Aseljam Oyun Geliştirme Yarışması
Aseljam Oyun Geliştirme Yarışması
Aselsan Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Aseljam Oyun Geliştirme Yarışması Düzenliyor.
Yarışma Ödülleri
1. Birincilik ödülü Mikrofonlu Oyuncu Kulaklığı (PRO-G 50 mm ses sürücüleri, 6mm katlanarak sessize alınabilen mikrofon, 2m kablo uzunluğu, suni deri süngerli kulak üstü kulaklık)
2. İkincilik ödülü Oyuncu Klavye ve Mouse Seti (Mekanik benzeri piston anahtarları, rgb aydınlatma efektleri, su geçirmez klavye tasarımı ve OMRON anahtarlar ve Pixart optik sensörü ile 5000 DPI çözünürlüğe kadar destekleyen RGB mouse)
3. Üçüncülük ödülü Oyuncu Mouse (6200 DPI çözünürlüklü pixart optik sensörlü, simetrik tasarımlı, programlanabilir 7 düğmeli RGB mouse)
• Taahhüt edilen ödüller kazanan takımın tüm üyelerine verilecektir.
• Yarışmada verilecek ödüllere ait bütçe ASELSAN Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır.
• Birinci aşamayı geçen on takımdaki öğrencilere ASELSAN tarafından hazırlanan Aselbox hediye kutuları verilecektir.
Yarışmayı Düzenleyen Kurum:
Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Konu:
Bilgisayar Oyunu Geliştirme Yarışması (Günümüz teknolojileri ile tasarlanabilecek; tamamen öğrencinin teknik bilgisi ve hayal gücünü yansıttığı oyunların dijital ortamda tasarlanması)
Yarışma Amacı
Öğrencilerin yaratıcılık, problem çözme ve öykü anlatma becerilerinin gelişmesinde önemli bir rolü olan oyun tasarımı ile öğrencilerin senaryonun geçtiği ortamı kavrayarak bağsal öğrenmesine katkıda bulunmak, yürütücü biliş ve yürütücü kontrol mekanizmalarının gelişimine destek olmak, öğrencilere kısıtlı zamanda yaratıcı ürünler çıkartma yeteneği kazandırmak, İleride oyun geliştirme konusunda iz bırakacak ürünleri üretecek insanları yaratıcı bir atmosferde birleştirmek, tecrübeli insanlara soru sorma ve birçok mentorla iletişim kurma gibi imkanlar sağlamak.
Game Jam Nedir?
Game Jam bir hackathon türüdür. Hackathon ise bazı sınırlamalara sahip (zaman, araç vs) ve takımlara bölünerek gerçekleştirilen bir etkinliktir. Amaç bu kısıtlamalarla birlikte temaya en uygun ürünü ortaya çıkarmaktır. Genel kriterleri ise ürünün yaratıcılığı, potansiyeli, optimizasyonu ve uygulanabilirliği şeklinde sıralanabilir. Game Jam ise daha özel anlamda bu tanımları içinde barındıran oyun geliştirme yarışmasıdır. Game Jamler oyun geliştiriciliğinin kalbinin attığı yerdir. Özellikle yerel etkinliklerde; yeni bağlantılar sağlama, daha tecrübeli insanlara soru sorma ve birçok mentorla iletişim kurma imkanı vardır. Mentor, daha deneyimli ve daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli olan kişiye yaptığı bir nevi rehberliktir. Genel olarak hackathon ve jam kültürü öğrencilere kısıtlı imkanlarla yaratıcı ürünler çıkartma yeteneği kazandırır. İleride oyun geliştirme konusunda iz bırakacak ürünleri üretecek insanları yaratıcı bir atmosferde birleştirir.
Aseljam Nedir?
Aseljam etkinliğinde katılımcılara bir tema verilecektir. Verilen sürenin sonuna kadar ekipler, bu temayla ilgili bir oyun geliştirmeye çalışacaklar. Bu etkinlik için oyun geliştirme süreci 48 saat olacaktır. Etkinliğin sonunda ekipler, birbirlerinin oyunlarını puanlayacaklardır.
Katılımcıların puanlamaları sonucunda en yüksek puanı alan ilk 10 takım finale yükselecektir.
Finalde bu 10 takım, jüri tarafından puanlanacak, en yüksek puanı alan ilk 3 takım ödülleri almaya hak kazanacaktır.
Online olarak yapılacak ödül töreninde kazanan takımlar açıklanacaktır. Etkinliğimiz tamamen online olarak gerçekleşecektir.
Yarışma Kapsamı
• Aseljam Dijital Oyun Geliştirme Yarışması’na Türkiye’deki tüm resmî liselerde eğitim gören öğrenciler katılabilir.
• Yarışmaya katılım ücretsiz olup gönüllülük esasıyla yürütülecektir.
• Öğrenciler kendi takımlarını kurmalıdır, takımlar 1-5 kişi arasında olabilir.
• Her takımın danışman öğretmeni bulunmalıdır.
• Yarışmaya katılacak her öğrenci https://aselsanmtal.meb.k12.tr/adresindeki başvuru formunu
doldurmalıdır. Formdaki gerekli yerlerin hatasız ve eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
• Başvuru formunda belirtilmesi halinde engelli öğrenciler ile ilgili bütün tedbirler kurumumuz tarafından alınacaktır.
• Yarışmaya katılacak her öğrenci, https://aselsanmtal.meb.k12.tr/adresindeki dijital oyun yarışması
taahhütname formunu doldurmalıdır.
• Yarışmaya katılacak her öğrenci velisinin/vasisinin https://aselsanmtal.meb.k12.tr/ adresindeki rıza metnini (muvafakatname) çevrimiçi olarak onaylaması gerekmektedir.
• Discord sunucusunun linki, başvuru formunda ve https://aselsanmtal.meb.k12.tr/adresinde paylaşılacaktır. Etkinliğe katılabilmek için Discord hesabının olması gerekmektedir. Discord sunucusuna girdikten sonra sunucu içerisindeki yönergeleri takip edebilirsiniz.
• Dijital oyun geliştirilirken kullanılması gereken herhangi bir yazılım sınırlaması yoktur.
• Bu yarışmaya katılanlar, bu şartnamenin belirlediği koşulları kabul etmiş sayılırlar. Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı nın izin ve onayı dahilinde şartnamede değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Söz konusu değişiklik yapıldığı takdirde yarışmaya katılanlar yayınlanan güncel şartnamede yazan koşullar ile sorumlu olurlar.
• Yarışmaya katılan projenin başka bir yarışmada ödül almamış olması şartı aranmaktadır. Bunun aksi bir durumunun tespiti halinde, yarışmacı yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından ödülü geri alınır. Ödül kazanan yarışmacı böyle bir durumla karşılaşılması halinde aldığı ödülü geri vermeyi taahhüt eder. Ayrıca, yarışmaya gönderilen başvurunun herhangi kuruma ait olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin geliştirilen ürün üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
• Katılımcılar tasarladıkları oyunları Itch.io’nun https://itch.io/jam/aselsanmtalgamejam adresinde paylaşacaktır.
• Etkinlikle ilgili “Tema” 6 Mayıs 2022 saat 20:00 ‘da https://aselsanmtal.meb.k12.tr/ adresinde yayınlanacak video ile açıklanacaktır.
• Etkinlik ile ilgili bilgiler https://aselsanmtal.meb.k12.tr/ ve https://aseljam.com/ adreslerinden takip edilebilir.
• 12 saat içerisinde başvurulması halinde itirazlar değerlendirilecektir.
• Aselsan MTAL öğrencileri kendi aralarında yarışacaktır. Genel sıralamada dahil olmayacaklardır.
Yarışma Takvimi
Yarışma Tarihi: 6 Mayıs 2022 Saat 20:00 – 8 Mayıs 2022 Saat 20:00 arasında Oyunların geliştirilip sisteme yüklenmesi
Birinci Aşama: 8 Mayıs saat 20:00 – 14 Mayıs saat 20:00 Oylamanın ilk Aşaması
(Katılımcılar tarafından, Itch.io’nun https://itch.io/jam/aselsanmtalgamejam adresinde paylaşılan oyunlar puanlanacak, ilk Oylama Sürecini Geçen İlk 10 Oyun Bir Üst Tura Çıkmaya Hak Kazanacak.)
Jüri Değerlendirmeleri: 15-16 Mayıs Oylamanın ikinci Aşaması (Jüriler Tarafından)
Ödül Töreni: 17 Mayıs
Yarışmanın Değerlendirmesi
1. Değerlendirme Kurulu; Bilişim alanında uzman akademisyenler, mühendisler, oyun sektöründen uzman kişilerden oluşmaktadır.
2. Söz konusu değerlendirme kurulu geliştirilen dijital oyunları değerlendirecektir.
3. Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü zorunlu hallerde, Milli Eğitim Bakanlığının izin ve onayı dahilinde jüri üyelerinde değişiklik yapmak hakkını saklı tutar.
4. Aşağıda belirtilen esasların tamamı her bir başvuru için jüri tarafından puanlanacaktır: a) Dijital oyunda kullanılan grafik ve sanatsal ögeler,
b) Dijital oyunun orijinalliği ,
c) Dijital oyunda kullanılan ses ve müzikler ,
d) Dijital oyunun hikâyesi (Motivasyon) ,
e) Dijital oyunun bölüm tasarımı ve oynanış ,
g) Dijital oyunda amaç ve içeriğin uyumluluğu ,
5. Yarışmanın sonucunda birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilecektir. Jüri (yarışma değerlendirme heyeti) ödüle layık proje bulmadığı takdirde ödül derecelerinden herhangi birini boş bırakabilir. Yarışmacılar, sundukları ürün için belirtilen ödüller dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikle talep edemezler.
6. Jüri üyeleri ile katılımcılar yarışma süresince devam eden herhangi bir finansal ilişki kuramaz.