listeli Pirim Dökümü Yada BAĞKUR İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi İle Belgelendirenler Sınavla Kalfalık Belgesi Alabilir.

Mesleklerinde 5 Yıl Çalıştıklarını SGK Hizmet Belgeleri İle Yada BAĞKUR Hizmet Belgesi İle Vergi Dairesinden Alınacak Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi Olanlardan Kalfalık Belgesi Olmayanlar Sınavda Başarılı Olmak Koşuluyla Kalfalık Belgesi, Bir Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Belgesi Alabilir. Kalfalık Belgesi Sahibi Olanlar Ustalık Belgesi Sınavına Alınırlar.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Veren Örgün Yada Yaygın Eğitim Okul Ve Kurumları İle 5580 Sayılı Örgün Öğretim Kurumları Kanununa Göre Açılmış Kurumlardan Yada Yurt Dışından Alınmış Belgeler İle Sınavla Kalfalık Belgesi Alınabilir.

Üçüncü Seviye Kurs Bitirme Belgesi Yada Kurs Süresi Olarak Bu Belgeye Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri Beceri Sınavı İle Kalfalık Belgesi Alabilir.

Fiili Askerlik Döneminde Alınmış Mesleki Eğitime Ait Belgeler İle Sınavla Kalfalık Belgesi Alınabilir.

Mahkumiyet Döneminde Alınmış Meslek Eğitimi Ait Belgeler İle Başvuranlar Sınavla Kalfalık Belgesi Alabilir.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi İle Başvurunlar Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Alabilir.

4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri, Yada Kurs Süresi Bu Belgeye Denk Gelen Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesi Sahipleri Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Alabilir. 160 Saat Süreli Kurs Bitirme Belgeleri 1 Ay Çalışmışlıkla Eş Değerdir.

3 Yıllık Meslek Liselerinden (Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim) 1986-1987 Eğitim Öğretim Yılı Sonrasında Mezun Olanlar, Diplomalarındaki Alanda Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Alabilir.

Ustalık Belgesi Sahibi Olan, Aynı Alan İçinde Farklı Bir Daldan Ustalık Belgesi Almak İsteyenler Fark Ve Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Alabilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri Kalfalık / Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık / Ustalık Belgesi Fark Ve Beceri Sınavı İle Belge Alabilir.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi-I” Kapsamında Bakan Onayı İle Yapılan Önceki Öğrenmelerin Tanınması Sınavlarında Verilen Belgeler İle Başvuranlar Kalfalık / Ustalık Belgesini Doğrudan Alabilir.

Üç Yıllık Meslek Liselerinden (Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim) 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar Mezun Olmuş Olanlar, Diplomalarında Yazılan Meslekleri İle İlgili Meslek Dalından Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.

19 Haziran 1986 Tarihi Öncesi Çıraklık Okulu Diploması Sahipleri Doğrudan Kalfalık Belgesi Alabilir.

3 Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Yada Mesleki Ve Teknik Eğitim Merkezi Mezunlarından Alanlarında Bakanlığa Bağlı Olgunlaşma Enstitülerinin 2 Yıllık Kurs Programları Belgesi Almış Olanlar, Almış Olduğu Kurs Belgesi İle Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.

1985-1986 Eğitim Öğretim Döneminden Sonra 2. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Almış Olanlar Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi Alabilirler.

Elektrik Tesisatçılığı 1. Sınıf Yada 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar 2. Sınıf Yetki Belgesi Alanlar Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.

3. Sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yeti Belgesi Olanlar Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.

Yurt Dışında Mesleki Eğitim Kurumlarından Kalfalık, Kalifiye İşçilik Yada Buna Eşdeğer Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri Kalfalık, Ustalık Yada Buna Eş Değer Mesleki Yeterlilik Belgesini Doğrudan Alabilir.

Bakanlık İle Meslek Odaları İşbirliğinde Verilen Belgeleri Olanlar, Odalardan Alınacak Resmi Yazı İle Doğrudan Kalfalık / Ustalık Belgesi Alabilir.

Doğrudan Belge Başvuruları İçin Ek-4 Başvuru Formu, Sınavla Belge Başvuruları İçin Ek-1 Başvuru Formu İle İstenilen Belgeler İçin Buraya Tıkayın.

Başvurular Yıl Boyunca MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Alınmaktadır.

Çırak Öğrenci Kayıtları İse Yılın Her Ayında Yapılabilir. Her Hangi Bir Yaş Sınırı Bulunmamaktadır.

Lise Ve Üniversite Mezunları İçin Ustalık Belgesi Alma
Lise Ve Üniversite Mezunları 21 İle 27 Haftalık Ustalık Telafi Programı İle Ustalık Belgesi Alabilirler.
Başvurular Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılır. Ustalık Telafi Programına Katılalar Mesleki Eğitim Merkezlerine Devam Etmeden 5 Gün İş Yerlerinde Eğitim Alarak Ustalık Belgesini Alabilir. Eğitimin Sonunda Yapılan Sınavda Başarılı Olanlara Ustalık Belgesi Verilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 207 YORUM
  1. ahmet dedi ki:

    merhaba hocam
    ben teknik lise makina bakım onarım mezunuyum ,ustalık belgesi almak istiyorum,sadece uygulama sınavınamı gireceğim yoksa yazılı sınavada girecekmiyim,birde 2 adet ayrı mesleklerden usta öğreticilik almak mümkünmü acaba ?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.
      Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık sınavına (beceri + teorik) alınırlar.

  2. Gülhan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 36 yasindayim düz lise bitirdim markette müdür yardimciligi yapiyorum 6 yildir almanyaya nasil gidebilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Yeni nitelikli iş gücü göçü yasası Kasım 2023‘ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek. buradaki yazıyı okuyun. https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/tr/guncel-yeni-nitelikliisgucugocuyasasi.php

  3. Hüseyin Yakinel dedi ki:

    Merhaba ben 31 yasindayim ve meslegim erkek berberi 10 sene calismisligim var ama herhangi bir ssk v.s yok yani hic ödeme yapmadim okula da gitmedim orta okul terk meslegi biliyorum tecrübem var belge nasil alirim hocam yani en azindan kalfaligi mesala olmaz mi ve imkan varsa kacinci madde olur yurtdisinda da gecerli olur mu ?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kalfalık Sınavına Girebilmek İçin Mesleğinde Sigorta Başlangıcı Olması Yeterli.
      Ustalık İçin En Az 5 Sene Mesleğinde Çalıştığını Gösteren Sgk, Bağkur Prim Ödeme Belgeleri İstenir.
      Yurt Dışında Çoğunlukla Meslek Liseleri Yada Mesleki Eğitim Merkezinde Okul Yolu İle Alınan Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri İsteniyor.

  4. ırmak dedi ki:

    Merhaba hocam 17 yaşında açık lise mezunuyum..gastronomi pasta-tatlıcılık alanında ilerlemek istiyorum..staj için işletmede buldum..bu koşullarla usta öğreticilik yada diğer belgeler için meseme kayıt yaptırabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kayıt olunabilir.

  5. Resul dedi ki:

    Merhabalar 24 yaşındayım düz lise bitirdim Almanya’ya gitmek için 16 maddeden geçerli ustalık belgesi şartı var ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Olup Bitirmek, Yada Meslek Lisesine Kayıt Olup Bitirerek Alınan Belgeler Geçerli Oluyor.
      Dışarıdan, Çalışmışlık, MYK Belgesi, Kurs Bitirme Belgeleri İle Alınan Ustalık Belgeleri 35. Maddeye Göre Veriliyor.

      1. Resul dedi ki:

        Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.

  6. Fecri dedi ki:

    Merhaba benim 5 yıllik tamirci gecmişim var 950 gün pirimim var oto mekanikerliği 750 günde otomotiv tamiri üzerine Bağkur pirimim var 1800 gün olması gerekiyor ustalık belgesi almak için bağkur ve ssk birleşmesi olurmu 1800 ze tamamlamak için

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      oluyor diye biliyorum ama yine de mesleki eğitim merkezlerine danışın.
      Belge talep edilen meslek / dalı üzerinden olmak şartı ile toplam 5 yıl SGK/BAĞ-KUR pirim ödeme yaptığını belgeleyenler. (SGK pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır. Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum kişinin hangi meslek/dal da çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekmektedir. BAĞ-KUR pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.)

  7. Ufuk dedi ki:

    Merhabalar hocam ben lisan işletme mezunuyum ama 15 yıldır makina montaj sektöründe çalışıyorum mesleki eğitim kurumuna kalfalık belgesi için yazıldım bu alacağım belge 16. Maddeyi kapsiyormu yurtdışına gitme gibi planım var

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      çalışmışlıkla 16. maddeden veriliyor.
      Madde 16 – Kalfa adayının mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına iş hayatınca kabul edilebilir seviyede sahip olup olmadığı kalfalık sınavı ile tespit edilir.
      https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=3308&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

  8. Emir dedi ki:

    merhaba hocam, yaşım 29. Yetiştirilmek üzere saat tamircisi ilanına başvurdum. Kalfalık belgesi alabilmek için burada ne kadar çalışmam gerekiyor?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık belgesi için 1 gün bile çalışanlar sınava girebilir. ustalık belgesi için 5 yıl çalışmışlık gereklidir.

      1. emir dedi ki:

        yanıtınız için teşekkürler, peki bu belgenin 16. maddeden mi 35. maddeden mi verileceğini bilebiliyor muyuz?

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          Üç Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Programlarından Mezun Olanlar 29 Madde İle, Çalışmışlıkla Alanlar İse 35 Maddeden Alır.
          16 Madde Kalfalık Belgesi İçindir.
          Kalfa Adayının Mesleği İle İlgili Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarına İş Hayatınca Kabul Edilebilir Seviyede Sahip Olup Olmadığı Kalfalık Sınavı İle Tespit Edilir.

  9. Recai dedi ki:

    Merhabalar hocam.
    Yurt dışına gitme planlarım var .
    Lisans işletme mezunuyum.
    Aktif olarak kasaplık yapiyorum.
    Sigortam da kasap oolarak görünüyor. kalfalık belgesi alacağım. kasaplikla denklik almak için yanlız burda 16b olması gerekiyor. Ben en kısa sürede 16b kasaplık kalfalık belgesini nasıl alırım .

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alarak alınabilir.

  10. Murat dedi ki:

    15 yıldır CNC torna tecrübem var.sigortam 15 yıldır CNC koduyla yatıyor.Duz lise mezunuyum.Almanyaya gitmek için.16 madde çıraklık 28 madde ustalık diplomasi istiyorlar.Okula gitmeden bunları sınav yoluyla almam.mumkunmu teşekkür ederim.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      bildiğim kadarıyla artık sınavla alınan belgeleri kabul etmiyorlar, okula giderek alınan belge istiyorlar.

  11. Muhammed dedi ki:

    Merhaba hocam 99 yılından 2012 yılına kadar aktif olarak erkek kuaförlüğü mesleğini yaptım. Kuaförlük haricinde okulu hiç bırakmadım. Lise, meslek yüksekokulu ve lisans mezunu oldum okul hayatımı bırakmadığım için kuaförlük belgem hiç yok. Yakın zamanda da elektronik firmada çalıştığım için elektronik alanında usta öğreticilik belgesi aldım. Kuaförlük alanında belge almak istiyorum nasıl alabilirim cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Meslekte 5 Yıl Çalışıldığınızı Sgk – Bağkur Hizmet Belgesi İle Belgeleyenler Sınav İle Alabilir.

  12. Filiz talayhan dedi ki:

    Merhaba ben yurtdışında yaşıyorum(isviçre) türkiyede güzellik salonu açmak istiyorum. Buradan aldığım diplomayla türkiyede salon açabilirmiyim? Teşekkür ederim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara ustalık belgesi doğrudan düzenlenir.
      Yurtdışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır.

  13. Abdullah dedi ki:

    Merhaba ben lisans mezunuyum 16.maddeden kalfalık belgesi veya mesleki açık öğretim lisesi diplomasını nasıl ve ne kadar sürede alabilirim ne tavsiye edersiniz ,teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      En kısa yol mesleki yeterlilik belgesi alıp, belge ile kalfalık ve ustalık sınavına girmektir.
      MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar

  14. Emre Can dedi ki:

    Ben şimdi açık liseden düz lise okuyorum son dönemim kaldı o dönemide tamamlayınca diplomayı alıyorum düz lise diplomasını aldıktan sonra çıraklık okuluna gitsem ne kadar sürede alırım bana dediler ki ben düz liseyi okuduğum için çıraklık derslerini görüp 1 sene içerisinde kalfalık belgesini alacaksın dediler doğrumu bilgisi olan varsa yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler” başlıklı 37 nci maddesinin üçüncü fıkrasında; “(…) Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilir. Ancak bunlardan daha önce mesleki ve teknik eğitim almamış olanlar ile farklı bir alanda mesleki eğitim almak isteyenlerin alan seçimi için 10 uncu sınıfın ikinci döneminin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olması gerekir. Daha önce mesleki eğitim almamış olup ikinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyenlerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılır, ancak ilgili ders yılı itibarıyla bunlara yılsonu
      puanı verilmez. Mesleki eğitim merkezlerine, diğer okul türlerinin 11 inci ve 12 nci sınıflarından nakil
      gelmek isteyenlerin 10 uncu sınıfa nakilleri kabul edilir.”
      Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenciler, 10 uncu sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yılsonu beceri sınavına alınır. 11 inci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12 nci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sınavı olarak uygulanır.

  15. Adem dedi ki:

    Meraba ben şuanda mesleki eğitim merkezine gidiyorum 11.sınıfta alacağım kalfalık belgesi 16. Maddedenmi olucak tesekkurler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      meslek lisesi diploması olanlar 29 madde, diğerleri 16 madden alır.

  16. Seda dedi ki:

    MERHABA LUTFEN CVPLARMISINIZ ben guzellik sac bakim bolumunu lise 4 yil bitirdim. suan 26 yasindayim ekimde sacede okulun verdigi is yeri acma belgesi var icerinsinde kalfaligida kapsar yaziyor. ustalik almam icin neler yapmam gerekiyor lutfen cvp… teskkurler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerinde yapılan ustalık sınavlarına katılmalısınız.

  17. İsmail ateşsoy dedi ki:

    Slm ben meslek lisesi inşaat bölümü mezunuyum alçı boya mantolama belgesini sınavsız alabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara meslek dalında doğrudan,
      1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olalar, (diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavı ile ustalık belgesi alabilir.
      İnşaat teknolojisi alanı meslek dalları
      Ahşap yapı sistemleri
      Betonarme kalıp ve donatı sistemleri
      Yapı duvar ve sıva sistemleri
      Beton – çimento ve zemin teknolojisi
      Cephe sistemleri ve pvc doğrama
      Çatı sistemleri
      Çelik yapı teknik ressamlığı
      İç mekan teknik ressamlığı
      Mimari restorasyon
      Mimari yapı teknik ressamlığı
      Yapı dekorasyonu
      Yapı yalıtımı
      Yapı yüzey kaplama

  18. Safiye dedi ki:

    Merhaba ben 23 yaşındayım makyajda kalfa olmak için neler yapmam gerekir

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kalfalık belgesi sınavına katılmak için mesleğinde çalışıyor olmak, yada 3. Seviye veya kurs süresi olarak denk kurs bitirme belgesi sahibi olmak gereklidir. Başvurular mesleki eğitim merkezlerine yapılır.

  19. Kubilay dedi ki:

    Merhaba ben bu sene liseyi bitirdim berberde çalışıyorum mesleki eğitim merkezine gittim 22 yaşı bekliceksin sınav olucaksin dediler bunun öncesinde birşey yapılacak mı sadece yaşımı beklicem

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleğinde en az 5 yıl çalışmışlık istenir. (18 yaş öncesi çalışmalar dikkate alınmaz)
      Kalfalık/Ustalık Sınav, Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için; En az 22 yaşın, bitirmiş, İlköğretim okulu mezunu veya ortaokulu, imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.

  20. Ayşegül dedi ki:

    şimdi anlamadım bende çıraklık belgesi var kalfalık belgesini çıraklık eğitim merkezleri veriyormuş ordan alabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      çıraklık eğitim merkezleri mesleki eğitim merkezi oldu. kalfalık ve ustalık belgesi için mesleki eğitim merkezlerinde başvurulur.

  21. Ayşegül dedi ki:

    merhaba ben 272 saat aşçı çırağı belgem var kalfalık belgesi almak istiyorum sınavlara mı girmem gerekiyor yoksa belli süre çalışma şartı mı var öğrenebilrmiyim cevap verirseniz sevinirim mail yoluyla da olabilir

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvurulur
      Müracaat Şekli
      Üçüncü seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar beceri sınavı ile.
      Mesleği ile ilgili bir iste çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler (gün sayısına bakılmaz) sınav ile.
      Mesleği ile ilgili bir iste çalıştığını Bag-Kur ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler sınav ile.
      Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgelerle başvuranlar sınavla.

  22. İlyas dedi ki:

    İyi günler hocam ilkokul mezunuyum 2002 senesinden beri motorlu araçlar üzerine mekanik ustasıyım ve SSK mevçut dükkan açmayı düşünüyorum hiç bi belgemyok kalfalık belgesi hemen alabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Sınav ile alınabilir. Mesleki eğitim merkezlerine başvurulur.
      https://www.guncel-egitim.org/kalfalik-ve-ustalik-belgesi-sinav-tarihleri/

  23. Pinar dedi ki:

    Ben lise diploması almak için mesleki eğitim kursları na yazılmak istiyorum ama hiçbir bilgim yok bana bilgi verirseniz sevinirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kurslar lise diploması alınamıyor. mesleki eğitim merkezine kayıt olmak gereklidir. yada açık liseden lise diploması alınabilir.
      https://www.guncel-egitim.org/acik-ogretim-lisesi-kayit-tarihleri-is-takvimi/

  24. Şule dedi ki:

    Ben de imam hatip mezunuyum bu yıl dikiş giyim devlette bir kursa katılıyorum, sertifika sonrası, kalfalık ve ustalık için nasıl yol almalıyım?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Üçüncü Seviye Veya Kurs Süresi Olarak Bu Belgeye Denk Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesine Sahip Olanlar Beceri Sınavı İle Kalfalık Belgesi.
      Dördüncü Seviye Veya Kurs Süresi Olarak Bu Belgeye Denk Yaygın Eğitim Kurs Bitirme Belgesine Sahip Olanlar Sadece Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi.

  25. Furkan dedi ki:

    Merhaba, 2021 meslek lisesi kaynakçılık alanı mezunuyum alanımda gelişmek için kalfalık veya ustalık belgesi alabilirmiyim mesleki ve teknik eğitim merkezlerinden veya ne yapmalıyım. Teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Beceri sınavı ile ustalık belgesi alınabilir. mesleki eğitim merkezlerine başvurulur.

  26. İbrahim hamurcu dedi ki:

    Ben reklam tabela ustasıyım kalfalık ve ustalık belgem var. Ama şuan çalıştığım yer kazan fabrikası kaynakçı ustalığı şart koşuyor. Benimde sigortam kurtarmıyor. Tabelada çalıştığım yerden kaynak çı çalışmıştır diye beyan ile 1600 gün oluyor kalfalık belgem var ustalık alabilir miyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      5 Bin Gün Mesleğinde Çalışmışlık İstenir. Aynı Alanda Farklı Bir Dalda Ustalık Belgesi Almak İsteyenler İçin Aşağıdaki Madde Uygulanır.
      Ustalık Belgesine Sahip Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Sınavına Katılmak İçin Başvuru Yapanlar Fark Ve Beceri Sınavı İle Ustalık Belgesi.

  27. Erkan dedi ki:

    hocam Anadolu lisesi mezunuyum.10 senedir elektrik elektronik teknisyeni olarak çalışıyorum. sgk dökümümde de bu şekilde kayıtlıyım. elektrik elektronik alanının hangi dalında kalfalık belgesi alabilirim.teşekkürler.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı Meslek Dalları
      Asansör Sistemleri (Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım)
      Bobinaj
      Büro Makineleri Teknik Servisi
      Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
      Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
      Endüstriyel Bakım Onarım
      Görüntü ve Ses Sistemleri
      Güvenlik Sistemleri
      Haberleşme Sistemleri
      Yüksek Gerilim Sistemleri

  28. Murat dedi ki:

    Hocam düz lise mezunuyum, çalıştığım meslek elektrik-elektronik teknisyenliği. Elektrik tesisatı değil. Eğitime girmeden, sınavla Elektrik tesisatı ve pano montörlüğü belgesi alabilir miyim yakın dal olduğu için.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Aynı Alanda Ustalık Belgesi Sahibi Olmak Gereklidir.
      Ustalık Belgesine Sahip Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Sınavına Katılmak İçin Başvuru Yapanlar Fark Ve Beceri Sınavı İle Alabilir.

  29. Murat dedi ki:

    Merhaba 2006 düz lise mezunuyum. Elektrik tesisatı ve pano montörlüğü kalfalık ustalık belgesi almak istiyorum. 5 yıl elektrik-elektronik teknisyeni, 4 yıl da elektronik teknisyeni olarak çalıştım. Sgk Hizmet dökümümde bunlar kayıtlı. Belgeyi eğitime girmeden sadece sınavla almak için bu şartlar yeterli mi acaba

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleğinde 5 yıllık çalışmışlıkla ustalık belgesi sınavına girilebilir. Kalfalık belgesi olmayanlar önce kalfalık sınavına alınır. Bir sonrası sınav döneminde ustalık sınavına alınırlar.

      1. Murat dedi ki:

        Hocam birebir aynı meslek ismi mi olmalı. Ben elektrik elektronik teknisyeniyim ama elektrik tesisatı ve pano montörlüğü belgesi almak istiyorum.

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          Meslek kodlarına bakıyor.

  30. Harun Avcı dedi ki:

    hocam merhabalar
    meslek lisesi motorlu araçlar mezunuyum. ilgili olduğum alanda gelişmem için hangi belgeyi almam gereklidir , yardımcı olursanız çok memnun olurum, hayırlı günler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Ustalık belgesi sınavı için mesleki eğitim merkezlerine başvurulabilir.

  31. İsmail dedi ki:

    Merhabalar seneler önce 3 yıl boyunca yüz yüze kalfalık belgesi için eğitim gördüm ve sınavları geçtim .Beceri ödevini bazı nedenlerden dolayı veremedim ve belge almaya hak kazanamadim .tekrardan bu belgeyi almam için nasil bir yol izlemem gerekiyor sonrasından bu belgeyle nasıl lise mezunu olabilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki eğitim merkezlerine başvurulur. Ustalık belgesi sahipleri lise diploması için başvuruda bulunabilir.

  32. KEMAL dedi ki:

    TEKSTİL MODELHANE DİKİM KALFALIK BELGESİ MEVCUT BENDE ORTA ÖGRETİM MEZUYUNUM ACIK LİSEDE DEVAM EDİYORUM USTALIK BELGESİ ALMAK İSTİYORUM 4300 GÜN SSK VAR

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      ustalık sınavı için 5 bin gün gerekli.

      1. Nagihan dedi ki:

        Merhaba meslek lisesi kuaförlük mezunuyum el nakışı ve makina nakışı kurs bitirme belgelerim var ben kuaförlük gril nakis üzerine ustalık ve daha sonrada usta öğreticilik almak istiyorum sistem nasıl işliyor ne yapmaliyim bilgi verirmisiniz

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olalar, (diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.
          Mesleği ile ilgili bir iste çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler sınavla kalfalık.
          Mesleği ile ilgili bir iste çalıştığını Bag-Kur ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler sınavla kafalık.
          Üçüncü seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar beceri sınavı ile kalfalık.
          Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler sınavla ustalık.
          Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Bag-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler sınavla ustalık.
          Dördüncü seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar beceri sınavı ile ustalık.
          MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik
          Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar. Fark ve beceri sınavı ile kalfalık – ustalık.
          Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaögretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili EK-4 ile başvuranlara doğrudan ustalık belgesi.

          1. Burak dedi ki:

            Merhabalar , 21 yaşındayım ısıtma sogutma kombi , klima merkezi sistem kazan işi yapıyorum 2018 de 170 günlük sigortam var 6 sene çalıştım ama sigortasız çalıştım mesleki yeterlilik belgem var düź liseyi açıktan okuyorum şuanda kalfalık yada ustalık belgesi almam için ne lazim şuanda

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvurulur.
            Mesleği İle İlgili Bir İste Çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan Alınacak İşyeri Unvan Listeli Prim Dökümü İle Belgelendirenler Sınav İle Kalfalık
            MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Kişilerin, Kalfalık/Ustalık Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin İçerdiği Öğrenme Kazanımlarından Fazla Olması Durumunda Kişiler Yalnızca Eksik Öğrenme Kazanımlarından Kalfalık/Ustalık Sınavlarına Alınırlar. Fark Ve Beceri Sınavı İle Kalfalık – Ustalık.

  33. Alev dedi ki:

    Merhaba üniversite Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü 1 sınıf dan sonra devam edemedim kendi yerimi açmak için nasıl bir yol izleliyim.hangi belgeye ihtiyacım var.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Bayan Kuaförlüğü Gerekli Belgeler
      • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
      • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
      • Adli Sicil Kaydı Belgesi
      • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
      • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
      • Ustalık Belgesi (Bayan Kuaförü) (fotokopi)
      • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
      • Vergi Levhası (fotokopi)
      • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
      • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
      • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
      • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
      • İtfaiye Uygunluk Raporu
      • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
      • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
      • Tuvalet bulunmalıdır

      1. Alev dedi ki:

        Ustalık belgesi gerekli demişsiniz..benim belg yok..düz liseden sonra üniversitede saç bakım ve güzellik uzmanlığı bölümü 1 sınıf okuyaboldim.devam edermedim. Ve açmak istediğim yer protez tırnak ve kalıcı makyaj salonu…

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          En Az 1 Çalışanda Olmak Zorunda. “Ustalık Belgesi” Sahipleri Veya Bunları İşyerlerinde Çalıştıranlar Bağımsız İşyeri Açabilirler.

    2. Ümit Vural dedi ki:

      Merhaba ben etliekmek işi yapıyorum ve hiç. Meslek lisesine gitmedim yaşım 21 ama 2018 den 120 gün ve suanda 6 aylık sigortam var nasıl yapabilirim almam lazım .. kalfalık ve ustalık belgesi

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        Kalfalık belgesi sınavı için başvurulabilir, ustalık belgesi sınavı için mesleğinde 5 yıl çalışmışlık istenir.

  34. emrah dedi ki:

    radyo televizyon sinema 4 yıllık mezunum ayrıca şu an ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım ustalık belgesi için nasıl bir yol izlemeliyim halk eğitimden alabilir miyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Ustalık Belgesi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Kapsamındaki Meslek Dallarında veriliyor. Radyo Ve Televizyon Alanında Ustalık Belgesi Verilmiyor.

      1. Demet dedi ki:

        İyi günler hocam. Ben 2009 2010 yıllarında bayan kuaföründe çalıştım. Kesim boya kaş ağda makyaj VS. Çoğunu biliyorum. Şimdi belge alıp dükkan açmak istiyorum 26 Yaşındayım. Aradan çok zaman geçti ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz.

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          Ustalık Belgesi Mesleğinde 5 Yıl Çalışmışlık Şartı İle Sınav İle Alınabilir.
          Kalfalık Belgesi Alınabilir.
          Dükkan Açabilmek İçin En Az 1 Çalışında Ustalık Belgesi Şartı Aranır.

  35. naim dedi ki:

    merhaba 2004 yılında çıraklık okulunda kalfalık için sınava girdim tek dersten kaldım ve bir daha girmedim tekrar ne yapmam gerekiyor 5000 gün pirimim var teşekkür ederim.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleğinde 5 bin gün prim ile ustalık sınavına girilebilir. kalfalık belgesi olmayanlar önce kalfalık sınavına alınır, bir sonraki sınav döneminde ustalık sınavına alınırlar.

  36. Sezai dedi ki:

    Ben çıraklık eğitimi okulunu yıllar önce 2. Sınıfta bırakmıştım. Kaldığım yerden devam etme ya da herhangi bir sınavla kalfalık belgesi alma hakkım var mı. Bölümüm oto elektrikti.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında uygulanan örgün eğitim programlarının herhangi bir kademesinden ayrılanlar ile yaygın eğitim programlarını tamamlayarak belge veya sertifika alanlardan, kendi alanlarında çıraklık eğitimine başlayanlar için çıraklık eğitim süresi daha önce aldığı mesleki eğitim programının içeriği ile devam edeceği çıraklık eğitimi programının içeriği değerlendirilerek Bakanlıkça belirlenir.

  37. Murat dedi ki:

    Merhaba ben kalfalık sınavına girdim sonrada ustalık sınavına girecem acıklisse de okumaktayım arıca 77 kredim var meslek lissesi diplomasını almam icin kac krediye daha ihtiyacım var ne kadar zamanda alabilirim teşekürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Açık öğretim lisesinden mezun olabilmek için öğrencinin

      Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
      Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
      Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
      Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması, gerekir.

      Sekiz dönemde mezun olamayan öğrenciler mezuniyet şartlarını tamamlayıncaya kadar öğrenimlerine devam ederler. Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur.

      Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. AÖL sisteminde öğrenci başardığı dersin kredisini kazanır. Başaramadığı dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler. Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 35 kredilik ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

  38. Cem inal dedi ki:

    SSK girişim 1992 pastacı yım ilkokul mezunu yum direk ustalık belgesi alabilir iyim 6500 gün yatmış pirimim var

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      sınav ile alınabilir.

  39. Yalçın BUDAMLI dedi ki:

    Merhaba Endüstriyel boru montajcisi seviye 3 MYK BELGEM VAR DUZ LİSE MEZUNUYUM 35 YASİNDAYİM KALFALİK BELGESİ ALMAK İSTİYORUM NASİL ALABİLİRİM

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar.
      Fark Ve Beceri Sınavı İle.

  40. caner kaya dedi ki:

    Merhabalar, 4 yıllık düz lise mezunuyum.7 yıldır elektrikçi olarak meslek kodlu çalışıyorum. MYK Kurumundan 4. seviye Elektrik ve Pano montajcısı yeterlilik aldım.Ustalık belgesi şartlarım neler, kalfalık belgesinden sonra mı alacam.teşekkür ederim.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Müracaat Şekilleri
      MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar. fark ve beceri sınavı.
      Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler, sınavlı. kalfalık belgesi olmayanlar öncelikle kalfalık sınavına alınır, bir sonraki dönemde ustalık sınavına alınırlar.
      Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Bağ-Kur ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler, sınavlı. kalfalık belgesi olmayanlar öncelikle kalfalık sınavına alınır, bir sonraki dönemde ustalık sınavına alınırlar.
      Elektrik tesisatçılığı birinci sınıf veya 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlar doğrudan.
      Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlar, doğrudan.

  41. Seyhan arıkan dedi ki:

    1990 1994 arası 4 yıl mobilya bölümünü okudum ve bitirdim ve başka bir işten dolayı sınavlara girmedim şimdi kalfalık belgesini nasıl alabilir yada ne yapmalıyım

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezine başvurulur.

  42. Eda dedi ki:

    Selamın aleyküm ben dışardan liseyi bitirdim. İki sene Kastamonu el sanatları araştırma enstitüsünde okudum yani oradan sertifika aldım. Halk eğitim de öğretici çalışabilmem için ne yapmam gerekiyor.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kurs Açmak İçin Alanında
      Lisans, Ön Lisans, Meslek Lisesi, Ustalık Belgesi 4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Vb. Belgeler İstenir.
      Sadece 4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi İle Kurs Açılabilir.

      1. Hakan dedi ki:

        2bucuk yıl meslekte sigorta primim var kalfalık belgesi almam için ne kadar sure lazim direk sınav mı yoksa eğitim görecekmiyim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          sınav ile alınabilir.

  43. Gurhan dedi ki:

    2000 yilindan bu tarihe sanayide calisiyirum suan ustayim arav uzerine her bilgim var tamicilik olmak kaydiyla kalfalik ve ustalık belgesi almak istiyirum ne yapmam gerekir sinavla alabilirmiyim surec nekadar zaman icinde alabilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      18 Yaş Sonrası Mesleğinde 5 Yıl Çalışmışlık İle Sınav İle Alınabilir.
      Kalfalık Belgesi Olmayanlar Önce Kalfalık Belgesi Sınavına Girer Kalfalık Belgesi Alır. Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Belgesi Sınavına Girilir.
      Başvurular Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılır.

  44. Ahmet dedi ki:

    Merhaba ben 1987 doğumluyum 2000 yılında okulu bıraktım ve o zamandan beri berberde çalışıyorum hiç çıraklık eğitim merkezine de gitmedim 2011 yılında bir başkasının ustalık belgesiyle dükkan açtım ve bu zamana kadar vergi mükellefiyim ama bağkurumu ilk Bi kaç ay yatırdım ve daha da yatıramadım acaba kalfalık ve ustalık belgelerini nasıl alabilirim ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim..

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık belgesi için 5 yıldan az tüm sigortalı veya Bağ-Kur’lu çalışmışlıklar, ustalık belgesi için 5 yıl çalışmışlık şartı aranır. 18 yaş altı sigorta primleri dikkate alınmaz.

      Farklı zamanlarda mesleklerinde yapılan çalışmalara ait Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayıları toplanarak değerlendirilir
      Değerlendirmede her 30 gün bir aylık çalışma olarak kabul edilir, ancak mükerrer sigorta primi yatırılması durumunda 30 günü aşan primler dikkate alınmaz
      * Kamu kurumlarında kadrolu çalışanlardan hizmet cetveli istenir.
      * Hizmet değerlendirmesinde 18 yaşın altındaki hizmetler göz önünde bulundurulmaz,
      Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresinin farklı olması halinde Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi dikkate alınır. Ancak emekli olduktan sonra kendi namına iş yeri açanların hizmet süresi, vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır
      Değerlendirme, belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmak kaydıyla öğrenim belgelerinin onaylı örneği geçerli kabul edilir.

      Yeterlilik Durumu
      Kalfalık/Ustalık Sınav, Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek için; En az 22 yaşın, bitirmiş, İlköğretim okulu mezunu veya ortaokulu imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.
      * 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır.
      * 1996-1997 eğitim öğretim yıl. ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup ikinci kademe okur-yazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir.

  45. İsa dedi ki:

    Selamlar ben 2005 yılında mesleğe başladım ve çıraklık okuluna kaydım yapıldı ama okulu bitiremedin ustamızın okula göndermesi üzerine devamsızlıktan okuldan atıldım. Şuanda kendi salonum var. Vergi mükellefiyim şuan kalfalık belgesi almak istiyorum. Sınav ile alabilirmiyim, bu aldığımız kalfalık belgesi aynı zamanda lise diploması yerine geçiyormu veya çıraklık okulundan kalfalık belgesi ile lise diploması alabiliyormuyuz?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Sınav İle Kalfalık Belgesi Alınabilir. Kalfalık Belgesi Lise Diploması Yerine Geçmez.
      Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri İçin Bakanlıkça Belirlenecek Fark Derslerini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Düzenlenecek Yüz Yüze Eğitim Programları Veya Açık Ortaöğretim Kurumları Yoluyla Lise Diploması Alabilir.

  46. Anıl dedi ki:

    2 senelik aşçılık bölümü Ünv. Mezunu olan birisi direk Ustalık belgesi alabilir mi

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      alanında ön lisans mezunu olmak işyeri açmak için yeterlidir.
      Mesleki Eğitim Kanunu 30 Maddesine Göre:

      İşyeri açma Madde 30 – (Değişik: 29/6/2001-4702/18 md.) Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir. Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkarlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır.

  47. Anıl mert kurt dedi ki:

    Okulum bitiyor AÖF aşçılık bölümünden mezun olacağım. Ustalık belgesine direk kaydımı yaptırabiliyor muyum yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkürler..

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki Eğitim Kanunu 30 Maddesine Göre:

      İşyeri açma
      Madde 30 – (Değişik: 29/6/2001-4702/18 md.)
      Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.
      Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır

      1. Mıstfaa dedi ki:

        Benim 1 sene siğortam vardı kuaförlük kalfalık belgesi alabilirmiyim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          sınavla alınabilir. mesleki eğitim merkezleri tarafından verilir.

          1. Duran dedi ki:

            Iyi aksamlar ben meslek lisesi mezunuyum metal bölümü diplomam var ve is yeri acma belgem var Ama ben araba tamir ve boyasi uzerine kalfalik belgesi almak istiyorum tamir ve boya uzerine mesleki yeterlilik sinavini kazandim 8 ay önce simdi kalfalik yapmak istiyorum ne yapmam gerkiyor simdiden teskkurler.

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar.

  48. Emrah dedi ki:

    Merhaba ben endüstri meslek lisesi elektronik bölümü mezunuyum. Yaklaşıkta 15 yıldır elektronik sektöründe çalışıyorum. Meslek kodum iş yerleri tarafından doğru beyanname edildi. Elimde yaklaşık 12-13 adet elektronik eğitim aldığım sertifikalarım var. Direk kalfalık, ustalık ve usta öğretici belgesine başvuru yapabilir miyim? Eğer yapabilirsem hangi kuruma başvurmalıyım? İlginiz için teşekkür ederim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvurulur.
      Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak üzere Doğrudan.
      1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olalar, (diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar. (beceri sınavı ile)
      Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili EK-4 ile başvuranlara Doğrudan.
      Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgelerle başvuranlar Sınavla.

  49. Gamze dedi ki:

    Merhaba meb onaylı 288 saatlim güzellik uzmanı kurs bitirme belgem var devamında herhangi bir yerde çalışmadım. Bu şartlarda kalfalık sınavına girebilir miyim acaba?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık sınavına girmek için 3. seviye kurs bitirme belgesi gereklidir.

      1. murat dedi ki:

        mrhb ben ustalık belgesi için baş vurcaktim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          başvuruları mesleki eğitim merkezlerine yapılır.

  50. Özlem dedi ki:

    Merhaba 4.seviye güzellik uzmanlığı m.e.b diplomayı aldım kalfalik alabilirmiyim.kozmetik sektöründe de çalışıyorum.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerine başvurup sınav ile alınabilir.

  51. Natalya Yalçınkaya dedi ki:

    Merhaba.Halk eğitim merkezi 9ay modelistlik ve bilgisayarlı modelistlik okudum.16sene fabrikada modelistlik ve son 10sene şefliği yapıyorum.Ustalık veya Öğretmenlik için nasıl yol izlemeliyim?
    Teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Ustalık Belgesi Almak İçin Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvurulur.
      Halk Eğitim Merkezlerinde Kurs Açmak İçin Usta Öğretici Başvuruları Eylül Ayında Alınır. Yıl İçerisinde Çeşitli Branşlarda Usta Öğretici Alımı Yapan Halk Eğitim Merkezleri Bulunur. Kurumların Başvuru Tarihleri Kurumların Resmi İnternet Sitelerinden Duyurulur.

  52. Musa dedi ki:

    Iyı gunler turizm otelcilik mutfak bolumu mezunuyum ustalık belgesını almama gerek varmı varsa nasıl alırım tesekkur ederim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezleri tarafından verilir.

  53. şenay gürler dedi ki:

    Ben şimdi belediyenin kursunda aşçı yardımcısı kursuna gidiyorum 450 saatlik . bu kaçıncı seviye oluyor ve kalfalık sınavına girebilir miyim bir yerde çalışmıyorum .

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/?q=70&alan=Yiyecek%20%C4%B0%C3%A7ecek%20Hizmetleri
      linkten yiyecek içecek hizmetleri alanında açılan kursların seviyeleri görülebilir.

      1. şenay gürler dedi ki:

        Teşekkür ederim. SEviyesi 0 mış .

  54. Nurhan dedi ki:

    merhaba benim ismek ve hem den almış olduğum el sanatları branşında 1.356 saatlik sertifikam var.Ben bu belgelerimle kalfalık ve ustalık sınavına girebilir miyim?..Bu arada ben lise mezunuyum ve 2 yıllıkta başka bır branşta enstitü mezunuyum. Şimdiden Tşk ler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Dördüncü seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar ustalık belgesi sınavına katılabilir.
      Üçüncü seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar kalfalık belgesi sınavına katılabilir.

  55. Sevda dedi ki:

    Merhabalar bir il yerinde yaklaşık 7 senedir çalışıyorum aşçılık belgesi almak istiyorum kalfalıgı aldım şöyle bir sorum olacak çalıştıgım işyerinde 2 senelik aşçı yardımcısı olarak çalışıyorum geçen ay işten ayrıldım diger zamanlar içinde aynı işyerinde başka bölümde gözüküyordum işyeri çalıştıgım 7 yıllık zaman zarfını e1 ile belgelerse bir sıkıntı ben veya iş yerim yaşar mı şimdiden teşekkürler

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      meslek kodunu yanlış bildiren işletmeler idari para cezasına çarptırılabilir.

  56. Ayşe dedi ki:

    Merhabalar lütfen acil yardım istiyorum yaklaşık 6.5 yıldır bir kurumda çalışıyorum aşçı kalfası belgemi aldım şimdi aşçılık belgemi almak istiyorum .sigortam eksiksiz birşekilde yattı bu zamana kadar yalnız bu zaman zarfı içinde yaklaşık 1.5 yıldır aşçı yardımcısı olarak gözükmekteyim bu yüzden belgemi alamayacagım söyleniyor sigartada meslek dalının önemi var mı lütfen yardımcısı olun ne yapmam gerekiyor

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Prim döküm belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda, Ek-1 Formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması halinde beyana göre işlem yapılır.

      USTALIK BAŞVURULARI İÇİN SÜRE DEĞERLENDİRME ESASLARI:

      * Farklı zamanlarda mesleklerinde yapılan çalışmalara ait Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayıları toplanarak değerlendirilir
      Değerlendirmede her 30 gün bir aylık çalışma olarak kabul edilir, ancak mükerrer sigorta primi yatırılması durumunda 30 günü aşan primler dikkate alınmaz

      * Kamu kurumlarında kadrolu çalışanlardan hizmet cetveli istenir.

      * Hizmet değerlendirmesinde 18 yaşın altındaki hizmetler göz önünde bulundurulmaz,

      * Prim döküm belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda, Ek-1 Formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması halinde beyana göre işlem yapılır.

      * Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresinin farklı olması halinde Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi dikkate alınır. Ancak emekli olduktan sonra kendi namına iş yeri açanların hizmet süresi, vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır
      Değerlendirme, belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmak kaydıyla öğrenim belgelerinin onaylı örneği geçerli kabul edilir.

      * Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumlar, ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlarda- öğrenme kazanımlanrına dayalı programlar, tamamlayanlara verilen belgeler, yurt dışından alman belgeler, fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler, ustalık sınavı başvurusuna esas olan çalışmışlık süresinin hesaplanmasında değerlendirilir.

      * Mesleki eğitim veya kurs sürelerinin saat olarak belgelendirilmesi istenir. Meslek alan/dal. ile ilgili her tür mesleki eğitim ve kurs belgelerinin süreleri toplanarak değerlendirilir. Her 160 saat bir aylık çalışma süresi olarak kabul edilir. Bu şekilde hesaplanacak süre, ustalık sınav, başvurusuna esas olan çalışma süresinden düşülür

      * Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar ile kalfalık belgesini Kanunun 16 ıncı maddesi hükümlerine göre almış olanların alanlarında olmak kaydıyla, alan/dal eğitimine devam ederek başardıkları, her dönem için alt. ay, her sınıf için bir yıl ustalık sınav, başvurusuna esas olan çalışma süresinden düşülür

      * Fiilî askerlik veya mahkûnuyet süresi içinde yapılan hizmetler İçin yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir. Bu durumda olanlardan sigorta prim belgesi istenmez.

      * Ortaöğretim kurumundan mezun olan veya ara sınıflarından ayrılanlar; kalfalık ve ustalık sınavlarında, daha önce başarılı oldukları derslerden muaf tutulur.

      * Yurt dışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye’de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır. Bu madde kapsamında başvuru yapanlardan sosyal güvenlik prim dökümü istenmez.

      * MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının ilgili alan/daldan kalfalık/ustalık sınavında ölçülen öğrenme kazanımlarıyla karşılaştırılmasına ilişkin tablo, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile birlikte hazırlanır.

      * Önceden yapılan denklik başvuruları, başvuru sahibinin talebi halinde, önceki başvuruda verdiği belgeler üzerinden yeniden değerlendirilir.

      1. Ayse dedi ki:

        Aynı iş yerinde 1.5 yılım aşçı yardımcısı gözükmeekte bundan öncesi ise aynı işyerinde parakende satış elemanı gözüküyor nasıl bir yol izlemem gerekiyor şirketim 5yıl seni aşçı olarak E1gösterirsek sıkıntı yaşarız diye imzalamak istemiyorlar ne olur yardım edin nasıl bir yol izlemeliyim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          şirket yanlış gösteriğini beyan etmezse 1,5 yıl daha çalıştıktan sonra başvurabilirsiniz.

          1. Ayse dedi ki:

            Ya kusura balmayın çok soru soruyorum ama lise mezunları için sene farkı car mı acaba birde 6 yıl zaman içersinde 1.5 yılım meslek dalında aşçı yardımcısı gözüküyorum ve diger zamanlar satış elemanı E1 iş yerim 6yıl aşçı olatak çalıştı olarak onaylasa sıkıntı mu

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            meslek kodunu yanlış bildiren işletmelere idari para cezası kesilir.

  57. Mustafa arıcı dedi ki:

    Ben 17 yaşındayım 2 senedir motor ustasının yanında çalışıyorum meslek lisesinde okuyorum meslek lisesinde motor bölümü yok metal bölümü var ben motor ustası olabilir miyim ve çıraklık kalfalık ustalık belgemi usta mi verecek lütfen cevap verin

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      18 Yaş Ve Sonrası Mesleğinde En Az 5 Yıl Çalışmış Olanlar Ustalık Sınavına Katılarak Ustalık Belgesi Alabilir. Ustalık Belgesi Almadan Önce Kalfalık Sınavına Katılarak Kalfalık Belgesi Alınmalıdır. Ustalık Belgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir.

  58. Azad dedi ki:

    Merhaba ben 17 yasindayim 6 sene dir kasap lik yapiyorum sikortamda 2 sene kalfalik alabilirmiyim lise mezunuyum

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      18 yaş sonrası çalışmışlık ile kalfalık belgesi sınavına girilebilir. 18 yaş sonrası 5 yıl çalışmışlık ile ustalık belgesi sınavına girilebilir.

  59. gökhan özlü dedi ki:

    tayland’a gidip tay masajı kurslarından özelliğine göre sertifikalar alacağım bu sertifikalarımla yasal olarak masaj uygulayabilir miyim? Döndüğümde iş yeri açabilir miyim?(kurslar 2 adet 26 günlük kurs) ne yapmam gerekir?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Bakanlıkça veya Bakanlık ile diğer kurum ve kuruluşların iş birliği sonucunda verilmiş veya yurt dışından alınmış; diploma, öğrenim durum belgesi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, öğrenim belgesi, yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi, tasdikname, kurs bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika ve hizmet belgesi önceki öğrenmelerin doğrulanması süreçlerinde değerlendirmeye tabi tutulacak belgelerdir.
      Yurt dışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye’de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır. Bu madde kapsamında başvuru yapanlardan sosyal güvenlik prim dökümü istenmez.
      Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara da ustalık belgesi Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan verilir.

  60. yusuf cankara dedi ki:

    iyi günler 29 yasındayım bilgisayar bolumu onlısans mezunuyum babamın işyerinde çalısıyorum babam pvc dograma işi yapıyor kalfalık ve ustalık belgesi almak istiyorum nasıl yapabilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezine kayıt olarak, yada çalışmışlık ile alınabilir. önce kalfalık belgesi daha sonra 5 yıl çalışmışlık ile ustalık belgesi sınavına girilebilir.

  61. Erkan sağlam dedi ki:

    Merhabalar. yurtdışında özel bir şirketde Mobilya ve doğrama ustası olarak yaklaşık 20 yıldır çalışıyorum..bu mesleği yaklaşık 35 yıldır yapıyorum..Ustalık ve kalfalık belgesi almak istiyorum.. bunun için tekrar bir kurs görmem gerekiyormu sınava girmemiz gerekiyormu şartlar nedir öğrenmek istiyorum..bilgi verirseniz sevinirim..

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Yeni Denklik Yönergesine Göre
      Bakanlıkça Veya Bakanlık İle Diğer Kurum Ve Kuruluşların İş Birliği Sonucunda Verilmiş Veya Yurt Dışından Alınmış; Diploma, Öğrenim Durum Belgesi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, Öğrenim Belgesi, Yüz Yüze Eğitimi Tamamlama Belgesi, Tasdikname, Kurs Bitirme Belgesi, Yetki Belgesi, Sertifika Ve Hizmet Belgesi Önceki Öğrenmelerin Doğrulanması Süreçlerinde Değerlendirmeye Tabi Tutulacak Belgelerdir.

      Yurt Dışından Alınmış Çalışma Belgelerinin Aslı Ve Noterlikçe Onaylanmış Türkçe Çevirisi, İle Sınavla Verilir.

      Yurt Dışından Belge Sahibi Olanlar
      Yurt Dışından Alınan Belgelerin Değerlendirilmesi, Belgenin Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulunan Konsolosluklarınca Veya Geldikleri Ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunca Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi İle Yapılır. Bu Madde Kapsamında Başvuru Yapanlardan Sosyal Güvenlik Prim Dökümü İstenmez.
      Yurt Dışındaki Mesleki Eğitim Kuruluşlarından Kalfalık, Kalifiye İşçilik Veya Bunlara Eşdeğer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlara Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi Veya Buna Eşdeğer Mesleki Yeterlilik Belgesi Alanlara Da Ustalık Belgesi Kanunun 35 İnci Maddesi Kapsamında Doğrudan Verilir.

    2. Şevki dedi ki:

      Iyi gunler isletme elektrik bakımcısı seviye 5 mesleki yeterlilik belgem var direk kalfalık sınavina girebilirmiyim

      1. Güncel Eğitim dedi ki:

        MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin, kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar.
        https://portal.tyc.gov.tr/yeterlilikler/seviye-5?tycseviye=5

  62. Huseyin dedi ki:

    Ben 5 sene erkek kuaforlugu yaptim kalfalik belgem var 2 ayri ulkede calistim turkiyeye dondugumde ustalik belgesini sinavina nasil girebilirim girmem icin ne yapmam gerekiyor saygilarimla.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Yurt Dışından Alınan Belgelerin Değerlendirilmesi, Belgenin Aslının O Ülkenin Türkiye’de Bulunan Konsolosluklarınca Veya Geldikleri Ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunca Tasdik Edilmiş Ve Noter Yeminli Tercüman Tarafından Onaylanmış Türkçe Çevirisi İle Yapılır. Bu Madde Kapsamında Başvuru Yapanlardan Sosyal Güvenlik Prim Dökümü İstenmez.

  63. Emine U. dedi ki:

    Merhaba, ustalık ve kalfalık sınavları tek bir sınav Mıdır? Değil ise zamanlama Nasıl oluyor ve branş uygulaması hemen ardından mı yapılmaktadır. Bir de bu sınavın tarihi Türkiye çapında aynı Mıdır, yardımlarınız için teşekkür ederiz.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık belgesi olmayanlar önce kalfalık sınavına girer, bir sonraki sınav döneminde ustalık sınavına girebilir. sınavlar eylül, şubat ve haziran aylarında düzenlenir, sınavdan en geç 1 ay öncesinde başvuruda bulunmak gereklidir.

  64. Ayse dedi ki:

    Mrb okul kantin işyeri açma belgesi akmak istiyorum.1983 doğumluyum işletme mezunuyum 4 yıl satış elemanı olarak çalıştım ne yapmam gerek.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerine başvurulur.

  65. Ezgi Arslan dedi ki:

    Annem kız meslek lisesi ev yönetimi yemek pişirme bölümü mezunu, 30 yıldır farklı illerde makine ve el nakışı, el sanatları alanlarında ücretli usta öğreticilik yaptı. 1983 ten bu yana 3 kez tekrarlanan sınavlarda başarılı olmuş ve bu evraklarla 30 yıldan fazladır görev almaktaydı. Bu yıl tekrar halk eğitime başvuru yaptığında bu belgelerin iptal olduğu tekrar ustaöğreticilik için basamak basamak kalfalık ustalık ve ustaöğreticilik için kurslara ve sınavlara girmesi istenmiştir, istenen belgeler arasında 1800 iş günü dökümanı istenmektedir. Nasıl bir yol izlemeliyiz ve lise diploması ve daha önceki çalışmışlıkarının bir önemi yok mudur? Hangi sınavlara girmeli hangi aşamaları takip etmeliyiz? Şimdiden teşekkürler.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleğinde çalıştığını gösteren belgelerle (SGK, BAĞKUR) mesleki eğitim merkezine başvurulur, kalfalık belgesi yoksa önce kalfalık sınavına girilir, bir sonrası sınav döneminde ustalık sınavına girilir.

  66. necdet dedi ki:

    merhaba.31 yaşındayım.4 yıllık iibf mezunuyum.daha önce müşteri temsilcisi olarak 5 ay çalıştım.şimdi fotoğrafçılık yapmak istiyorum.çıraklık ve ustalık belgesi nasıl alabilirim.nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerine grafik ve fotoğraf alanında fotoğrafçılık belgesi almak için başvuruda bulunacaksınız.

  67. Mamy dedi ki:

    Selamin aleykum benim gecmis sigorta iş günüm 1500 gün. Ve benim sigortali olduğum iş farkli bi meslekti. Ben simdi farkli bi mesleğe basladim. Onun için de ciraklik başvurusu yaptim yasimdan dolayi sinava girecegimi soylediler ve 5 yil boyunca sigortam olmasını istediler ayrica yaşım 24 . Simdi benim bu sinavlara giris hakkim varmi ve bu belgeleri alabilirmiyim. Teşekkürler…

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      5 yıllık çalışmışlığı doldurduğunuzda ustalık sınavına girebilirsiniz.

  68. Kamil dedi ki:

    Merhaba ben metal boyacisiyim kalfalık belgesi almak istiyorum fakat bu bölüm değil de oto boya bölümü var yinede alabilirmiyim belgeyi sigortalı olarak 6.8yilim mevcut

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      aynı alandaki mesleklerde fark dersleri verilerek belge alınabiliyor.

      1. Kamil dedi ki:

        Tekrar merhaba bugün gittim oto boyacısi olarak kalfalık belgesi almak istediğimi söyledim bir belge verecekler onu çalıştığım yer dolduracak birkaç evrak ve banka için hesap numarası verdiler 🙂 120tl yatırıp şubat ta sınava gireceğim

  69. ALi dedi ki:

    Meraba 22yaşındayım kalfalık belgesi nasıl alabilirim sigorta süresi ne kadardır ve belgeyi alma süresi

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      18 yaş sonrası mesleğinizde 1 ay dahi sigortalı çalışmışlık varsa kalfalık belgesi sınavına katılmak için başvurulabilir.

  70. gökçe dedi ki:

    merhaba bende meslek lisesinden mezunum yiyecek içecek mezunuyum ustalık belgesi almak istiyorum nasıl alabilirim yardımcı olurumsanız sevinirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      3 yıllık meslek liselerinden 1985-1986 Eğitim Öğretim Yılı Sonuna Kadar Mezun Olmuş Olanlar mesleklerinde doğrudan, 3 yıllık meslek lisesi mezunları sınavla ustalık belgesi alabilir. mesleki eğitim merkezlerine başvurulur. ek-4 başvuru formu ile.

      1. gökçe dedi ki:

        bende iş yeri açma belgesi var onda ustalık belgesi ne tanınan bütün haklara sahiptir yazıyor bunun için tekrardan alamam lazımı peki

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          işyeri açma belgesi ile ustalık belgesi aynı yetki ve sorumluluğa sahiptir.

          1. gökçe dedi ki:

            şuan almama gerek yok yani kantin ihalesine girmek istiyorum sıkıntı olmaz demi

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            istenilen alanda belgeniz varsa sorun olmaz.

        2. Ufuk dedi ki:

          17 yaşındayım 1 yıldır kebabçıyım ustalık belgesini nasıl alabilirim

          1. Güncel Eğitim dedi ki:

            ustalık belgesi almak için 22 yaşının doldurmuş olmak, 18 yaş sonrası 5 yıl çalışmışlık gereklidir. mesleki eğitim merkezleri tarafından sınav ile verilir.

  71. halil dedi ki:

    MERHBA BENM 1500 GÜNLUK SİGORTAM GÖZUKUYOR YANI 2012 DEN BUGUNE KADAR ŞUAN MEB YADA ÇIRAKLIGA GIDIP KALFALIK BELGESİ ALABILIR MIYIM ? YOKSA 1800 GUN OLMASIMI GEREKIYIR? LISE1 TERK. MESLEGIM GAZALTI KAYNAKÇISI ???

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık sınavına katılabilirsiniz, sınavda başarılı olarsanız kalfalık belgesi alabilirsiniz.

  72. aymelek dedi ki:

    merhaba ben 2011 yılında meslek odalarından kadın kuafor işletmenligi ustalık belgesi almıştım .bu belgeyle ustalık denkligi alabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      belgeyi aldığınız odadan resmi yazı ile mesleki eğitim merkezlerine başvurulur.
      Bakanlık ve meslek odaları is birligiyle verilmis olan belgelerle odadandan resmi yazı almak kaydıyla başvuranlar doğduran kalfalık / ustalık belgesi alır. ek-4 belgesi ile başvurulur. https://www.guncel-egitim.org/kalfalik-ustalik-belgesi-basvuru-formu/ ek-4 belgesine buradan ulaşabilirsiniz.

  73. aynur dedi ki:

    merhaba ben 35.maddeden yararlanarak kuaförlük bölümünden kalfalık belgesi aldım şimdi ise ustalık almak istiyorum nasıl alabilirim.öğrenim durumum ön lisans.yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kalfalık Belgesine Sahip Olanlar Ustalık Belgesi Almak İçin Mesleki Eğitim Merkezlerinde 12. Sınıfa Kayıt Olup 1 Yıl Eğitim Alarak Yada 22 Yaşından Büyük Olup 5 Yıl Mesleğinde Çalıştığını Belgeleyerek Haziran İle Şubat Aylarında Yapılan Ustalık Sınavında Başarılı Olmak Kaydıyla Ustalık Belgesi Alabiliyor.

  74. Yakup dedi ki:

    01.01.1998 doğumluyum elektrik işinde beden işçisi olarak çalışıyorum 700 günüm var ustalık belgesini nasıl alabilir neler yapmam gerekiyor ne kadar sürer ustalık belgesi almam için

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleğinizde 18 yaş sonrası 5 yıl çalıştığını belgeleyenler SGK – BAĞKUR belgeleriyle mesleki eğitim merkezlerine başvurur, kalfalık belgesi olmayanlar önce kalfalık sınavına alınır, bir sonraki dönemde ustalık sınavına katılarak ustalık belgesi alabilir. yada mesleğinde çalıştığını 1 gün bile olsa belgeleyenler kalfalık sınavına katılabilir.

  75. Fatma dedi ki:

    Çalıştığım Terzi imzalı belge falan verse olmazmi

  76. Fatma dedi ki:

    Ben Beşyil tezide çalıştım ama SGK eksik 800gun yatmış kalfalık belgesi aldım ama ustalığı nasıl alabilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      5 Yıl Çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak isyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler… SGK Yada Bağkur hizmet belgeleri istenir.

  77. Ali dedi ki:

    Ben 2006 yılından beri elektrik işinde çalışıyorum kalfalık veya ustalık belgesi nasıl alabilirim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      18 yaş sonrası SGK hizmet döküm belgeleri mesleki eğitim merkezlerine başvurulur. kalfalık belgeniz yoksak önce kalfalık sınavı, kalfalık sınavında başarılı olmanız durumunda bir sonraki sınav döneminde ustalık sınavına katılarak ustalık belgesi alınır. başvuru belgeleri için buraya https://www.guncel-egitim.org/kalfalik-ustalik-belgesi-basvuru-formu/ bakın.

  78. Fatin dedi ki:

    Merhaba ben 1996 tarihinde çıraklık eğitim başladım 4 yıl sonunda devamsizliktan atildim 850 günüm var ilkokul mezunuyum nasıl yapabilirim efendim bir kısa yol gösterebilirmisiniz bana.ayrıca sigorta sicil numaram okula giriş numaram

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      mesleki eğitim merkezlerine başvuracaksınız, fark derslerini vererek kalfalık sınavına gereceksiniz.

  79. Serkan dedi ki:

    Benim 5600 gun var pastaciyim ustalik belgessi alabilirmiyim

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      İlk Öğretim Mezunları İçin Pastacılık, Tatlıcılık, Şekerlemecilik Çıraklık Süresi 3 Yıl, Orta Öğretim Mezunları İçin 1,5 Yıl.
      Kalfalık Süresinin 2 Katı Kadar Çalışmışlıkla Kalfalık Sınavına Girilebilir, Ustalık Sınavı İçin Artı 5 Yıl Daha.

  80. HÜSEYİN ŞANLI dedi ki:

    ilkokul mezunuyum 1987 yaşım 42 okulu bitirdim.ayakkabıcıya çırak olarak girdim hala çalışmaktayım ve şimdi ustalık belgesi almak istiyorum.sgk 1818 günüm var yeterli olurmu .saygılarımla HÜSEYİN ŞANLI

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      İlkokul Mezunları İçin Ayakkabı Modelistliği Ve Ayakkabı Üretimi Çıraklık Süresi 3 Yıl, Saraciye Üretimi Ve Saraciye Modelistliği İçin Çıraklık Süresi 2 Yıl.
      Kalfalık Sınavına Katılabilmek İçin Çıraklık Eğitim Süresinin 2 Katı Kadar Çalışmışlık Gereklidir, Ustalık İçin Artı 5 Yıl Çalışmışlık, Yada Ustalık Eğitimi Açılırsa 2 Yıl Ustalık Eğitimi Süresi.

  81. Burak dedi ki:

    ben ortaöğretim aşçılık mezunuyum kalfalık belgesini nasıl alabilirim

  82. MURAT dedi ki:

    8 yıllık siğorta primim var ama lise mezunuyum ustalık belgesi almak istiyorum,önce kalfalık belgesi almak zorundamıyım,NE YAPMALIYIM?

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalfalık belgesi almadan ustalık belgesi alınamaz. öncelikle kalfalık belgesi sınavı için başvurduğunuz mesleğin kalfalık süresinin 2 katı kadar çalışmışlık, ustalık sınavı için artı 5 yıl gereklidir.

  83. Erdal aktas dedi ki:

    2330 gunum var ssk dan kalfalik belgesi alcam gunum yeterlimi

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Kalfalık Belgesi Alacağınız Alana Göre, Eğitim Durumuna Göre Kalfalık Süresi Değişir. İlköğretim Mezunları İçin Kalfalık Süresi 3 Yıl Olan Mesleklerde, Orta Öğretim Mezunları İçin Kalfalık Süresi 1,5 Yıldır. İlköğretim Mezunu İseniz 3×2= 6 Yıllık Sigorta, Orta Öğretim (Lise) Mezunu İseniz 1,5×2=3 Yıl Sigorta Süresi Gerekir. Kalfalık Süresi İlköğretim İçin 2 Yıl Olan Mesleklerde, Orta Öğretim İçin Kalfalık Süresi 1 Yıldır.

  84. Murat dedi ki:

    Ben 4sene 9 ay sıgortalı yım ama 6 sene diye kabul etmediler. Kalfalık. Napabilirım.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      kalan süreyi doldurmanız gerek.

      1. Cihangir dedi ki:

        Merhaba hayırlı günler ben hotel yaklaşık 21 yıldır teknik personel olarak çalışıyorum sigorta günüm 6300 yeni girdiğim hotel benden benden ustalık belgesi isteniyor kalfalık belgemde yok direk ustalık belgesi alabilirmiyim

        1. Güncel Eğitim dedi ki:

          öncelikle kalfalık belgesi sınavına gireceksiniz, başarılı olmanız durumunda bir sonraki sınav döneminde ustalık belgesi sınavına gireceksiniz.

          1. Elif dedi ki:

            Bayan kuaför salonu işletiyorum usta öğretici belgem var güzellik uzmanlığı nasıl alabilirim

          2. Güncel Eğitim dedi ki:

            GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ (BERBERLİK, CİLT BAK.ve GÜZELLİK) Alanında
            Cilt Bakımı ve Makyaj (Cilt Bakımı ve Güzellik)
            Erkek Kuaförlüğü (Erkek Berberliği)
            Kadın Kuaförlüğü (Kuaförlük)
            Dallarında Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Verilir.

            Ustalık Belgesine Sahip Olup Aynı Alanda Farklı Bir Daldan Ustalık Sınavına Katılmak İçin Başvuru Yapanlar Fark Ve Beceri Sınavı İle Belge Alabilir. Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir.

BİR YORUM YAZ