DENİB Ev Ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması
3. DENİB Ev Ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması
Denizli İhracatçılar Birliği DENİB Ev Ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması Düzenliyor.
Yarışmanın Adı Ve Türü: DENİB DESIGN III. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması
Yarışma Hakkında
“Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması “, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)” tarafından “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)” koordinatörlüğü ve “T.C. Ticaret Bakanlığı” desteği ile düzenlenen ev ve banyo tekstili ürünlerine yönelik bir tasarım yarışmasıdır.
3. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması, sektörün önemli ihtiyaçlarından biri olan ev ve banyo tekstili alanında insan kaynağı kapasitesinin ve niteliğinin yükseltilmesi ve istihdam edilecek tasarımcıların yetiştirilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.
Yarışmanın Amacı
• Ev ve Banyo tekstili ihracatında tasarım açısından, gelecek nesillerin yaşama biçimini tasarlayan yenilikçi, güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tasarımlar geliştirmek,
• Özelde Denizli olmak üzere Türkiye genelinde ev ve banyo tekstili sektörünün ihracatını artırmak,
• Denizli’nin, Tasarımın Marka şehri olarak tanınmasına katkıda bulunmak,
• Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
• Tasarlanan ürünlerin, üretimlerini gerçekleştirerek sergiler oluşturmak,
• Ev ve banyo tekstili sektöründe yeni tasarımcılar yetiştirilmesini teşvik etmek,
• Yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmak,
• Sektörde motivasyon, iş birliği ve dayanışmaya katkıda bulunmak,
• Denizli’de ihraç edilebilir ürün çeşitliliğini arttırarak, uluslararası pazarda özgün tasarımları ortaya çıkaran ihracatçı firmaların rekabet gücünü artırmak,
• Sektöre yenilikçi, katma değeri yüksek ve inovatif ürünler kazandırmak,
• Sergilenen ürünlerin üreticiler tarafından toplu üretimlerini yapmak ve ihracatta ödüllü projeler ve tasarımlar ile şehrin marka algısını yukarıya taşımaktır.
Yarışmanın Başvuru Kriterleri
• T.C. vatandaşı olmak,
• 18 – 30 yaş arası gerçek kişiler (01.01.2005 ve öncesinde, 01.01.1993 ve sonrasında doğmuş olmak),
• Üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Sanat Tasarım Fakülteleri veya tekstil ile ilişkili bölümlerinde (Tekstil, Tekstil ve Moda Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Geleneksel Türk El Sanatları, Moda Giyim Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstri Mühendisliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı vb.) ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisi veya mezunu olmak. (Mezuniyetin üzerinden 3 takvim yılı geçmemiş olması şartı aranmaktadır),
• Sektörde tanınan bir isim veya marka olmayıp, moda ürünlerine yönelik kendi adına bir iş yerine sahip olmamak,
• Özgün tasarımlarla yarışmaya katılmak,
• Yarışmaya bireysel olarak katılım sağlamak.
Yarışmanın Kapsamı
Yarışma “Ev ve Banyo Tekstili” adı altında aşağıdaki kategorilerdeki ürünlerden oluşmaktadır.
3. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışmasında ilan edilen tema kapsamında, ev tekstili ve banyo tekstili olmak üzere toplam 2 kategoride gerçekleştirilecek ve her kategoride 3 ayrı finalist belirlenecektir.
1. Kategori Ev Tekstili: Yatak Örtüsü, Kırlent, Pike, Nevresim Takımı (nevresim, çarşaf, yastık kılıfı).
2. Kategori Banyo Tekstili: El havlusu, Baş havlusu, Banyo havlusu, Bornoz, Peştamal, Banyo Paspası.
Bornoz tasarımları kadın, erkek veya çocuk olabilir.
Yarışmacıların başvurdukları her bir kategoride değerlendirilmeye alınabilmeleri için, kategorilerde belirtilen her bir ürünü tasarlamaları gerekmektedir.
Yarışmacı yarışmaya 2 kategoriden de başvuru yapabilir. Dereceye girmesi durumunda en yüksek puanı alan proje değerlendirilmektedir.
Yarışmanın Teması: Dönüşümün Büyüsü
DÖNÜŞÜMÜN BÜYÜSÜ
Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemiz güçlü tasarımlarla ev ve banyo tekstili alanında yeni bir döneme adım atıyor. Ardımızda kalan 100 yıllık geçmişin derin köklerini ve geleceğin umutlarını, yenilikçi, teknolojik ve minimalist bir yaklaşımla birleştiriyoruz.
Doğanın zengin olanaklarıyla teknolojinin çağdaş dokunuşunu harmanlıyoruz, sanal ile fiziksel dünyaları iç içe geçiriyoruz. Bu yeni çağda, «suya, toprağa ve yeşile saygı» sloganıyla ülkemizin zengin coğrafyasından ilham alarak konfor alanlarını tasarlıyoruz.
Ülkemizin büyülü atmosferini oluşturan su kaynaklarımız, anakara ve yeşil alanlarımızın eşsiz değerlerine odaklanan yarışmamızda, sürdürülebilirlik ilkesine bağlı kaynakları kullanmanın önemi büyük. Bu amaçla, ülkemizin ve dünyamızın bilinçli dönüşümüne katkı sağlıyoruz.
Ancak geleceğin dönüşümüne adım attığımızda, duygusal konforumuzun da değiştiğini fark ederiz. Minimalizm ise bu süreçte bizi abartılardan uzaklaştırarak işlevsel ve teknolojik gelişmelerle buluşturur. Malzeme ve dokunuşun ön planda olduğu bu yolda, takip ettiğimiz minimalist yaklaşım bizi daha ileriye taşır.
Denizli’nin öncülüğünde bu dönüşüme entegre edilecek; ev ve banyo tekstili alanındaki teknolojik gelişmeler, yeni yüzyılımızın en büyük etkileyicisi olacaktır. Tasarımda “yeni teknoloji, sürdürülebilirlik ve minimalizm” gibi ilkelerden ilham alarak, Denizli bu dönüşümün bir parçası haline gelecek ve dünyadaki moda trendlerine yön veren bir öncü konumuna yerleşecektir.
Esin Kaynakları
Anahtar kelimeler: Değişim-dönüşüm, yenilik, sadelik, iyileşme, güncellik, konfor, doğal miraslar
Teknik Öneriler: Doğal malzemeler-yüzeyler, mat-parlak görünümler, doğal görünümlü dijital baskılar, shibori-ombre efektleri, batik, ikat vb. etkiler. Sanatsal manipülasyonlar (Dikiş, işleme, elle şekillendirme vb.)
Yarışma Başvurusu İçin Dijital Ortamda Yüklenmesi Gerekenler:
Yarışma başvuruları, dijital ortamda internet üzerinden yapılacaktır. Projelerin sahiplerinin başvuru sırasında aşağıda yer alan tüm belgeleri sisteme PDF formatında yüklemeleri gerekmektedir.
• Tasarım Yarışması Fotoğraflı ve Islak İmzalı Taahhütname/Başvuru Formu (Şartname ekinde yer alan) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
• Islak İmzalı 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu İle İlgili Aydınlatma/Bilgilendirme Formu (Şartname ekinde yer alan) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
• Öğrenci/Mezuniyet Belgesi (E-devletten alınan belgeler kabul edilecektir.) (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
• Fotoğraflı Özgeçmiş (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
• Nüfus Cüzdan Fotokopisi (PDF formatında taratılarak yüklenecektir)
• Proje Paftaları
• Yüksek Çözünürlüklü Portre Fotoğraf
• DENİB tarafından istenebilecek diğer tüm belge ve bilgiler.
*** Belgelerin eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Proje Paftaları:
Proje sahiplerinin, başvuru sırasında yukarıdaki bilgileri eksiksiz olarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Eksik bilgi ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Yoğunluk sebebi ile katılımcıların projelerini yüklemeye başlamadan en az bir hafta önce üyelik kayıtlarını gerçekleştirmeleri ve üyeliklerini aktif hale getirmeleri önemle tavsiye edilmektedir. Aksi durumda kayıt ve proje yükleme ile ilgili çıkabilecek problemlerden Yarışma Sekretaryası ve DENİB sorumlu değildir.
• Ödül kazanan proje sahibi talep edilen evrakları göndermez ise ödüle ilişkin ödeme yapılmayacaktır.
Başvuru anında istenen paftalar: (Bu iki pafta tüm bilgiler ile birlikte tüm sisteme yüklenecektir.)
Hikâye paftasında, bu hikâyeye bir tema adı konulmalıdır. Koleksiyonda kullanılacak temanın manifesto metni maksimum 1500 (boşluklu) karakter ile ifade edilmeli ve ilham alınan görsellere yer verilmelidir. Paftada aynı zamanda koleksiyonda kullanılacak koleksiyon temasını ifade eden örnek görseller, materyaller ve renkler yer almalıdır. Oluşturulacak hikâye paftası, tasarımcının temasını ve özgün yaklaşımını ifade etmelidir.
Artistik çizim paftasında, artistik çizimlere, renk ve kumaş detaylarına yer verilmelidir.
Finale kalan yarışmacılardan istenen paftalar:
Teknik çizim paftasında, her bir tasarımın teknik çizim çözümlemelerine, boyutlarına, teknik özelliklilerini ifade eden detaylı anlatımlara, üretim biçimine (konfeksiyon, baskı, örme, dokuma, dokusuz yüzeyler vb.) ve malzeme önerilerine yer verilmelidir.
Tüm paftalar 50 cm x 70 cm ölçülerinde yatay olarak hazırlanmalıdır. Başvuru aşamasında tüm paftaların tek bir PDF ve JPEG formatında dosyası haline getirilerek sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
*Tüm sunumlarda ve paftalarda tasarımcının kendi oluşturdukları dışında başka yerden alarak kullandığı görseller-içerikler-sunum malzemelerinin kaynağı mutlaka pafta altında belirtilmelidir.
Başvurusu dosyası; PDF ve JPEG formatında hazırlanmalı, çözünürlüğü 300 DPI, RGB renk formatında olmalı, 32 MB’ı geçmemeli ve yarışmanın web sitesinde bulunan “dijital başvuru” bölümünde talep edilen şartlara uygun olarak gönderilmelidir.
Her paftanın sol üst köşesinde sadece sistem tarafından yarışmacıya iletilen rumuz yer almalıdır. Yüklenecek olan pafta üzerinde rumuz dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
Eserini yükleyen her bir tasarımcı, başvurusunu doğru ve eksiksiz olarak tamamladığını belirten onay teyidini sistem tarafından kendisine gönderilen mail ile birlikte ekranda görecektir.
Yarışma Değerlendirme Esasları:
• Sunulan görsel koleksiyonun temaya uygunluğu ve estetik açıdan değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyonun özgünlük, yaratıcılık ve yenilikçilik anlamında değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyondaki tasarımların üretim malzemeleri ve üretim teknikleri anlamında değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyonun kendi alanında katma değer kazanımlarının değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyondaki tasarımların geliştirilebilirliği ve uygulanabilirliği anlamında değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyonun kendi alanında ihraç edilebilirliği ve katma değer kazanımlarının değerlendirilmesi
• Sunulan koleksiyonun sürdürülebilirlik odağında tasarlanmasının değerlendirilmesi
Yarışma Aşamaları:
Yarışmaya başvuru kaydı, yarışmanın web sitesi www.denibdesign.org adresindeki “Kayıt” bölümünden oluşturulmalı ve verilen tüm bilgiler doğru olmalıdır. Yarışma 4 aşamadan oluşmaktadır.
1. Aşama: Online Eleme
Online eleme aşamasında; tüm başvurular ‘YARIŞMA DEĞERLENDİRME ESASLARI’na göre jüri üyeleri tarafından incelenerek değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda mülakat ve bilgilendirme toplantısına katılma hakkı kazanan her bir kategoride toplam 28 proje (14 Ev tekstili ve 14 Banyo tekstili olmak üzere ) belirlenecektir.
Denizli tekstil firmalarınca üretilen ve ürünlerinde kullanılan havlu dokuma, bez dokuma ve örme kumaşların tasarımlarda kullanılması tercih sebebidir. Burada amaçlanan, şehrin ihracatına ve sektörde faaliyet gösteren firmalarına katkı sağlayacak, onların müşterilerine koleksiyon sunmalarına yardımcı olmaktır.
2. Aşama: Mülakat ve Bilgilendirme
Online eleme aşaması sonucunda jüri üyeleri tarafından belirlenen, her kategoride ev tekstil -banyo tekstili olmak üzere) 14’er yarışmacıdan 28 yarışmacı, Denizli’de gerçekleştirilecek mülakat toplantısına katılacaktır.
Yüz yüze/çevrim içi mülakat ve değerlendirme sürecinden sonra yarı finale kalan üretim aşamasına geçecek (7 Proje Ev Tekstili ve 7 Proje Banyo Tekstili) 14 proje sahibi yarışmacılar ile üretici firmalar eşleştirilecek, üretim süreci planlaması yapılacaktır.
3. Aşama: Üretim Süreci
Final elemesine katılmaya hak kazanan 14 yarışmacı, moderatör öncülüğünde ve 2 mentor eşliğinde belirlenen tarihlerde üretimlerini tamamlayacaklardır.
4. Aşama: Final Eleme
Yarışma jürisi, tasarımları üretilen 14 yarışmacının çalışmalarını değerlendirecek ve ödül almaya hak kazanacak 6 finalist ( 3 Ev Tekstili ve 3 Banyo Tekstili) olarak belirleyecektir.
Genel Açıklamalar
Yarışmaya katılacakların online kayıt için 18 Ağustos 2023 saat 18.00’e kadar yarışma web sitesi üzerinden talep edilen şartlara uygun olarak dijital ortamda başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Online elemede yüklenecek olan pafta üzerinde rumuz dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır. Sunum paftaları üzerinde rumuz dışında herhangi bir işaret veya belirleyici bir iz görülmesi durumunda proje yarışma kapsamından çıkartılabilir. Paftanın sol üst köşesinde sistem tarafından yarışmacıya iletilen rumuz yer almalıdır.
Teslim edilecek malzemelerin hiçbirinde rumuz ve kategori dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
Yarışmaya katılan projede özgünlük, daha önce başka bir yerde üretilmemiş, ticarileşmemiş olması, düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumunun tespiti halinde, yarışmacı yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa DENİB tarafından ödülü nakden ve defaten geri alınır. Ödül kazanan yarışmacı böyle bir durumla karşılaşılması halinde aldığı ödül ve tutarı geri vermeyi taahhüt eder. Ayrıca, yarışmaya gönderilen tasarımın özgün olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
Yarışmaya katılan tüm kişiler, taahhütname ile katılım sırasında katılım koşullarını harfiyen kabul ettiklerini ve uygun koşulları yerine getirdiklerini kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
Herhangi bir yerde yayımlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yarışma ekip katılımlarına açık değildir, şartnamede belirtilen bireysel başvuru koşullarının tümü sağlamalıdır.
Jüri ödüle layık proje bulmadığı takdirde ödül kademelerinden herhangi birini boş bırakabilir. Başarılı bulunan projeler ödül töreninde açıklanacak olup, ödüllere ilişkin ödemeler evraklarını eksiksiz olarak göndermiş proje sahiplerinin hesabına ödül töreninden itibaren 1 ay içinde yatırılacaktır. Yarışmacılar, gönderecekleri tasarımlar için belirtilen ödüller dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikle talep edemez (tasarımları ödül alsın ya da almasın); yaptıkları başvurunun ardından yarışmadan çekilemezler.
Jüri üyeleri, DENİB tarafından oluşturulacak olup, DENİB zorunlu hallerde jüri değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Jüri tarafından verilen kararlar kesin olup, itiraz yolu kapalıdır. Yarışmacılar bu hususu kabul etmiş sayılırlar. Yarışmacılar, Jürinin kararlarında saygı göstereceklerini, yarışmaya katılmış olmakla beyan etmiş olurlar.
DENİB, eleme ve ödül töreni tarihlerinde değişiklik yapma ve yarışma takviminde yer alan tarihleri değiştirme hakkını saklı tutar.
Ödüller:
Tasarım Yarışması için yukarıda belirlenen katılımlarda başarılı bulunan projelerin dereceleri ödül töreninde açıklanacak, ödüllere ilişkin ödemeler evraklarını eksiksiz ve tam olarak göndermiş proje sahiplerinin hesabına, iş bu şartnamede belirtilen haller ve ödülün herhangi bir sebeple iptal edilmesi hali saklı kalmak kaydıyla, ödül töreninden itibaren 1 (bir) ay içinde yarışmacıya banka havalesi ile yatırılacaktır.
Para Ödülleri
Öğrenci Ev Tekstili Ve Banyo Tekstili Kategorilerinin Her Biri İçin
Birincilik Ödülü 125 Bin Türk Lirası
İkincilik Ödülü 75 Bin Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 50 Bin Türk Lirası
2 Kategori Toplamında Verilen Para Ödülü: 500.000 TL
**DENİB yukarıda belirtilen tüm ödüllerde değişiklik yapma hakkını kendinde saklı tutar.
Yurtdışı Eğitim:
Yurt Dışı Tasarım Bursuna Başvurma İmkânı
NOT: Tasarım organizasyonlarının gerçekleştirilmesi sonrasında; ilk 3 dereceye giren tasarımcılar Ticaret Bakanlığının onay vermesi halinde (her derece için iş birliği kuruluşunca belirlenen bir tasarımcı) yurt dışı eğitim desteği başvurusu hakkına sahip olacaktır.
Yarışmacılar, gönderecekleri tasarımlar için belirtilen ödüller dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikle talep edemez, (tasarımları ödül alsın ya da almasın) yaptıkları başvurunun ardından yarışmadan çekilemezler.
2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ Hükümleri Kapsamında Yurt Dışı Tasarım Bursu:
• 2008 / 2 Tasarım desteği kapsamında T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından verilmekte olan yurt dışı okullarda tasarım bursu için yarışma bitiminden itibaren dereceye giren tasarımcıların başvuruları için bilgilendirme ayrıca yapılacak olup, talep edilen evraklar 2008/2 sayılı Tebliğ çerçevesinde değerIendirilmek üzere T.C. Ticaret Bakanlığına gönderilecektir.
• 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde proje sahibi en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri, söz konusu Tebliğ çerçevesinde karşılanacaktır.
• Anılan seçim işlemine yönelik nihai kararı verecek merci T.C. Ticaret Bakanlığıdır.
• Seçilecek tasarımcıların uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinin gerektirdiği öğrenci kabul koşullarını sağlaması gerekmektedir.
• T.C. vatandaşı olma şartı aranmaktadır.
• Yurt dışı eğitim bursundan faydalanmak isteyen tasarımcıların ödül töreni bitiminden itibaren en geç 2 yıl içinde başvuruda bulunmuş ve dosyasının incelenerek Bakanlığa iletilmiş olması gerekmektedir.
• Burstan faydalanacak proje sahiplerinden, DENİB tarafından belirlenecek konulara ilişkin sunum, rapor vb. talep edilebilecektir.
Yarışma Takvimi
• Yarışmanın Duyurusu ve Tanıtımın Başlama Tarihi: 20 Haziran 2023
• Online Kayıtların Başlaması: 3 Temmuz 2023
• Son Kayıt Tarihi: 18 Ağustos 2023
• Online Jüri Elemesi (28 finalistin Belirlenmesi) : 24 – 25 Ağustos 2023
• Mülakat ve Bilgilendirme Toplantısı (14 finalistin belirlenmesi) : 4 – 5 Eylül 2023
• Üretim Süreçleri Planlaması (Firma – Tasarımcı Online Buluşması) : 6 – 11 Eylül 2023
• Finalistlerin Üretim Süreci – DENİZLİ: 12 Eylül – 15 Kasım 2023
• Sergi ve Ödül Töreni: 6 – 7 Aralık 2023
• Final Gecesi: 7 Aralık 2023 (Ödül Töreni)
DENİB, yarışma takviminde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Yarışma takviminde bir değişiklik olması halinde etkinlik web sayfasından ve sosyal medya sayfalarından duyurusu yapılacaktır.
DENİB, yarışma sonucunun ilan edilmesinden önce herhangi bir aşamada yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Bu durumda Birlik sisteme yüklenmiş olan projelerin herhangi bir yerde kullanılmayacağını taahhüt eder.
Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.
Başvuru Sayfası İçin Tıklayın.