<style>.lazy{display:none}</style>

Alfemo Mobilya Tasarım Yarışması

Alfemo Mobilya Tasarım Yarışması

Alfemo Mobilya Tasarım Yarışması

Alfemo Mobilya Tasarım Yarışması Düzenliyor. Yarışma Teması Kahve Keyif Köşesi’dir.

İYTE – ALFEMO Mobilya Tasarım Yarışması

Organizasyon
İYTE – ALFEMO Mobilya Tasarım Yarışması; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ALFEMO Mobilya A.Ş.

Yarışma Ödülleri
Birincilik Ödülü 30 Bin Türk Lirası
İkincilik Ödülü 20 Bin Türk Lirası
Üçüncülük Ödülü 10 Bin Türk Lirası

– 1. olan projenin gerçek boyutlu (1:1) prototipi ALFEMO üretim tesislerinde üretilecektir.
– Para ödülleri derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 2 ay içerisinde taraflara ödenecektir.

Ads

– Ödül ödemeleri gelir vergisinden muaftır.

Tasarım Tescili Ödülü
İlk üçe giren tasarımların Teknopark İzmir Atmosfer TTO aracılığı ile, ilerleyen kısımlardaki “Tasarım Hakları” bölümünde tanımlanan kurallar doğrultusunda tasarım tescili başvuruları yapılacaktır. Buluş potansiyeli içeren unsurlar tespit edilmesi durumunda Faydalı Model veya Patent başvuruları da ilk üç proje için yapılabilecektir.

Yarışmanın Amacı

Mobilya sektöründeki yenilikçi fikirleri desteklemek, Endüstriyel tasarım mesleğinin mobilya endüstrisi ile bağlarını pekiştirmek, Ulusal ve uluslararası mobilya pazarında katma değeri yüksek, özgün ürün geliştirme çalışmalarını teşvik etmek, Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin mobilya tasarımına dair farkındalığını arttırmak, Akademi ve endüstri arasında potansiyel değer yaratım arayüzlerini keşfetmek amaçları doğrultusunda ilk defa kurgulanmaktadır.

Katılım Esasları
Yarışma, organizasyon tarafları arasında yürütülecek olup, katılımcı profile belirli esaslarla tanımlanmıştır. Bu esasların tanımı dışında kalan kişiler yarışmaya katılamaz.

1- Yarışmaya İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, Lisans programı ID 202 Industrial Design Studio II stüdyosuna kayıtlı öğrenciler katılabilmektedir.

2- Yarışmaya T.C. ve yabancı uyruklu öğrenciler katılabilir.

3- Yarışmaya katılım bireysel yapılacaktır. Grup katılımı mümkün değildir.

4- Yarışmaya katılım gösterecek olan öğrencilerin, ALFEMO ile herhangi bir bağlantısı olamaz. ALFEMO personeli, yönetim kurulu üyeleri ile akrabalık veya yakınlık ilişkisi tespit edilen katılımcının başvurusu iptal edilir.

5- Kısıtlanmış bir öğrenci grubunun katılımına açık bu yarışmaya katılımda anonimlik esastır. Katılımcılar kimliklerini beyan etmeyen bir “rumuz” ile katılacaklardır.

6- Katılımcıların katılım sürecine dair takip etmesi ve uyması gereken kurallar “Katılım Koşulları” bölümünde tanımlanmıştır.

Yarışmanın Teması
Yarışma ev ortamında kullanımı hedeflenmiş son kullanıcı ürünü bir mobilya tasarımını içermektedir. Güncel yaşam trendlerinde güçlü bir yere sahip olan kahve konseptine dair bir ürün geliştirilmesi hedeflenmiştir. Belirlenen tema;

Kahve Keyif Köşesi’dir.

Belirlenen tema doğrultusunda katılımcıların farklı kullanım senaryoları ve tanımladıkları kullanıcı gruplarına göre mobilya tasarımı konseptleri geliştirmeleri beklenmektedir. Tasarım konseptlerinin ‘Tasarım Yönergesi’ndeki kurallara bağlı kalınarak geliştirilmesi beklenmektedir.

Tasarım Yönergesi
Tasarım yönergesi, bir tasarım sürecinde bağlı kalınması gereken tasarım kararlarının, bu kararlar doğrultusunda önceden tanımlanmış yöntemlerin, tasarım süreci sonucunda ulaşılması hedeflenen çıktıların niteliklerinin tanımlandığı bir metindir. Bu kapsamda, söz konusu yarışma için aşağıdaki maddelerin dikkate alınması gerekmektedir.

1- Geliştirilecek tasarım konseptleri yukarıda tanımlanan “Kahve Keyif Köşesi” temasının odaklandığı alan içerisinde kalarak, özgün ve katma değere sahip bir nitelikte olmalıdır. Özgün olmayan konseptler yarışma dışında kalacaktır.

2- Kahve Keyif Köşesi teması altında, kahve içme deneyimlerini bütüncül bir ölçekte ele alan ve özgün bir deneyim imkânı sunan bir mobilya tasarımı yapılması beklenmektedir.

3- Yarışmacı belirlediği senaryoya, kullanım amacına, kullanım alanına, kullanıcı profiline ve deneyim hedefine göre özelleşmiş bir “kahve keyfi” deneyimi tasarlamalıdır. Kültürel dinamikler, sosyal alışkanlıklar, trendler ve geleneksel değerler göz önünde bulundurularak tasarım stratejisi belirlenmelidir.

4- Herhangi bir kahve türüne (Espresso, Türk Kahvesi, mırra, filtre kahve, latte, vs.) odaklanılabileceği gibi birden fazla farklı kahve türünün sunum, içme ve etkileşim deneyimine yönelik tasarım konseptleri oluşturulabilir.

5- Tasarlanacak ürün/ürün sistemi en fazla 3 birimden oluşmalıdır. Birimlerin birbiri ile olan ilişkileri ve senaryoya dayalı etkileşim biçimleri göz önünde bulundurulmalıdır.

6- Ürünün insan bedeniyle olan ilişkisi, kullanım aşamalarındaki farklı beden pozisyonlarına bilimsel standartlar doğrultusunda uyumlu olarak tasarlanmış olması gerekmektedir.

7- Tasarım konseptinin ana malzeme grubu ahşaptır. Sunulacak konseptin, yüzeysel ve hacimsel olarak büyük bir miktarı ahşap malzeme türlerinden olmalıdır. Kullanılacak ahşabın endüstriyel potansiyeli ve mobilya ürün gruplarındaki uygun ahşap kullanımları tasarım geliştirme süreçlerinde göz önünde bulundurulmalıdır.

8- Tasarımlara ait malzemeler, dokular, renkler, üretim yöntemleri, mekanizma çözümleri, sarf ürünler ve ekipmanlar, tamamlayıcı aksesuarlar ve etkileşimde bulunduğu diğer ürün ve/veya sistemler konseptin temel unsurları olup, yarışma paftalarında çözümlenmiş ve açıklanmış olarak sunulmalıdır.

9- Tasarım konseptine ait komponentlerin ürünün bütünü ile nasıl ilişki kurduğu, montaj bağlantı arayüzleri ve kullanılan teknik ve ekipmanlar çözümlenmiş ve sunulmuş olmalıdır.

10- Kullanıcı deneyimi tasarım konseptinin nihai başarı kriterlerinin başında gelmektedir. Geliştirilen konseptteki kullanıcı deneyimine dair unsurların ve kullanım sürecine dair detayların gösterilmiş olması gerekmektedir.

11- Geliştirilecek konseptte kullanılacak olan tamamlayıcı sistem, cihaz ve ekipmanların, tasarım konsepti ile hacime, sürece ve ergonomiye dair etkileşim arayüzleri çözümlenmiş ve sunulmuş olmalıdır.

12- Tasarım konsepti geliştirilirken, ham maddeden üretime, pazarlamadan satışa, kullanımdan kullanım sonrası süreçlere dair ürün yaşam döngüsüne dair çözümler geliştirilmeli; ürünün çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik konumlandırılması yapılarak sunulmalıdır.

-Ödül Töreni ve Seçici Kurul güncel tarihleri www.id.iyte.edu.tr web sitesi üzerinden ilan edilecektir.
-Yarışma sonuçları www.id.iyte.edu.tr adresinden ilan edilecektir. -Organizasyonun tarafı olan kurumlar gerekli görüldüğü takdirde ortak karar doğrultusunda şartnamede değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Katılım Koşulları
1- Yarışmaya katılım ücretsizdir.

2- Katılımcılar sadece bireysel olarak katılabilirler.

3- Yarışmaya katılım anonim olmalıdır. Bunun için aşağıdaki tanımlanan formatta “rumuz” oluşturulmalı ve ilgili yerlerde kullanılmalıdır. Katılımcının kimliğini belli eden herhangi bir yazı, şekil veya leke kesinlikle teslim elemanlarında yer alamaz.

4- Katılımcı rumuzu 6 haneden (3 rakam, 3 harf) oluşmalıdır. Rumuzlar ‘Teslim Formatı’nda belirtilen teslim unsurlarının hepsinde yer almalıdır. Rumuzun teslim elemanlarında nasıl yerleştirileceğinin bilgisi aşağıda verilmiştir.
5- Katılım için “Yarışma Takvimi”nde tanımlanan ön başvuru son tarihinden önce katılımcıların, yarışma sekreteryasına (Yarışma Künyesi’nde tanımlanmıştır) kayıt yaptırması gerekmektedir. Ön başvuru son tarihinden önce kayıt yaptırmayan kişiler yarışmaya katılamazlar.

6- Katılımcıların ön başvuru esnasında yarışma süresince kullanacakları 6 haneden oluşan rumuzlarını beyan etmeleri gerekmektedir. Aynı rumuzlar teslim unsurlarının üzerinde yer alacaktır. Rumuz uyuşmazlığı olması durumunda katılımcının başvurusu iptal edilir.

7- Katılımcılar daha önceden geliştirdikleri ve bir platformda sunumlarını yaptıkları, yayınladıkları veya paylaştıkları eski projeleri ile katılım gösteremezler.

8- Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce üretilmemiş olması, başka bir yarışmada ödül almamış olması şartları aranmaktadır.

9- Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir.

10- Yukarıda sayılan maddeler kapsamında aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül kazandıysa ödülü geri alınır.

Teslim Formatı
Teslimler hem fiziksel, hem de dijital olarak yarışma sekreteryasına teslim edilecektir. Dijital teslimler için uygun platform yarışma sekreteryası tarafından yarışmacılara duyurulacaktır. Fiziksel teslimler için gerekli olan rumuz yerleştirme bilgileri aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Teslimler en son 03 Haziran 2024 saat 09:30 – 11:30 yapılabilecektir.

a- Proje Raporu (max. 700 karakter Türkçe-700 karakter İngilizce) Proje raporu fiziksel ve dijital (CD) olarak yarışma sekreteryasına teslim edilecektir. Katılımcı 6 haneden oluşan rumuzunu proje raporunun sağ üst köşesinde 10 punto ile yazmalıdır. Proje raporunun içeriği aşağıda tanımlanmıştır. CD içerisinde proje raporu dosyası açarak belgeyi buraya koymalıdır.

Tasarlanma Amacı (200 karakter Türkçe-200 karakter İngilizce) Bu kısımda tasarımın amacı, çözdüğü problem, getirdiği yenilik ve hedef kitlesi hakkında kısaca bilgi verilir. Proje raporunun özeti niteliğindedir.

Ön Görülen Malzemeler (150 karakter Türkçe-150 karakter İngilizce) Tasarımın öngörüldüğü malzemelere ilişkin detaylı bilgiler ve kısaca seçilme sebebini içerir.

Ön Görülen Üretim Tekniği (150 karakter Türkçe-150 karakter İngilizce) Tasarım için öngörülen üretim tekniği ve tahmini maliyet bilgisi içerir

Proje Detayları (200 karakter Türkçe-200 karakter İngilizce) Projeye dair detay unsurlarını içeren tamamlayıcı bilgilerden oluşur.

b- Sunum Paftaları
Sunum paftaları fiziksel ve dijital (CD) olarak yarışma sekreteryasına teslim edilecektir. Sunum paftalarının sağ üst köşesinde 2cm yüksekliği geçmeyecek büyüklükte rumuz yer almalıdır. Dijital paftalar CD içerisinde açılacak olan Sunum Paftaları başlıklı dosyaların içerisine kaydedilmelidir.

Sunum paftalarında yer alması gereken asgari hususlar aşağıdaki gibidir;

– Ürünün genel görünüşü, kullanıcı ilişkisi, kullanım alanı gibi unsurlardan oluşan tanımlayıcı görsel ve yazılar yer almalıdır.

-Ürünün hangi sorunu (var ise önerdiği yeniliği) nasıl ele aldığı ve nasıl çözdüğünü ve sunduğu katkıyı detaylı anlatması gerekmektedir.

-Ürün detaylı kullanım senaryosu, kullanıcı deneyimine dair görsel açıklamalar yer almalıdır.

-Ürünün büyüklüğüne ve teknik detaylarına ilişkin bilgi (Teknik çizim, kesit, perspektif, patlamış perspektif) yer almalıdır.

-Ürünün malzeme, üretim tekniği, montaj, renk paleti, ilham panosu gibi detay tasarım unsurlarını içeren görseller yer almalıdır.

-Ürünün tekrar kullanımı (öngörülüyor ise), kurulumu, paketlenmesi, depolanması, taşınması vb. konularda açıklamalar yer almalıdır.

-Proje süreci ve tasarım konseptinin gelişim aşamalarına dair süreç unsurları yer almalıdır.

-Tanımlanan asgari hususlar haricinde katılımcının tercihi doğrultusunda farklı unsurlar paftalarda sunulabilir.

Sunum paftalarına ilişkin beklenen teknik şartlar aşağıda belirtilmiştir;

– A1 boyutlarında (594 x 840 mm- yatay kullanım) 2 adet pafta,
-Dijital dosyada ayrı ayrı JPEG ve toplu olarak PDF formatında,
-300 dpi çözünürlükte,
-Kimlik, isim bilgisi içermemelidir.
-Sağ üst köşesinde rumuz yer almalıdır.
-Farklı boyut veya formatta yapılan dijital teslimler diskalifiye edilecektir.

c- Ölçekli Maket (1:5)
Ölçekli maketin aslı fiziksel olarak ve farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları dijital (CD) olarak yarışma sekreteryasına teslim edilecektir. Maketin görünmeyen bir yüzeyine beyaz bir kağıt üzerinde 2cm yüksekliği geçmeyecek büyüklükte rumuz yer almalıdır. Maket fotoğrafları CD içerisinde açılacak olan Ölçekli Maket başlıklı dosyaların içerisine kaydedilmelidir.

Makete ilişkin beklenen teknik şartlar aşağıda belirtilmiştir;
– Maket ürünün kimliğine ait tüm detayları gösterir kalitede olmalıdır.
-İstenilen teknikte maket yapılabilir. Görsel ve strüktürel kalitesi için en uygun metodu bulup uygulamak yarışmacının sorumluluğundadır.
-Ölçekli maketin oransal ilişkisini kurmak adına ölçekli kullanıcı modeli makete entegre edilebilir.
-Birbirinden ayrı parçalardan oluşan tasarımların maketleri bir zemine monte edilerek teslim edilmelidir.
-Parçaları ayrılan, kopan ve yer değiştiren maketlerin sorumluluğunu yarışma sekreteryası kabul etmemektedir.

Teslim formatında tanımlanan kriterlerin dışında kalan teslimler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Değerlendirme Ölçütleri
Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;

– Tema ile Uyum
-Kullanıcı Deneyimi
-Özgünlük
-Estetik
-İşlevsellik
-Fizibilite
-Güvenlik
-Sürdürülebilirlik
-Teknik Yeterlilik
Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurul’a aittir.

Yarışma Sekretaryası Ve İletişim Bilgileri
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır;
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, Mimarlık Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü
İYTE Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü E Blok Gülbahçe 35430 Urla / İzmir
Sekreterya Sorumlusu: Sedef Betül Gül
E-posta: sedefgul@iyte.edu.tr
Sekreterya Yardımcıları: Ayça Büyükçınar, Hatice Nur Boyan, Hazal Doğukan, Ceyda Çolak
E-posta: aycabuyukcinar@iyte.edu.tr
haticeboyan@iyte.edu.tr
hazaldogukan@iyte.edu.tr
ceydacolak@iyte.edu.tr

Yarışma Takvimi
Duyuru Tarihi: 18 Nisan 2024
Son Teslim Tarihi: 03 Haziran 2024
Ön Değerlendirme Toplantısı: 04 Haziran 2024
Seçici Kurul Toplantısı: 05 Haziran 2024
Ödül Töreni: Temmuz 2024

Kaynak Link.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ