Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu El Sanatları Tasarım Yarışması

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu El Sanatları Tasarım Yarışması
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu El Sanatları Ürün Tasarım Yarışması Düzenliyor. Yarışmaya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Katılabilir.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, üst düzey ziyaretlerde kullanılmak üzere sınırlı sayıda üretilecek hediyeler için bir ÜRÜN TASARIMI YARIŞMASI düzenlemektedir.
Teklifler, ambalaj ve genel sunumu da içeren bir kavram temelinde hazırlanmalıdır. Tasarımlar sürdürülebilir olmalı, yüksek katma değer taşımalı, özgün ve AB ile Türkiye arasında bir kültür elçisi görevi görebilir özellikte ve günlük yaşamın gereksinimlerine uygun olmalıdır.
Yarışmaya Katılım Koşulları
Bu yarışma tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır.
Seçici Kurul Üyeleri ve AB Türkiye Delegasyonu çalışanları ve bu kişilerin birinci derece yakınları yarışmaya katılamaz ve yarışmaya katılacak sanat eserlerinin hazırlık sürecinin herhangi bir aşamasına dâhil olamaz.
Yarışma, tüm tasarımcılara açıktır. Olgunlaşma Enstitüleri, mimarlık bölümleri, geleneksel el sanatları bölümleri, görsel iletişim tasarımı, arkeoloji, baskı sanatları ve sanat tarihi bölümlerinin yanı sıra üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri, Güzel Sanatlar Fakültelerinin resim, heykel, seramik, takı ve grafik tasarım, fotoğraf bölümü öğrencileri ve mezunları da yarışmaya katılabilir.
Grup olarak yapılan yarışma başvuruları kabul edilecektir. Yarışmaya grup olarak katılacaklar için, katılımcılardan biri takım lideri olarak belirlenmelidir.
Her bir katılımcı/grup yarışmaya en fazla 3 ürünle katılım sağlayabilir.
Katılımcı, diğer hususların yanı sıra, yarışmaya gönderdiği ürün veya ürünlerinin tümüyle kendisine ait olduğunu, gerekli izinlerin alındığını kabul ve beyan eder.
Katılım koşullarını yerine getirmediği anlaşılan katılımcıların ödülleri iptal edilir ve yerine başka bir tasarım konmaz. Bu durum, diğer ödül sahipleri veya katılımcılar için herhangi bir hak doğurmaz.
Yarışmaya gönderilen sanat eserinin özgün bir çalışma olmaması, eserin özgün olmadığına dair bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda, sorumluluk yarışmacıya ait olup yarışmaya gönderilen eser doğrudan reddedilir.
Tüm başvurular çevrimiçi sistem üzerinden kabul edilecektir. Başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için www.avrupa.info.tr adresindeki başvuru formu eksiksiz doldurulmuş ve talep edilen bütün belgeler sisteme yüklenmiş olmalıdır.
Katılım koşullarını yerine getirmeyen başvurular değerlendirme dışı bırakılır.
Yarışma Konusu
Eserlerin, ilham aldıkları konular etnografya, tarih, mitoloji, kültür, arkeoloji, teknik ve teknolojik buluşlar ve mimarî unsurlar temalarını kapsayasabilir.
Eserlerin, aşağıdakilerden en az birini kapsayacak olması ve eserin bir adının olması beklenmektedir.
– altın, gümüş, bronz, kalay, alüminyum, demir, pirinç ve metal kaplama teknikleri, tombak gibi malzemelerin kullanımı,
– İpek, kumaş, mermer, cam, seramik, porselen, ahşap, lületaşı gibi özel taşlar, deri, kâğıt ve baskı işleri, gravür ve taşbaskı teknikleriyle ve kemik, boynuz, bağa, mercan, sedef, sabun, mum, kandil, saz örgü gibi organik malzemeler ile üretilmiş eserler,
– Kâğıt işlerden; kaat’ı sanatı, ebru, kaligrafi, varak baskı, ipek baskı ve cilt işiyle gofre tekniklerini içeren tasarımlar.
– Yaratılacak tasarımlarda, telkâri, kıl testere, kazaziye, iğne oyası, halı/kilim dokuma, folklorik tekstiller, örme, işleme ve nakış, ahşap işleme ve nakış, taş oymacılık, tesbihçilik gibi geleneksel üretim tekniklerinden en az birinin kullanılması beklenmektedir.
Eserle birlikte, eserin yansıttığı dönem ve öyküsünün yanısıra kullanılan malzeme ve üretim teknikleriyle ilgili bilgiler de verilmelidir.
Ürünlerin ve ambalajlarının ağırlıkları, logo, etiket, paket ve sertifika kalitesinin seri üretiminin göz önünde tutularak plânlanmış ve düşünülmüş olması beklenmektedir. (Ürün bedelinin üretim başına maliyeti Türk Lirası cinsinden 50 avro eşdeğerini aşmamalıdır.)
Katılım Şekli
Katılım Koşulları başlığı altındaki hükümler geçerlidir.
Yarışma, iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. İlk aşamada, ürünün teknik şartnamesi (malzemesi, üretim yöntemi vb.) ile ürünün öyküsü sunulacaktır. Bununla birlikte, ürünün dört farklı açıdan çekilmiş resimleri ile üç boyutlu tasarım dosyası ve teknik çizimleri çevrimiçi sisteme yüklenecektir.
“wetransfer” (https://www.wetransfer.com/) adresi üzerinden aktif bir dosya aktarım bağlantısı oluşturulacak ve oluşturulan bu bağlantı adresi başvuru formuna eklenecektir. Ürünün üç boyutlu tasarım dosyasının aslı ve tasarım fotoğrafları da, yine “wetransfer” aracılığıyla oluşturulan aktif bir dosya aktarım bağlantısı aracılığıyla başvuru formuna eklenebilir. Dosyaların “wetransfer” aracılığıyla aktarımında, aşağıda yer alan ‘Wetransfer Aracılığıyla Dosya Aktarımı Kılavuzundan’ yararlanabilirsiniz. Fotoğraflar en az 144 dpi çözünürlükte olacak şekilde jpg veya png formatında yüklenmelidir.
İlk değerlendirme, katılımcı tarafından sağlanan fotoğraflar ve bilgiler esas alınarak yapılacak olup ikinci aşamaya kalacak ürünler belirlenecektir. İkinci aşamaya seçilen ürünlerin fizikî olarak Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na teslim edilmesi istenecektir.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, yarışmaya gönderilen eserlerin kargoda hasar görmesi, gecikmesi veya kaybolması durumlarında hiçbir şekilde sorumlu tutulmaz.
Yarışmaya Son Başvuru Tarihi 13 Mart 2020.
Değerlendirme Ölçütleri
Ürünler, Seçici Kurul tarafından aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir:
• Tasarımın hitap ettiği özel alan
• Türk geleneksel değer ve yöntemleri ile etkileşim
• Üretiminin kolaylığı ve kullanılan malzemenin uygunluğu
• Ürünlerde çevre dostu malzemelerin bulunması
• Ürünle ilgili bilgilendirme, ürünün öyküsü
Yarışma Ödülleri
Seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda, dereceye giren ilk üç eserin tasarımcıları ödül alacaktır. Tasarımların hiçbirinin ödüle layık bulunmaması durumunda, ödül dağıtmamak Seçici Kurulun takdir yetkisindedir. Yarışmaya grup olarak katılanların ödülleri grup temsilcisine verilecektir.
Yarışma birincisi, uçak, konaklama ve kayıt bedelini içerecek şekilde Avrupa’nın önde gelen bir tasarım fuarına (vize ile ilgili her türlü işlem ve masraf kazananın sorumluluğunda olmak üzere) gitmeye hak kazanacaktır. Yarışmanın ikinci ve üçüncü kazananları da ödüllendirileceklerdir.
Diğer Koşullar
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu El Sanatları Tasarım Yarışması Şartnamesi ve Başvuru Formlarına www.avrupa.info.tr adresinden erişilebilinir. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, internet sitesinde önceden duyurulması kaydıyla, gerektiğinde her türlü değişikliği yapmaya yetkilidir.
İletişim
Norm Consulting Danışmanlık A.Ş.
Suadiye Mahallesi, Pembegül Sokak No:11/8 34740, Suadiye-İstanbul
Telefon: 0312 212 01 69
e-posta: yarisma@normconsulting.com
Yarışma Şartnamesi İçin Tıklayın.