20.09.2024 - Güncel Eğitim Sitesine Hoşgeldiniz

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Nedir

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Nedir

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Nedir

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Fiziki Durumları Uygun, Öğrenci Ve Kursiyer Kapasitesi Olan Resmi Orta Okul, İmam Hatip Orta Okulları, Orta Öğretim Kurumları Ve Halk Eğitim Merkezlerine Bağlı Olarak Açılmaktadır. Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Ücretsiz Olarak Verilmektedir.

Kurslarda Devam Zorunludur Ve 1/5’dan Fazla Devamsızlık Yapan Öğrencinin Kaydı Silinir Ve O Eğitim Öğretim Dönemi İçerisinde Bir Daha Kaydı Alınmaz.

2024-2025 Destekleme Ve Yetiştirme Kursları İş Takvimi İçin Tıklayın.

2023 Yılında DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesinde Yapılan Değişiklik İle Daha Önce 6, 7, 8, 10, 11, 12. Sınıf Ve Mezun Öğrenciler İçin Açılan Kurslar Yeni Dönemde 8, 11, 12. Sınıf Ve Mezun Öğrenciler Olarak Sınırlandırılmıştır. DYK Kursları İçin Sınıf Açılması İçin En Az 10 Öğrenci Kaydı Sayısı En Az 16 Öğrenci Olarak Değiştirilmiştir. Kurs Sınıf Mevcudunun 16’dan Az Ve 24’den Fazla Olmaması Gereklidir.

Güz Dönemi Kurslarında 8. Ve 11. Sınıf Öğrencileri En Fazla 6 Ders, 12. Sınıf Öğrencileri İle Mezun Öğrenciler İse En Fazla 8 Ders Seçebilir.
Güz Dönemi 8. Ve 11. Sınıf Öğrencileri Haftalık En Fazla Ders Saat Sayısı 18, 12. Sınıf Ve Mezun Öğrenciler İçin Haftalık En Fazla Ders Sayısı 24’dür.

Ads

INSTAGRAM'DA TAKİP ET   X'DE TAKİP ET
BURS DUYURULARINDAN HABERİN OLSUN

Yaz Dönemi / Yaz Okulu Kursları 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Ve 12 nci Sınıflarda Öğrenim Gören Öğrenciler En Fazla 2 Ders Seçebilir.
Yaz Dönemi / Yaz Okulu Haftalık En Fazla Ders Saati Sayısı 12’dir.

Öğrenci Kursiyer Ve Öğretmen Başvuruları Vb. İşlemler E Kurs Modülünden Yapılacak.
https://e-kurs.meb.gov.tr)

Mezun Öğrencilere Yönelik Açılan Destekleme Ve Yetiştirme Kurslarının Halk Eğitim Merkezlerinde Açılması Esastır. Fakat Halk Eğitim Merkezinin Olmadığı Yada Kursun Açılmadığı Durumlarda MEB Müdürlüğü Tarafından Yapılan Planlama İle Okul Ve Kurumların Dersliklerinde Açılabilir. Kursun Açılması İçin Oluşacak Sınıfın En Az 16 Kişi, En Fazla 24 Kişi Olması Gereklidir. DKY Kursları İçin Kursiyer Sayısının 24’den Fazla Olmaması Esas Alınır.

Kurslara Resmî Ve Özel Örgün Eğitim Kurumlarının 8, 11 Ve 12. Sınıflarında Öğrenim Gören Öğrenciler İle Ortaöğretimden Mezun Olanlar Katılabilir.

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Ne Zaman Açılır

Destekleme Ve Yetiştirme Kursları İki Yarı Yılı Kapsayan Birinci Dönem (Güz Dönemi Kayıtları Ağustos-Eylül Ayında, Kurslar Eylül-Haziran Aylarında Yapılır) Ve Yaz Dönemi (Kayıtlar Haziran  Ayında – Kurslar Temmuz – Ağustos Ayında Yapılır) Şeklinde Açılır.

Birinci Dönem Kurs Kayıtları Ağustos-Eylül Ayında Alınır, Kurslar Eylül Ayında Başlayıp Haziran Ayında Sona Erer.

Yaz Dönemi Kurs Kayıtları Haziran Ayında Alınır, Yaz Kursları Temmuz Ayı Başında Başlayıp, Ağustos Ayında Sona Erer.

Başvuru Tarihleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Resmi Sitelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Sitesinde, MEB (@tcmeb) Twitter Hesabından Duyurulur.

Kurs Açılan Merkezler Öncelikle Kendi Öğrencilerine Daha Sonra İmkanları Dahilinde Aynı İlçedeki Okullardan Gelen Öğrencileri Kabul Eder.

Kurslar Hafta İçi, Hafta Sonu Yada Hafta İçi Ve Hafta Sonu Olarak Açılabilir. Hem Hafta İçin Hem Hafta Sonu Olarak Açılan DYK Kurslarında Hafta Sonu 1 Gün Boş Olarak Açılır.
Kurs Her Bir Gün İçin İki Saatten Az, Sekiz Saatten Çok Olmamak Koşuluyla Haftanın Değişik Günlerine Dağıtılabilir.

Kurs Süreleri
Eğitim ve öğretim döneminde planlanan kursların eylül ayının ilk haftasında başlatılması esastır. Eğitim ve öğretim dönemine açılan kurslar ders yılı sonuna kadar devam eder. Ancak yarıyıl tatili hariç ara tatillerde kurs yapılmaz. İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları ve benzeri durumlarda bu süreler Bakanlık veya mülki idare amirliklerince değiştirilebilir.

Kursların başlangıç ve bitiş tarihleri iş takviminde belirtildiği şekilde uygulanır. Yaz dönemi kursları, iş takviminde belirtilen tarih aralığına bağlı kalmak şartıyla kurs merkezleri tarafından başlangıç ve bitiş tarihi belirlenerek açılabilir.

Kursların; ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yaz dönemi hariç cumartesi ve pazar günleri yapılması esastır. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde kurslar, ilköğretim kurumlarında hafta içi ders saatleri dışında saat 20.00’a kadar, ortaöğretim kurumlarında hafta içi ders saatleri dışında saat 22.00’a kadar yapılabilir.

Kurslarda bir ders saatinin süresi 40 dakikadır. Derslerin 40’ar dakika olarak ayrı ayrı yapılması esastır. Ancak ulaşım, güvenlik, iklim gibi konularda yaşanabilecek olumsuzluklar nedeniyle dersler blok şeklinde de yapılabilir.

Kurs dönemlerine göre programlanan kurs saatleri, kurs merkezinin imkânları ölçüsünde her bir kurs günü 2 saatten az, 8 saatten çok olmamak üzere planlanır. İlköğretim kurumlarında bu dersler; yaz döneminde açılan kurslar hariç olmak üzere bir günde hafta içi 3, hafta sonu 8 saatten fazla olmamak üzere planlanır.

Kursların hangi gün ve saatlerde yapılacağını gösterir program ile program değişiklikleri kurs merkezi müdürlüklerince ilan edilerek öğrenci ve velilere gerekli bilgilendirme yapılır.

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kurslarına Kimler Katılabilir
Örgün Yada Yaygın Orta Öğretim Kurumlarından Mezun Olanlar
Mesleki Ve Teknik Orta Öğretim Programı Uygulanan Özel Eğitim Meslek Liselerinden Mezun Olanlar.
Açık Öğretim (Örgün Yada Yaygın) Orta Okul Öğrencileri
Gelen İlköğretim Programı Uygulanan Özel Eğitim Orta Okulu Öğrencileri (Görme Engelli, İşitme Engelli, Ortopedik, Hafif Düzey Zihinsel Engelli)
İmam Hatip Orta Okulu Öğrencileri
Örgün Ve Yaygın Orta Öğretim Kurumlarında Kayıtlı Olan Öğrenciler (Lise)
Mesleki Ve Teknik Orta Öğretim Programı Uygulanan Özel Eğitim Meslek Lisesi Öğrencileri

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Başvuruları Nasıl Yapılır
Örgün Eğitim Öğrencileri Okudukları Okul Yada Kurumlarından Aldıkları EBA Şifresi İle E-Kurs Modülü Üzerinden Tercih Yapabilir. Açık Öğretim Öğrencileri Örgün Eğitim Kurs Merkezlerine, Kursiyerler İse Halk Eğitim Merkezleri Müdürlüklerine Sınıf Düzeyleri Veya Diplomaları İle Şahsen Başvuru Yaparak Kurs Şifrelerini Alabilir.

DYK Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Haftalık Eğitim Süresi
8 ve 11. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler EK-2’de belirlenen derslerden en fazla 6 ders, 12. sınıf, örgün ve açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ise EK-2’de belirlenen derslerden en fazla 8 ders seçebilirler.

Eğitim Ve Öğretim Dönemi Açılan Kurslar

Sınıf Düzeyi En Fazla Ders Sayısı Haftalık En Fazla Saat Sayısı
8 Ve 11618
12 Ve Mezun824

Yaz Dönemi Kursları

Sınıf Düzeyi En Fazla Ders Sayısı Haftalık En Fazla Saat Sayısı
8618
12 Ve Mezun824

Yaz Okulu

Sınıf Düzeyi En Fazla Ders Sayısı Haftalık En Fazla Saat Sayısı
2212
3-4 (Tek Grup)212
5-6 (Tek Grup)
7-8 (Tek Grup)
212
7-8 (Tek Grup)212
9-10 (Tek Grup)212
11-12 (Tek Grup)212

Kurslarda Görev Alan Öğretmenler

1. Kurslarda görev almak isteyen kadrolu/ sözleşmeli ve özel okul öğretmenleri, Bakanlıkça yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen takvime göre e-Kurs Modülü üzerinden başvuruda bulunur.

2. Kurslarda görev almak isteyen öğretmenler, kurs merkezi tarafından belirlenen derslerden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesinde; atama alanları ile okutabilecekleri diğer derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler.

3. Kadrolu/sözleşmeli ve özel okul öğretmenleri, iş takviminde belirtilen başvuru süresi içinde kadrolarının veya MEBBİS’te görevlendirme kayıtlarının bulunduğu ilçe sınırlarında bulunan kurumlardan birisini tercih edebilir. Tercihleri dışında da görev almak isteyen öğretmenler e-Kurs Modülü üzerinden ilçedeki öğretmen ihtiyacı bulunan herhangi bir kurs merkezinde görev alma talebinde bulunur.

4. Yaz dönemi kurslarında öğretmenler bulundukları yerleşim biriminde görev alabilir.

5. Başvurular, https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresinden e-Kurs Modülü üzerinden gerçekleştirilir. Kurs başvurularını zamanında yapma sorumluluğu öğretmenlere aittir.

Kurs Merkezleri
1. Kurs merkezi müdürlükleri, Bakanlıkça belirlenen derslerden açmak istediği kursları e-Kurs Modülüne işleyerek il/ilçe merkez komisyonu onayına sunar. Kurslar ders bazında açılır.

2. Millî Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi ve e-Kılavuzunda belirtilen planlama ve uygulamalar haricinde kaymakamlık veya valilik oluru ile herhangi bir kurs DYK kapsamında açılamaz. İş ve işlemleri e-Kurs Modülü üzerinden yürütülmeyen kurslar destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında değerlendirilemez.

3. Kurslar, kurs merkezi müdürlüğünce yönetilir.

4. Kurslarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla 10 sınıfa/gruba kadar bir müdür yardımcısı, 10’u geçmesi durumunda ikinci bir müdür yardımcısı daha görevlendirilir.

5. Kurslarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla görevlendirilen kurs merkezi müdür yardımcısı; yönerge hükümlerine göre kendisine verilecek diğer iş ve işlemleri yürütür.

6. Kurslarda görevli öğretmenler arasından nöbetçi öğretmen görevlendirilir.

7. Kurs merkezlerinde izleme ve değerlendirme süreçlerini il millî eğitim müdürlüğü ARGE birimleri koordinasyonunda il/ilçe merkez komisyonları ile işbirliği içerisinde yürütmek üzere kurs merkezi müdürü başkanlığında kurs merkezi müdür yardımcısı ve rehber öğretmen/psikolojik danışmandan oluşan ekip kurulur.

8. Kurslarla ilgili ölçme ve değerlendirme süreçlerinin takibi, öğrenci merkezli bireysel gelişim süreçlerinin izlenmesi, rehberlik ve yönlendirme işlemlerinin takibi açısından 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10’u geçmesi durumunda ikinci bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman il/ilçe merkez komisyonlarınca kurs merkezlerine görevlendirilir. Rehber öğretmen/ psikolojik danışman yönerge hükümlerinde belirlenen görevleri yerine getirir.

9. Kursların değerlendirilmesiyle ilgili yılsonu raporu kurs merkezi müdürlüklerince; kursların sona ermesinden sonra 10 iş günü içerisinde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.

10. Kurs merkezi müdürlüğü il milli eğitim müdürlüğü ARGE Birimleri koordinasyonunda tüm kurs merkezlerinde il düzeyinde eş zamanlı uygulanacak olan sınavlar dışındaki ölçme ve değerlendirme uygulamaları ile ilgili kurs ve öğrenci merkezli analiz süreçlerini gerçekleştirerek eğitim ve öğretim yılının her dönemi sonunda raporlarını il/ilçe merkez komisyonlarına sunar.

11. Kursların tamamlanmasına müteakiben EK-5 Öğretmen Değerlendirme Formu doğrultusunda hazırlanan raporu il/ilçe merkez komisyonuna sunar.

12. Kurs merkezlerinin ısınma, temizlik, aydınlatma, kırtasiye ve bu kapsamdaki giderleri Bakanlıkça karşılanır.

13. Yönerge hükümlerine göre verilen diğer görevleri yapar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. Sinem dedi ki:

    Merhabalar bende başvurmak istiyorum.

    1. Güncel Eğitim dedi ki:

      Öğrenci başvuruları ağustos ayında alındı, halk eğitim merkezleri ile görüşün.

  2. Talip dedi ki:

    Kardeşim görevini yerine getirenle getirmeyenleri denetlesinler o zaman işkembeden atmak kolay . Sen anlaşılan dersanecisin böyle konuştuğuna göre

  3. Halil Bey dedi ki:

    Konya/Selçuklu’da bir ortaokulda öğrencim var.Maalesef Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden okul idaresine söylememize rağmen inatla DYK kursu açmıyor.Konya’da tüm okullarda Din Kültüründen DYK kursu açılırken,anlamsız bir şekilde Din Kültürü dersini gereksiz görüyorum diyerek kurs açmayan idareciler günümüzde mevcut.Oysa benim çocuğum Din Kültüründen de sınava girecek.Maalesef bu konuda bağlı bulunduğu müdürülüklerde bir şey yapmıyor.Ben hepsini Allah!a havale ediyorum.

  4. 7.sınıfa başlayacak bi' çucuk dedi ki:

    bilmem katılabilir miyim 😐

  5. Sadık dedi ki:

    Dyk lar kaldırılsın hiç bir işe yaramıyor! Sadece öğretmen ek gelir elde ediyor yazık! devlet milyarlarca para veriyor bu kurslar için! Kurslar genellikle gırgır şamata ile geçiyor ders ile alakalı olduğunu görmedim! Öğretmenler bana kızacaksınız ama devletin harcadığı paraya yazık! Milyarlarca maaş alıyorsunuz hala gözünüz doymuyor yazık yazık yazık!!!

  6. Seyfettin Oruçlu dedi ki:

    Merhabalar,

    2018-2019 Eğitim öğretim yılının 2.dönemindeki Destekleme ve Yetiştirme Kursları(DYK)’nın öğretmen başvuruları 4-10 Şubat tarihlerindedir. Ancak bu tarihlerde birçok öğretmenimiz vatandaşlık görevi için bedelli askerlik kapsamında 19 Ocak – 8 Şubat celbinde kışlada olacaktır. Askerlik sonrası öğretmenlerin görevlerine başlaması ve bu öğretmenlerin başvuru yapmak üzere MEBBİS modülünün tekrar aktif hale gelmesi için ise en erken tarih fiili olarak göreve başlayacakları 11 Şubat Pazartesi olacağından öğretmenler DYK başvurularını 1 günlük farkla kaçırmış olacaktır. Bu yüzden bir fikir olarak DYK öğretmen başvurularının 18 Şubata uzatılması oluşabilecek mağduriyetleri önleyecektir.

BİR YORUM YAZ